Nog enkele weken en de feestdagen staan weer voor de deur. Dat betekent niet alleen dagen vol gezelligheid, lekker eten en familie en vrienden, maar natuurlijk ook twee weken vakantie voor de kinderen. En afgezien van de feestdagen zijn deze nog helemaal vrij in te plannen. Fijn om daarom wat leuke activiteiten te plannen met het hele gezinnen. Activiteiten dichtbij huis, maar ook waarbij je lekker op stap moet gaan.

Ga je een dagje weg met de auto? Check dan wel even of je goed verzekerd op pad gaat. Denk aan de autoverzekering en wellicht ook aan een WA verzekering. Wanneer je minimaal één nachtje elders verblijft, kan je al gebruik maken van een reisverzekering. Moet je best wel een eindje rijden? Dan is het goed om ook de auto goed te controleren.

Maar wat ga je doen dit jaar? We zetten de belangrijkste activiteiten die je wel móet ondernemen op een rijtje.

Bezoek aan een pretpark

De afgelopen twee jaar was het niet mogelijk om in de kerstvakantie echt op pad te gaan. Daarom fijn dat dit nu anders is. Hoewel natuurlijk nog niet zeker is dat er geen maatregelen getroffen meer zullen worden, ziet het er voor nu heel rooskleurig uit.

Hoewel niet alle pretparken in de kerstvakantie geopend zijn, zijn er ook een aantal die echt het hele jaar door de deuren geopend hebben. Een heel goed voorbeeld is de grootste kinderpretpark van Nederland: de Efteling. Zij transformeren het pretpark gedurende de winter altijd om in een magisch winterwonderland. Inclusief schaatsbaan, kraampjes met warme chocolademelk en allerlei andere extraatjes.

Extra tip: de Efteling kan erg druk zijn gedurende de kerstvakantie. Als je er zeker van wil zijn dat jullie alle attracties kunnen doen, is het wellicht verstandig om voor een overnachting te kiezen en twee dagen te gaan.

Erop uit in de natuur

Natuurlijk hoef je geen geld uit te geven om volop te genieten gedurende de kerstvakantie. De winter heeft veel in petto. Soms ook hele mooie zonnige dagen. Lekkere warme kleding aan en genieten van een waterig zonnetje en de mooie natuur terwijl jullie een prachtige wandeling door het bos maken.

Vergeet niet om ook een tas mee te nemen. Laat de kinderen zoeken naar enkele mooie spullen uit de natuur. Eenmaal thuis worden de knutselspullen tevoorschijn gehaald en kan er onder het genot van iets lekkers en een dampende beker chocolademelk volop geknutseld worden.

Lekker thuis

Lukt het niet om erop uit te gaan deze winter? Dan is het natuurlijk thuis ook gewoon heerlijk vertoeven. Genoeg te doen! Ook bij slecht weer.

Maak bijvoorbeeld een echte thuisbioscoop van de woonkamer. Zet een favoriete film op, maak popcorn en geef ze iets lekkers te drinken. Dat wordt genieten!

Nog een leuke activiteit binnen is de leesbingo. Maak voor de kerstvakantie een kaart met gekke plekken waar je kind een keer gelezen moet hebben. Als het een rijtje (of de hele kaart) vol heeft, staat hem een gekke verrassing te wachten. Dit is niet alleen leuk voor je kind, maar stimuleert ook om meer te lezen en dit ook leuker te gaan vinden.

Redacteur