Rubriek

Varen

Rubriek

Het huren van een boot voor een zomerse dag word populairder en populairder. Ondanks dat de wens voor het maken van herinneringen toeneemt, wil je wel dat deze herinneringen positief zijn! Dit begint bij veiligheid op het water. Voordat je uitvaart, zijn er een aantal belangrijke punten om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je boottocht veilig en plezierig verloopt. In dit artikel delen we vijf top tips voor het huren van een boot voor recreatieve doeleinden via Recreatief.nl, ben je fervent boot huurder en ga je regelmatig met een boot op pad? Zorg dan dat je de noodzaak van het vaarbewijs halen inziet.

Tip 1 – Veiligheidsuitrusting

Eén van de grootste zorgen bij het huren van een boot is ervoor te zorgen dat je alle veiligheidsdingen bij de hand hebt. Denk aan:

 • Reddingsvesten
 • EHBO-kit
 • Brandblussers
 • Noodsignalen

Vooral die reddingsvesten zijn van levensbelang, vooral als er kids aan boord zijn of als je op ruige wateren vaart. Dus, voordat je de ankers licht, check even of al die spullen aanwezig zijn en in topconditie zijn. Want beter voorkomen dan genezen, toch?

Tip 2 – Vaarbewijsvereisten

Voordat je die boot huurt, is het slim om te checken of je een vaarbewijs nodig hebt. De regels daaromtrent verschillen nogal, afhankelijk van hoe groot en krachtig die boot is. Voor die kleine sloepjes heb je misschien geen vaarbewijs nodig, maar zodra je in de wereld van de grotere schuiten komt, kan het verplicht zijn.

En zelfs als het niet strikt vereist is, is het toch verstandig om te weten waar je mee bezig bent. Het is tenslotte niet alleen jouw veiligheid die telt, maar ook die van je maten aan boord. Dus, check die regels voordat je het ruime sop kiest!

Tip 3 – Verhuurvoorwaarden

Voordat je instemt met het huren van een boot, is het superbelangrijk om die huurvoorwaarden goed te bekijken. Daar staan alle belangrijke dingen in, zoals wat er gedekt is door de verzekering, hoeveel borg je moet neerleggen en hoe je de boot moet terugbrengen. Door het goed te lezen voorkom je verrassingen en/of onverwachte kosten krijgt.

Check goed welke schade wel en niet vergoed wordt en onder welke omstandigheden. Sommige verhuurbedrijven hebben een dikke verzekering, terwijl anderen alleen de basics dekken. Zorg ervoor dat je weet wat je wel en niet kunt verwachten voordat je de golven trotseert.

Daarnaast is het slim om te weten hoeveel borg je moet neerleggen en onder welke voorwaarden je dat weer terugkrijgt. De hoogte van de borg kan verschillen afhankelijk van de waarde van de boot en de regels van de verhuurder. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de voorwaarden voor het terugkrijgen van de borg, zoals eventuele schadekosten of als je de regels overtreedt.

Check ook de tijden van het terugbrengen van de boot. Sommige verhuurders hebben strikte tijden waarop je de boot moet inleveren, terwijl anderen wat flexibeler zijn. En als je te laat bent, kun je vaak een flinke boete verwachten. Zorg dus dat je deze regels kent en naleeft om gedoe te voorkomen. Door dit van tevoren te checken, kun je je vaarplannen goed plannen en gedoe voorkomen.

Tip 4 – Navigatie en regelgeving

Let op of er beperkingen zijn qua waar je mag varen. Soms zijn er gebieden waar je niet mag komen vanwege regels of veiligheidsvoorschriften. Om je boot trip veilig en zonder gedoe te laten verlopen, is het ontzettend belangrijk om bekend te zijn met de lokale vaarregels en de navigatie in het gebied waar je gaat varen. Zorg ervoor dat je de laatste waterkaarten bij je hebt en weet hoe je ze moet lezen.

Ook is het slim om op de hoogte te zijn van mogelijke beperkingen op het water, zoals snelheidslimieten en gebieden waar je niet mag varen. Zo kun je onnodige problemen voorkomen en volop genieten van je tijd op het water.

