Het huren van een boot voor een zomerse dag word populairder en populairder. Ondanks dat de wens voor het maken van herinneringen toeneemt, wil je wel dat deze herinneringen positief zijn! Dit begint bij veiligheid op het water. Voordat je uitvaart, zijn er een aantal belangrijke punten om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je boottocht veilig en plezierig verloopt. In dit artikel delen we vijf top tips voor het huren van een boot voor recreatieve doeleinden via Recreatief.nl, ben je fervent boot huurder en ga je regelmatig met een boot op pad? Zorg dan dat je de noodzaak van het vaarbewijs halen inziet.

Tip 1 – Veiligheidsuitrusting

Eén van de grootste zorgen bij het huren van een boot is ervoor te zorgen dat je alle veiligheidsdingen bij de hand hebt. Denk aan:

  • Reddingsvesten
  • EHBO-kit
  • Brandblussers
  • Noodsignalen

Vooral die reddingsvesten zijn van levensbelang, vooral als er kids aan boord zijn of als je op ruige wateren vaart. Dus, voordat je de ankers licht, check even of al die spullen aanwezig zijn en in topconditie zijn. Want beter voorkomen dan genezen, toch?

Tip 2 – Vaarbewijsvereisten

Voordat je die boot huurt, is het slim om te checken of je een vaarbewijs nodig hebt. De regels daaromtrent verschillen nogal, afhankelijk van hoe groot en krachtig die boot is. Voor die kleine sloepjes heb je misschien geen vaarbewijs nodig, maar zodra je in de wereld van de grotere schuiten komt, kan het verplicht zijn.

En zelfs als het niet strikt vereist is, is het toch verstandig om te weten waar je mee bezig bent. Het is tenslotte niet alleen jouw veiligheid die telt, maar ook die van je maten aan boord. Dus, check die regels voordat je het ruime sop kiest!

Tip 3 – Verhuurvoorwaarden

Voordat je instemt met het huren van een boot, is het superbelangrijk om die huurvoorwaarden goed te bekijken. Daar staan alle belangrijke dingen in, zoals wat er gedekt is door de verzekering, hoeveel borg je moet neerleggen en hoe je de boot moet terugbrengen. Door het goed te lezen voorkom je verrassingen en/of onverwachte kosten krijgt.

Check goed welke schade wel en niet vergoed wordt en onder welke omstandigheden. Sommige verhuurbedrijven hebben een dikke verzekering, terwijl anderen alleen de basics dekken. Zorg ervoor dat je weet wat je wel en niet kunt verwachten voordat je de golven trotseert.

Daarnaast is het slim om te weten hoeveel borg je moet neerleggen en onder welke voorwaarden je dat weer terugkrijgt. De hoogte van de borg kan verschillen afhankelijk van de waarde van de boot en de regels van de verhuurder. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de voorwaarden voor het terugkrijgen van de borg, zoals eventuele schadekosten of als je de regels overtreedt.

Check ook de tijden van het terugbrengen van de boot. Sommige verhuurders hebben strikte tijden waarop je de boot moet inleveren, terwijl anderen wat flexibeler zijn. En als je te laat bent, kun je vaak een flinke boete verwachten. Zorg dus dat je deze regels kent en naleeft om gedoe te voorkomen. Door dit van tevoren te checken, kun je je vaarplannen goed plannen en gedoe voorkomen.

Tip 4 – Navigatie en regelgeving

Let op of er beperkingen zijn qua waar je mag varen. Soms zijn er gebieden waar je niet mag komen vanwege regels of veiligheidsvoorschriften. Om je boot trip veilig en zonder gedoe te laten verlopen, is het ontzettend belangrijk om bekend te zijn met de lokale vaarregels en de navigatie in het gebied waar je gaat varen. Zorg ervoor dat je de laatste waterkaarten bij je hebt en weet hoe je ze moet lezen.

Ook is het slim om op de hoogte te zijn van mogelijke beperkingen op het water, zoals snelheidslimieten en gebieden waar je niet mag varen. Zo kun je onnodige problemen voorkomen en volop genieten van je tijd op het water.

Tip 5 – Weersomstandigheden

Niks is zo verraderlijk als het weer. Het weer kan een grote impact hebben op zowel de veiligheid als het plezier van je vaartocht. Voordat je vertrekt, is het altijd verstandig om de weersvoorspellingen te controleren voor de regio waar je gaat varen. Probeer het varen te vermijden bij slecht weer, sterke wind of ongunstige golfcondities.

Als je toch besluit om het water op te gaan, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent op veranderende omstandigheden. Het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen in geval van nood, zodat je veilig kunt blijven tijdens je avontuur op het water. Ook na een dag varen is het; Oost, west, thuis best!

Met deze vijf belangrijke tips ben je nu ook goed voorbereid om veilig en verantwoordelijk het water op te gaan tijdens het huren van een boot via Recreatief.nl.

Gratis tip: Haal je vaarbewijs!

Ga je vaker een boot huren? Vergeet dan niet dat het behalen van een vaarbewijs je helpt bij een verbeterde vaarervaring, rust op de vaarwegen en veiligheid van mede-opvarenden. Wil je meer weten over het behalen van het Klein Vaarbewijs 1 om de basisbeginselen van het varen onder de knie te krijgen? Bekijk dan hier alle informatie over het Klein Vaarbewijs 1.

Voor diegenen die verder willen gaan en vaartochten willen maken op ruimere wateren zoals open zee en grote binnenwateren, is het behalen van Vaarbewijs 2 een verstandige keuze. Op zoek naar online mogelijkheden die vaarbewijs 2 halen mogelijk maken? Ontdek hier alles over het behalen van Vaarbewijs 2, gevorderde vaardigheden en navigatietechnieken.

Veel plezier en veilige vaart bij jouw volgende recreatieve tocht over het water!