Gaan jullie dit jaar weer een familieweekend organiseren? Misschien hebben jullie dit altijd al eens willen doen en komt het er nooit van. Met dit stappenplan wordt het een stuk makkelijker om een familieweekend te organiseren. Loop alles stap voor stap na om niets te missen en een compleet weekend met familie door te brengen.

Begin met het organiseren!

Waar moet je beginnen? Het kan soms een grote klus zijn om een familie weekend te organiseren. Wie gaan er mee? Doen jullie dit met zijn alle of is er een stel of duo die het organiseert. Het is het beste om vooraf mensen aan te wijzen die het gaan organiseren. Zo zijn er niet te veel mensen met een mening en blijft het overzichtelijk en duidelijk. Houdt er wel rekening mee dat er iemand bij zit die verstand heeft van organiseren. Zet dan niet de chaotische mensen bij elkaar om dit te organiseren.😉

8 TIPS voor een familieweekend organiseren

 1. Super leuk familieweekend op de Veluwe met veel activiteiten
 2. KIDS for FREE familiearrangement op de Veluwe – Kids paradijs met veel activiteiten
 3. Familieweekend met de Kids – Schateiland bezoeken, Bowlen en Tafelgrillen in een prachtige Familielodge

 4. 2=1 Familieweekend op de Veluwe – Intiem genieten
 5. Een familieweekend vol met avontuur in Hamburg / Duitsland met Miniatur Wunderwelt” &  “Tuin der Vlinders” 
 6. Familieweekend in Drenthe – inclusief dagje Wildlands Adventure Zoo
 7. Bezoek themapark Wildlands in Emmen en verblijf 3 dagen Zuidlaren

Als je toch opzoek bent naar een ander Familieweekend kun je ook eens op: Familieweekend.tips kijken. Hier kan je ons gehele Familieweekend aanbod vinden.

Organisatoren bekend maken
Wilt eigenlijk niemand het Familieweekend organiseren of staat juist iedereen te springen om dit te doen? Er is een leuke manier om dit bekend te maken. Ga bijvoorbeeld lootje trekken of beslis bijvoorbeeld op volgorde van huisnummer welk gezelschap als eerst moet organiseren. Jullie kunnen natuurlijk ook de beslissing maken volgens een leuk spel. De verliezer of verliezers zijn dan aan de beurt om iets te organiseren.

Welk gezelschap neem je mee?

Voordat je met alle leuke dingen aan de slag kan is het natuurlijk belangrijk om te weten wie er mee gaan. Wie nodigen jullie allemaal uit, alle ooms, tantes, opa’s en oma’s? Gaat er nog aanhang mee en zo ja wie zijn dit dan allemaal? Het is natuurlijk belangrijk om te weten met hoeveel personen jullie zijn zodat je ook weet naar welke kamers of accommodaties jullie kunnen kijken. Gaan er kinderen mee en hoe oud zijn dan de kinderen? Er zijn ook vaak Kids for free arrangementen waardoor het een perfect familieweekend wordt. Het is belangrijk om alles goed op een rij te hebben staan voordat jullie verder gaan.

Zorg dan wel dat iedereen mee gaat die bij het gezelschap hoort. Nodigt u de ene oom uit dan moet de andere uiteraard ook mee. Gaat de ene aanhang mee dan moet u dus ook de andere aanhang uitnodigen. Zorg dus dat het hele gezelschap compleet is voor meer gezelligheid zonder iemand buiten te sluiten of te vergeten.

Een aantal voorbeelden voor een KIDS For FREE Familieweekend:

Moet er rekening gehouden worden met een budget?

Het kan per gezin, per stel of per persoon verschillen wat hij of zij uit zou willen geven. Stem daarom af welk bedrag jullie per persoon uit kunnen en mogen geven. Het is natuurlijk vervelend als jullie de perfecte plek gevonden hebben wanneer dit later over budget blijkt te zijn. Voor de duidelijkheid, check even waarvoor het budget is. Is het alleen voor het slapen of ook voor al het eten en drinken en activiteiten? Dit kan een hoop verschil geven in het budget.

Ga dus goed met het geld om want het is niet alleen van jezelf maar ook van je familie. Schrijf per gezin dus op wat ze maximaal uit willen geven of de kinderen ook binnen dit budget vallen. Maak een overzicht van wat jullie uit willen geven voor het overnachten voor het eten en voor de activiteiten. Uiteindelijk kan hier nog wel wat mee geschoven worden maar dan heeft u het belangrijkste op papier staan.

Familieweekend Organiseren

Wanneer gaan jullie?

Niet geheel onbelangrijk maar wanneer is jullie familieweekend nou eigenlijk? Wordt dit elk jaar georganiseerd dan is het misschien wat makkelijker dan wordt elk jaar het zelfde weekend vrij gehouden. Zo zijn er vaak families die bijvoorbeeld elk jaar met Pasen weg gaan of het 2e weekend van September. Op deze manier is er ook geen onduidelijkheid over welke datum het moet zijn.

