De koffers zijn gepakt, de paspoorten in de tas en het gas staat uit. Het hele gezin staat klaar om op vakantie te gaan! Ben je nog iets vergeten? De vis wordt gevoerd door de schoonouders, de kat hoeft zich nergens zorgen om te maken, toch is er nog één deel van je leven dat nog niet beveiligd is; jouw eigen huis… Veilig op vakantie betekent ook veilig jouw eigendommen achterlaten. En als je het goed aanpakt profiteer je 365 dagen per jaar van een veilige woning, niet alleen wanneer je op vakantie bent. Met deze vijf stappen kun je met het hele gezin heerlijk genieten van de komende vakantieperiode én alle vakanties die daarop zullen volgen.

1. Een huisautomatiseringssysteem aanschaffen met alarm

De eerste stap is belangrijk om goed uit te voeren. We gaan namelijk de woning beveiligen met een smart home systeem dat voorzien is van slimme alarmering. Een standaard alarminstallatie doet zijn werk, maar is beperkt. Als we uitgaan van een huisautomatiseringssysteem kunnen we nog veel meer bereiken. Zo kun je rookmelders koppelen aan het centrale systeem zoals bijvoorbeeld de Somfy Tahoma, met notificaties naar jouw mobieltje wanneer je van huis bent. Of inbraaksensoren op ramen en deuren. Een alarm dat herrie maakt wanneer je op vakantie bent heeft niet altijd het gewenste effect, wanneer je notificaties door laat sturen naar de buren, familie, een beveiligingsdienst of naar jouw vakantieadres kunnen er direct stappen worden ondernomen. Daarvoor heb je wel extra ogen nodig, en dan komen we op stap 2: Een outdoor IP camera installeren.

2. Een outdoor IP camera installeren

IP staat voor Internet Protocol, een outdoor IP camera is een camerasysteem dat in verbinding staat met het internet. Beelden die worden opgenomen kun je daarmee bekijken via ieder apparaat dat in verbinding staat met het internet. Dus ook met jouw smartphone wanneer je op vakantie bent. Als er een verdacht figuur in de tuin sluipt zul je een melding ontvangen, je hoeft dus niet dag en nacht zelf in de gaten te houden of er iets gebeurt aan het thuisfront. Dit is mogelijk door sensoren die beweging registreren en vervolgens in actie schieten. Naast video opnemen en archiveren kunnen hier ook andere acties aan gekoppeld worden zoals een hoorbaar alarm in werking stellen. Bij een outdoor IP camera installeren moet je er rekening mee houden dat het alleen is toegestaan om je eigen tuin in beeld te brengen. De openbare weg of de tuin van de buren mag strikt genomen niet in beeld komen. Binnen zijn er andere mogelijkheden, daarmee komen we op stap 3: Binnen een IP wifi camera plaatsen.

3. Binnen een IP wifi camera plaatsen

In je eigen huis moet je in sommige gevallen nog steeds rekening houden met de privacy wetgeving. Als je bijvoorbeeld hebt afgesproken dat de buren de plantjes binnen water komen geven, dan moet je aangeven dat er een IP camera in huis staat die opnames kan maken. Wanneer je dit nalaat en er zou sprake zijn van een calamiteit, dan is het mogelijk dat opgenomen beelden niet toelaatbaar zijn tijdens een juridische procedure. Dit geldt ook voor een huisdieren oppas service, wanneer iemand over de vloer komt moet je aangeven dat er een IP wifi camera in huis staat. Uiteraard is dit bij uitstek een apparaat dat je met name zult gebruiken wanneer je niet op vakantie bent. Zo kun je vanaf het werk precies zien wanneer de kinderen thuis komen, en of de hond niet stiekem op de sofa slaapt.

Je kunt een gesloten IP camera set aanschaffen, daarmee zijn de mogelijkheden wel beperkt in vergelijking met een smart home systeem dat je verschillende soorten apparaten laat koppelen. Daarmee komen we op stap 4: Slimme verlichting.

4. Slimme verlichting

Nu gaan we de woning nog veiliger maken met slimme verlichting. We hoeven niet uit te leggen hoe handig het is wanneer de lampen automatisch inschakelen wanneer je thuis komt, en uitschakelen wanneer je van huis gaat, dat is evident. Dimmen en spelen met kleuren is ook ideaal. Tijdens jouw afwezigheid zorgt slimme verlichting ervoor dat de woning bewoond lijkt, en dat schrikt inbrekers direct af. Het is mogelijk de lampen te koppelen aan het alarmsysteem, dat geldt overigens ook voor stap 5: Automatische raamdecoratie.

5. Automatische raamdecoratie

Slimme lampen en slimme gordijnen zijn als twee handen op één buik, ze vullen elkaar perfect aan in functionaliteit. Wederom zijn elektrische gordijnen ideaal wanneer je thuis bent, daarnaast zorgen ze ervoor dat de woning bewoond lijkt omdat ze automatisch openen en sluiten. Bij het activeren van een alarm in huis kun je de gordijnen laten openen en de lampen in laten schakelen voor een grotere zichtbaarheid van onraad. Ook nu zul je weer een melding ontvangen op jouw vakantieadres, of stuur deze berichten door naar iemand in de buurt.

Met een veilige woning kun je zorgeloos op vakantie met je gezin, en je zult er ook van genieten wanneer je thuis bent!

Redacteur