In 2016 zijn de prijzen in Nederland voor het eerst in dertig jaar gedaald. Dat lijkt goed nieuws voor jouw koopkracht, want met dezelfde euro kun je nu meer kopen. Toch zitten er ook nadelen aan deze ontwikkeling. Tegelijkertijd was de rente op spaarrekeningen nog nooit zo laag. Waarbij de aloude vraag weer om de hoek komt kijken: moet ik geld gaan sparen of kan ik het beter uitgeven?

Historisch lage rente
De rente staat historisch laag. De Europese Centrale Bank heeft dit jaar het belangrijkste renteniveau naar 0% teruggebracht. Banken moeten zelfs betalen om hun geld bij de ECB te kunnen stallen. Met deze lage rente probeert de ECB de uitgaven in Europa te stimuleren. Dat lage renteniveau is goed nieuws voor mensen die hun hypotheek willen oversluiten of een huis willen kopen. Zij zijn ervan verzekerd dat ze de komende jaren tegen zeer lage rentekosten een eigen woning hebben.

Meer boodschappen voor je geld
Dat je nu meer kunt kopen met jouw geld lijkt in eerst instantie mooi. Maar het is eigenlijk geen goed nieuws, want het is een teken dat de economie niet in beweging is. Voor veel Nederlanders met een hypotheek is het zelfs ongunstig, want het betekent dat de schuld die zij hebben eigenlijk groter wordt. De kans is daarom groot dat meer mensen nu gaan sparen en hun hypotheek verder aflossen, in plaats van meer te consumeren en daarmee de economie weer op gang helpen.

Schulden aflossen lijkt verstandig
De historisch lage rente zorgt ervoor dat sparen nauwelijks wat oplevert. En met de kans op een langdurige prijsdaling (deflatie), lijkt een voor de hand liggende oplossing te zijn dat je meer af gaat lossen op je lopende schulden, zoals de hypotheek.

Toch is ook dat lang niet altijd de beste oplossing. Allereerst omdat de kans op een langdurige en vooral sterke daling van de prijzen niet realistisch is. Daarnaast stijgen de prijzen van de huizen in Nederland, wat over het algemeen betekent dat je bij verkoop van je woning ook weer meer geld terug krijgt. Je schuld kan door de prijsdaling relatief gezien wel stijgen, maar als de waarde van je woning mee stijgt, dan is er feitelijk weinig aan de hand.

Moet ik gaan sparen of uitgeven?
Als je een leuk bedrag op de bank hebt staan, dan zul je je allereerst af moeten vragen of je daarmee al je onverwachte uitgaven kunt dekken. Kun je bijvoorbeeld een nieuwe televisie of wasmachine kopen als die stuk gaan en kun je een ongeplande reparatie van je auto betalen?

Heb je echt geld over hebt, dan is het zonde om de fiscus daar van mee te laten profiteren. Bij een hoog spaarbedrag wordt je namelijk extra belast. Je kunt dan bijvoorbeeld beter investeren in verfraaiing van je woning: dat zorgt voor een prettigere woonomgeving en in de toekomst een hogere opbrengst. Investeren in vastgoed is sowieso aantrekkelijk met de lage rente en stijgende huizenprijzen. Of wellicht heb je een pensioengat wat je mooi kunt dichten. Maar een cruise door het Caraïbisch gebied is natuurlijk ook helemaal niet verkeerd. Het is maar waar je prioriteiten liggen.

Redacteur

Hallo ik ben Christel, redacteur van Recreatief.nl en al ruim 25 jaar eigenaar van deze site. Ik ben gek op reizen en heb al veel van de wereld gezien maar Nederland heeft toch wel echt mijn hart veroverd. We hebben in ons kleine land zoveel groots dat ik er dagelijks over kan vertellen en dat doe ik dan ook graag in mijn blogs over al het leuks wat er in Nederland te doen is en al het moois wat je kunt verkennen en ontdekken. De diversiteit van Nederland is ongekend en blijft mij, zelfs na 25 jaar schrijven, nog vaak verrassen.