Tip 5 – Weersomstandigheden

Niks is zo verraderlijk als het weer. Het weer kan een grote impact hebben op zowel de veiligheid als het plezier van je vaartocht. Voordat je vertrekt, is het altijd verstandig om de weersvoorspellingen te controleren voor de regio waar je gaat varen. Probeer het varen te vermijden bij slecht weer, sterke wind of ongunstige golfcondities.

Als je toch besluit om het water op te gaan, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent op veranderende omstandigheden. Het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen in geval van nood, zodat je veilig kunt blijven tijdens je avontuur op het water. Ook na een dag varen is het; Oost, west, thuis best!

Met deze vijf belangrijke tips ben je nu ook goed voorbereid om veilig en verantwoordelijk het water op te gaan tijdens het huren van een boot via Recreatief.nl.

Gratis tip: Haal je vaarbewijs!

Ga je vaker een boot huren? Vergeet dan niet dat het behalen van een vaarbewijs je helpt bij een verbeterde vaarervaring, rust op de vaarwegen en veiligheid van mede-opvarenden. Wil je meer weten over het behalen van het Klein Vaarbewijs 1 om de basisbeginselen van het varen onder de knie te krijgen? Bekijk dan hier alle informatie over het Klein Vaarbewijs 1.

Voor diegenen die verder willen gaan en vaartochten willen maken op ruimere wateren zoals open zee en grote binnenwateren, is het behalen van Vaarbewijs 2 een verstandige keuze. Op zoek naar online mogelijkheden die vaarbewijs 2 halen mogelijk maken? Ontdek hier alles over het behalen van Vaarbewijs 2, gevorderde vaardigheden en navigatietechnieken.

Veel plezier en veilige vaart bij jouw volgende recreatieve tocht over het water!

Heeft u zin in een leuk uitje in ons prachtige landje? Kom varen over de Hollandse wateren en ontdek schitterende plekjes vanaf het water! Nederland is een wereldberoemd waterland. Door heel Nederland kunt u in iedere provincie heerlijke, onvergetelijke vaartochten maken. Een vaartocht is de ideale manier om Nederland beter te leren kennen!

Rondvaart door De Wieden en barbecueën in Giethoorn

Ontdek de Venetië van het noorden en natuurgebied de Wieden tijdens een prachtige rondvaart! U wordt ontvangen met koffie/thee en gebak, maakt een 2 uur durende rondvaart en geniet achteraf van een heerlijke barbecue! Tijdens de rondvaart vertelt de gids leuke weetjes over de omgeving. Kom varen over de Hollandse wateren en bewonder het pittoreske Giethoorn!

Brunch Cruise door de Rotterdamse havens

Geniet op zondag middag van een 4 uur durende brunch cruise door de bijzondere havens van Rotterdam! Op het water geniet u van een koud en warm brunchbuffet inclusief een soepje vooraf, dessert, koffie, thee en melk. U heeft tijdens de rondvaart een prachtig uitzicht op Rotterdam maar geniet daarnaast ook van live entertainment en muziek! De vaarroute zal worden bepaald door de kapitein en is afhankelijk van het weer, jaargetijde en de bezienswaardigheden. Ze varen in de regel richting de Rotterdamse stad en havens maar ook af en toe richting de Maasvlakte waar altijd genoeg te zien is! 

Bossche Pubquiz met Rondvaart door Den Bosch – Groepsuitje op het water

Ga heerlijk varen over de Hollandse wateren in Den Bosch! Maak een ontspannende boottocht over de Dommel, recht door de stad heen. Daarnaast neemt u deel aan de Bossche Pubquiz! Wie weet er het meest over Den Bosch? Tijdens de quiz geniet u van een lekker borrelplankje. Kom deze prachtige stad bewonderen vanaf het water!

Varen over de Hollandse wateren

Bekijk ook deze Rotterdam by night rondvaart!

