In het buitenland kom je het wel vaker tegen, een fly-en-drive-vakantie. Je vliegt naar een bestemming waar een auto op je staat te wachten en van daaruit ga je met de auto een mooie rondrit maken. Waarom zou je dat ook niet in Nederland doen? Het ‘fly’ gedeelte kun je in dit geval weglaten, dus dat scheelt weer in de kosten.

Een echte rondreis

Maak bijvoorbeeld eens met de auto een rondje IJsselmeer. Natuurlijk kun je het IJsselmeer in één dag rondrijden, maar dat is niet de bedoeling. Maak er een echte rondreis van met stops op mooie plekken, bij gezellige dorpen, bezienswaardigheden of in de schitterende natuur. Nederland heeft de vakantieganger veel te bieden en zeker bij een rondje IJsselmeer kom je veel moois tegen.

Beginnen in Noord-Holland

Laten we in Enkhuizen beginnen. Deze historische havenstad met het Zuiderzeemuseum ligt aan het begin van IJsselmeer. Onder de N307 heet het water Markermeer, waar ook leuke plaatsen als Hoorn en Volendam te vinden zijn. De dijkweg N307 brengt je vanuit Enkhuizen naar Lelystad, via een prachtige rit over het water. Bij het vasteland rij je eigenlijk bijna tegen Batavia Stad aan, dus diegene die van winkelen houdt moet hier echt even stoppen. Als de kinderen protesteren dan kun je ook wat verder rijden naar het enorme pretpark Walibi of het Dolfinarium.

Van de polders naar Friesland

De volgende stop in Flevoland zou vissersdorp Urk kunnen zijn. Dit dorpje met z’n pittoreske centrum, grenzend aan de gezellige haven, is zeker een bezoek waard. De Friese stad Stavoren is dé stad aan het IJsselmeer. Het is namelijk aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Het is ook nog eens de oudste stad van Friesland. Watersporten kan hier overal, dus het is de moeite waard om hier een paar dagen te blijven. Via de uitgestrekte velden rijd je via Bolsward naar de Afsluitdijk. Het is de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland die het IJsselmeer van de Waddenzee scheidt. Je kunt eroverheen sjezen maar het is leuker om hier en daar te stoppen. Je kunt hier namelijk wadlopen, kitesurfen, wandelen, een boottocht maken, een museum of het uitkijkpunt bezoeken en nog veel meer.

Trip zonder zorgen

Terug in Noord-Holland vind je de oudste stad van West-Friesland, namelijk Medemblik. Een heerlijke plek om te winkelen, wandelen en ontspannen. Het heeft een kleinschalig historisch stadscentrum maar wel heel sfeervol en compleet. Na Medemblik ben je bijna weer bij Enkhuizen. Je kunt eventueel nog een uitstapje maken naar Alkmaar om de ‘drive-zonder-fly’ gezellig af te sluiten. Een trip in Nederland met de auto is altijd leuk. Geen gedoe met huurauto’s, gewoon de eigen auto mee. Voorafgaand aan de reis even de autoverzekeringen checken, rijbewijs en de autopapieren meenemen, koffer inladen en gaan. Natuurlijk kun je vooraf een route uitstippelen en eventueel de accommodatie alvast boeken voor onderweg. Dan heb je helemaal nergens meer omkijken naar. Alleen maar genieten van de trip.

Redacteur