Nationaal park Lauwersmeer
Vroeger was er een open verbinding naar de Waddenzee en had de zee vrij spel. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd. Ondanks dat dit voor veel natuurgenieters even schrikken was, werd als snel zichtbaar dat er onverwachts een prachtig nieuw landschap ontstond. De natuur in het Lauwersmeergebied is nu zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot Nationaal Park. Er valt veel te ontdekken in dit gebied, bijzondere bloemen en vogels in de rust en ruimte van het weidse landschap. Het Nationaal Park Lauwersmeer is zowel wandelend, fietsend en varend te verkennen.

Kwelders en wadden
Tussen de zeedijk en de wadgeul aan de noordkust bevinden zich de kwelders, het laatste natuurlijke weidegebied van Nederland. Dit gebied wordt geregeld door de vloed overstroomd, waardoor het erg vruchtbaar is. Dit trekt dan ook vele vogels aan, als kluten, scholeksters en rotganzen.

Het waddengebied in Groningen, loopt van Den Helder tot aan Esbjerg in Denemarken. In de loop van de eeuwen met de strijd tegen het water is dit gebied uitgegroeid tot een cultuurlandschap met bijzondere terpen, dijken en boerderijen.

Natuurgebieden
Groningen heeft ruim 7.500 hectare aan natuurgebieden, waarvan er ook een aantal toegangelijk zijn voor het publiek. Deze gebieden zijn uitermate geschikt voor een fiets- of wandeltocht. Weekendje wandelen of fietsen in Groningen?

Leekstermeer
Op de grens van Groningen en Drenthe ligt in een groot veengebied, het Leekstermeer. Dit meer is omgeven met graslanden en elzenbroekbosjes. Het gebied trekt veel vogels aan en wordt dan ook vogelvriendelijk beheerd.

Reitdiepdal
Ten Noordwesten van Groningen ligt het landschap van Reitdiepdal. Het dankt haar sporen aan een paar duizend jaar vechten tegen water, om het gebied te kunnen bewonen. Het gebied leent zich uitstekend voor een fietstocht, over kronkelende weggetjes en door de leuke oude dorpjes als Ezinge, Garnwerd en Aduarderzijl.

Bossen
Wie aan Groningen denkt, denkt niet gauw aan bossen. Toch zijn er genoeg bijzonder bossen te vinden in deze provincie. Het grootste natuurgebied is het Noordlaaderbos met een oppervlakte van 118 ha. Het bos is ruim 100 jaar geleden aangeplant op heide, akkers en stuifduintjes. Inmiddels is er een gevarieerd gebied ontstaan met uitheemse soorten als de douglasspar, fijnspar, lariks en de oorspronkelijke boomsoorten als zomereik, berk en beuk.

Kijk hier voor wandelarrangementen, originele workshops of hotelovernachtingen in de provincie Groningen!

Redacteur