Bespreek vooral welke periode het ongeveer gaat worden dan kan er een datumprikker uit gezet worden. Willen jullie graag in oktober gaan dan kan je alle weekenden in de datum prikker zetten en weet je precies wie welke weekend zou kunnen. Kies een weekend waarop iedereen kan of voeg toch nog extra opties toe.

Waar gaat de reis naar toe?

Staat het aantal personen vast en hebben jullie een datum en ook een budget? Tijd voor het leuke gedeelte, waar gaat de reis naar toe! Komt de familie uit heel Nederland en zoeken jullie een centraal punt? Misschien willen jullie wel een keer wat anders zien met een wat langere reistijd? Stem af met de familie hoe lang ze maximaal in de auto willen zitten en of Duitsland wellicht ook een optie is. Zo weet je ook hoe ver je kunt gaan zonder iets te verklappen aan de rest. Komt de familie uit alle delen van het land dan is een Familieweekend in Overijssel of een Familieweekend in Gelderland een goede optie!

Familieweekenden Organiseren

Voor welke accommodatie kiest u?

Willen jullie met zijn alle bij elkaar verblijven of willen jullie graag toch wat meer privacy? Er zijn verschillende opties waar je voor kunt kiezen. Bij het familieweekend organiseren moet je natuurlijk ook hier aan denken. Wat past er bij jullie gezelschap of wat is de beste optie? Sommige mensen houden nou eenmaal van de luxe van een hotel terwijl de ander het prima vindt om in een lodge te verblijven.

 • Luxe hotel
  Sommige mensen houden nou eenmaal van luxe en verwend worden. Hier is natuurlijk wel wat meer budget voor nodig maar dan kan je ook genieten met familie en heb je alsnog privacy. Allemaal een eigen kamer en met het ontbijt en diner kan je toch bij elkaar komen.
 • Ruime appartementen
  Een appartement is vaak een soort tussen weg voor een hotel en een huisje. Vaak heb je nog wel de hotel faciliteiten terwijl jullie ook zelf zouden kunnen koken. Het nadeel hiervan is dat de appartementen vaak niet groot genoeg zijn als je met meer personen bent. Je kunt bijvoorbeeld wel met de volwassenen bij elkaar kunnen zitten terwijl de kinderen in de andere ruimte een spelletje doen.
 • Gezellig bij elkaar in een bungalow
  Tegenwoordig zijn er veel locaties die grote huisjes en Groepsbungalows hebben. Zo is het vaak mogelijk om tot met 20 personen een huisje huren. Julie kunnen de hele avond bij elkaar zitten om wat te drinken en spelletjes te doen. Badkamers moeten echter vaak wel gedeeld worden dus alleen met het naar bed gaan is er wat privacy. Kunnen jullie dit een heel weekend aan?
 • Meerdere huisjes
  Soms kunnen jullie beter een goede tussen weg nemen voordat er ruzies ontstaan. Zo kan je meerdere kleine accommodaties bij elkaar boeken zodat jullie wel wat rust hebben. Boek daarbij een grote accommodatie zodat jullie toch bij elkaar kunnen komen. Er zijn zelfs locaties die al drie accommodaties koppelen aan een grote huiskamer. Zo heeft iedereen een privé plekje en een gezamenlijke woonkamer.

Gezellig bij elkaar in één accommodatie? Bekijk dan een van onze onderstaande arrangementen!

Wat gaan jullie eten?

Natuurlijk kan lekker eten niet ontbreken, hoe regen jullie dit? Bij een hotel zal het ontbijt allemaal voor je geregeld zijn en hoeven jullie hier zelf niets meer voor te halen. Gaan jullie daarna ergens uit eten of halen jullie makkelijk ergens een frietje voor onderweg? Welk budget hebben jullie hiervoor uit getrokken en past dit dan ook en zitten er dan ook al drankjes bij?

Heb je een huisje of appartement geregeld dan kunnen jullie natuurlijk ook zelf het eten verzorgen. Zorg er voor dat de organisatoren vooraf naar de winkel gaan om alles mee te nemen en stem vast af wat jullie gaan eten. Maak een lijstje zodat jullie niets vergeten en zorg voor een goed gevulde koelkast. Wat ook eens leuk kan zijn is om lekker te gaan gourmetten echt iets Nederlands of steek eens de barbecue aan.

Kies voor leuke activiteiten

Een weekendje weg is natuurlijk super leuk maar dan komt de invulling nog. Een leuk spelletje tussendoor of een wandeling is altijd wel goed maar daar kan je het weekend niet mee vol krijgen. Bekijk ook even of de omgeving interessant genoeg is en of er voor iedereen wat te doen is. Het verschilt ook per gezelschap weer wat ze leuk vinden. Sommige houden er van om een museum te bezoeken terwijl de ander hier een hekel aan heeft. Zijn er kinderen bij het gezelschap of niet. Deze dingen kunnen allemaal invloed hebben op de activiteiten die jullie gaan doen. Zijn jullie opzoek naar een unieke activiteit, lees dan ook deze Site tip Bijzonderdagjeweg.nl.