Met vriendelijke groet,
Jonna Sanders
Recreatief.nl
Mail: reserveringen@recreatief.nl
Tel: 088-5405805 

Een rondvaart maken is alleen leuk in de zomer? Nee, zeker niet! Een dagje varen in de winter en dineren op het water is hartstikke leuk! Ervaar de bijzondere havenstad Rotterdam vanaf het water tijdens de rondvaart Rotterdam by night.

Rotterdam by night rondvaart

Tijdens deze 6 uur durende rondvaart bewondert u de prachtige omgeving en geniet u van heerlijk eten. U stapt op de boot in Lage Zwaluwe. U wordt ontvangen met een heerlijk stuk gebak en koffie. Vervolgens word er een heerlijke tafelgarnituur geserveerd. Terwijl het zonnetje onder gaat, varen we via de Dortse Kil, Merwede en De Noord, Rotterdam binnen. De rondvaart gaat dwars door het centrum van Rotterdam heen, onder de Erasmusbrug door en de havens. Ook in het donker is de stad Rotterdam erg mooi. ’s Avonds geniet u van een verrukkelijk dinerbuffet met warme en koude gerechten met aansluitend een dessertbuffet. Dat wordt een heerlijk dagje varen in de winter!

dagje varen in de winter

Dit Rotterdam by night arrangement is inclusief:
 • Ontvangst met koffie met gebak
 • Tafelgarnituur
 • Uitgebreid koud & warm buffet
 • Dessertbuffet
 • 6 Uur durende vaart

Meer leuke rondvaarten bekijken?

Met vriendelijke groet,
Jonna Sanders
Recreatief.nl
Mail: reserveringen@recreatief.nl
Tel: 088-5405805 

Zeehonden en zeereuzen spotten tijdens een rondvaart over de Maasvlakte in Rotterdam! Hoe gaaf is dat?! Ga mee met de rondvaart en ontdek de zeereuzen en zeehonden!

Rotterdam

Rotterdam staat bekend om zijn wereldhaven. Wat veel mensen zich vaak niet realiseren is dat de allergrootste zeeschepen ter wereld niet meer in de stad Rotterdam varen. Tevens is het gebied ook de leefomgeving van vele zeehonden. Ontdek met de rondvaart de haven en zijn natuur, u komt zo dichtbij de zeereuzen en zeehonden dat u ze bijna kunt aanraken!

Deze rondvaart brengt u naar het Europoortgebied met extra aandacht voor de Europahaven. U ziet een grote verscheidenheid aan diverse industrieën zoals container- en ertsoverslagbedrijven. U zult schepen zien groter dan een flatgebouw. Na deze rondvaart heeft u een goede indruk van één van de grootste havens van Rotterdam.

U maakt kennis met het nieuwste gedeelte van de Rotterdamse haven met de allergrootste containerterminals zoals RWG, APM, en Euromax. Met dit nieuwe, in zee aangelegde gebied ter grootte van 2000 hectare, werd de Rotterdamse haven 20% groter en is bereikbaar voor de nieuwste en grootste containerschepen. Ook tijdens deze rondvaart krijgt u regelmatig zeehondjes voor de lens (ligt aan de waterstanden).

We vertrekken vanaf de waternetsteiger bij de Maeslantkering. De Measlantkering bevindt zich in de buurt van de Randstad en is filevrij te bereiken. Het terrein heeft een ruime parkeergelegenheid.

Data 2023

 • 1 juli, 12 juli, 19 juli, 22 juli, 26 juli
 • 2 augustus, 9 augustus, 16 augustus
 • 9 september, 23 september
 • 18 oktober

Benieuwd naar nog meer leuke rondvaarten? Bekijkt u hier dan ons gehele aanbod!

Lijkt het je ook leuk om een dagje te varen door de Biesbosch? Bekijkt u dan ook deze 3 tips!

Met vriendelijke groet,
Carine Polman
Recreatief.nl
Mail: reserveringen@recreatief.nl
Tel: 088-5405805

Kom genieten van een Fluistervaren door Giethoorn arrangement. Met de onderstaande arrangementen gaat u fluistervaren en heerlijk eten combineren. Bekijk snel de onderstaande 5 TIPS!

Fluistervaart met Picknick door Giethoorn – al te boeken vanaf 2 personen

Met dit arrangement gaat u samen zelf 2 uur fluistervaren door Giethoorn en kunt u heerlijk genieten vanaf het water in Giethoorn. Voor onderweg op de fluisterboot neemt u een heerlijk gevulde picknickmand mee om onderweg samen gezellig te gaan picknicken. Klinkt goed toch?

Varen in Giethoorn – Gieterse Burgers of Barbecue

U wordt verwelkomt met een kopje koffie/thee en ambachtelijke boerenbrok. Daarnaast heeft u de keuze uit een 1 uur durende rondvaartboot of gaan u 3 uur varen met een fluisterboot, sup of kano. Daarnaast geniet u bij terugkomst van een heerlijke barbecue of een build-your-own-burger 3-gangenmenu.

Dagje uit in Giethoorn? Plezier voor 4

Begin de dag goed met 2 lekkere kopjes koffie/thee en gebak. Daarna gaat u het water op met een punter, fluisterboot of rondvaartboot. Bij terugkomst geniet u van een overheerlijk 3-gangen diner in het sfeervolle restaurant.

Expeditie Giethoorn – Familieuitje met varen, wandelen en eten

Met dit Fluistervaren door Giethoorn arrangement wordt u ontvangen met koffie/thee en een boerenbrok. Daarna gaat u op pad en beleeft u een 3 uur durende vaartocht met fluisterboot of kano. Bij terugkomst in het restaurant gaat u uw eigen burger samenstellen. Na een heerlijk diner gaat u het digitale expeditie spel volgen!

Romantische Fluistervaart in Giethoorn – Genieten met z´n tweetjes

Heerlijk ontvangen worden met een kopje koffie en appelgebak. Daarna gaat u 2 uur varen met een luxe fluisterboot en aan boord krijgt u een goed gevulde picknick in een boerenzakdoek mee met een broodje ham, broodje kaas, krentenbol, fruit, huzarensalade, mars en pakje drinken.

Dompel uzelf onder in de schoonheid van Giethoorn, geniet van het water en de natuur, en laat uw smaakpapillen verwennen tijdens deze bijzondere dag. Reserveer nu uw Fluistervaren door Giethoorn arrangement en maak van uw bezoek aan Giethoorn een onvergetelijk avontuur!

Met vriendelijke groet
Britt Nijweide
Recreatief.nl
Mailreserveringen@recreatief.nl
Tel: 088-5405805

Gezellig een dagje met de vrienden, collega’s of familie weg, dan is wellicht dit dagje varen in de Biesbosch wel iets voor u. U staat zelf aan roer van de kajuitboten, leuk toch? Wacht niet langer en boek een gezellig dagje samen weg met dit dagje varen in de Biesbosch. Het natuurgebied door de Biesbosch in Noord-Brabant is een ontdekkingsreis van prachtige natuur!

Zelf dagje varen in de Biesbosch

U wordt ontvangen op één van de locaties in Drimmelen met koffie, thee en een heerlijk appelgebakje. Daarna staat u zelf aan het roer van de kajuitboten! Onder begeleiding van een gids vaart u door de kreekjes naar het hart van de Biesbosch. Eenmaal daar aangekomen gaat u zelf een informatieve wandeling maken. Na de wandeling wordt er terug gevaren naar Drimmelen. Vanaf de boot krijgen jullie een goede indruk van dit unieke zoetwatergetijdengebied en Nationaal Park!

Liever het programma wat aanpassen? Deze locatie heeft veel mogelijkheden en de activiteiten zijn geschikt voor 5 tot 200 personen. Alle activiteiten zijn te combineren zodat er een op maat gemaakt programma naar wens wordt gemaakt! U kunt hierbij denken aan een sloepentocht, kompastocht en bijvoorbeeld een kanotocht. Het is allemaal mogelijk naast het dagje varen in de Biesbosch!

Wacht niet langer en kom genieten van de prachtige natuur in de Biesbosch in Noord-Brabant

Met vriendelijke groet,
Britt Nijweide
Recreatief.nl
Mail: reserveringen@recreatief.nl
Tel: 088-5405805