TIPS voor een leuke activiteit:

 • Dagje uit naar de dierentuin
 • Bezoek een museum
 • Midgetgolf of bowlen
 • Lekker zwemmen
 • Actief dagje klimbos, scooter rijden of boogschieten
 • Dagje op het water met sloep of rondvaart
 • Pubquiz of bierproeverij

Familieweekend met kinderen

Wanneer het gezelschap voor een groot deel uit kinderen bestaat is het belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden. Kies voor een hotel waarbij er een speeltuin, speelhoek of zwembad aanwezig is. Let er dan wel op dat er ook een peuterbadje is en of er ook speciale familiekamers zijn voor de gezinnen. Bij de receptie zijn er vaak ook speciale wandelroutes te krijgen met een speurtocht voor kinderen en die begaanbaar zijn met de kinderwagen. Een familieweekend organiseren doe je niet alleen voor jezelf, dus denk ook aan de andere binnen het gezelschap.

Zijn er toch een aantal mensen in het gezelschap die het allemaal wat spannender willen hebben. Er zullen vast een aantal mensen bij zitten die op de kinderen willen passen terwijl de rest iets anders gaan onder nemen. Check dan ook even bij iedereen of ze met de activiteiten mee willen doen of dat ze het prima vinden om op te passen.

TIPS voor een klein budget

Niet iedereen heeft natuurlijk veel te besteden en met een klein budget kan een familieweekend organiseren nog eens lastig worden. Hoe kunnen jullie dit het beste aanpakken en wat kan wel en wat kan niet? Een goed verblijf is dan toch wel het belangrijkste hier kan je best wat van het budget aan uit geven. Denk natuurlijk ook aan het eten en drinken, maar hierin kunnen jullie het ook simpel houden.

Probeer eens te besparen op de activiteiten want dit kan simpel gedaan worden. Jullie hoeven niet gelijk naar een prijzig pretpark. Houdt het dan ook in de buurt van de het hotel of accommodatie. Deze activiteiten kosten niets of bijna niets voor een budget proof weekend:

 • Wandelen of fietsen
 • Ga naar de speeltuin met de kinderen
 • Organiseer een picknick in een leuk park of aan een meertje
 • Spelletjes avond of zelfgemaakte pubquiz
 • Leuke speurtocht voor jong en oud
 • Neem spellen mee voor buiten
 • Pizza maken of iets knutselen

Budget Proof Familieweekend

Heb je al genoeg inspiratie?

Heeft het stappenplan jullie al wat op weg geholpen? Staan jullie te springen om het weekend te organiseren of vinden jullie het nog steeds lastig om iets te verzinnen. We hebben natuurlijk ook een aantal tips voor jullie op een rij gezet waar jullie er een uit zouden kunnen kiezen.

Hebben jullie hier toch wat hulp bij nodig? Wij helpen jullie natuurlijk graag verder dus bel gerust: 088-5405815. Geef ons al je wensen door en wij denken graag samen met je mee voor een onvergetelijk weekendje weg!

Tips voor tijdens het weekend

Ben je dit jaar de organisator geweest dan wil je natuurlijk niet het hele weekend alles moeten plannen en regelen. Zorg er voor dat ook jij tijdens het weekend kan genieten en zorg voor een goed programma. Als iedereen nog een stukje moet rijden zou ik de eerst dag vooral rustig houden zodat iedereen op een goede tijd aan kan reizen. Daarna zou ik wel wat tijden bij de rest van de familie door geven. Spreek af hoe laat jullie gaan ontbijten hoe laat de activiteiten zijn en of ze extra spullen hiervoor mee moeten nemen. Gaan jullie een fanatiek of actief spel doen waarbij je vies kunt worden? Zorg dan ook dat iedereen passende kleren hiervoor meeneemt.

Maak een lijst wat jullie nodig hebben niet alleen voor het eten maar dus ook voor de diverse spellen. Regelen jullie zelf een pubquiz of zeskamp weet dan ook wat jullie hiervoor nodig hebben. Niet alleen de belangrijkste dingen voor het spel moeten jullie hebben maar ook vaak simpel weg pen en papier. Deze dingen worden vaak vergeten omdat dit vaak voor het grijpen ligt echter niet tijdens jullie verblijf. Het familieweekend organiseren kan ook veel voldoening geven wanneer alles volgends plan verloopt.

Nu hoef je zelf alleen maar te genieten!

Redacteur

Hallo ik ben Christel, redacteur van Recreatief.nl en al ruim 25 jaar eigenaar van deze site. Ik ben gek op reizen en heb al veel van de wereld gezien maar Nederland heeft toch wel echt mijn hart veroverd. We hebben in ons kleine land zoveel groots dat ik er dagelijks over kan vertellen en dat doe ik dan ook graag in mijn blogs over al het leuks wat er in Nederland te doen is en al het moois wat je kunt verkennen en ontdekken. De diversiteit van Nederland is ongekend en blijft mij, zelfs na 25 jaar schrijven, nog vaak verrassen.