Dat vakantie in eigen land ook ontzettend bijzonder kan zijn, kwamen we achter tijdens het begin van de coronacrisis. Een groot deel van de Nederlanders vierde in 2020 hun zomervakantie namelijk gewoon binnen de landsgrenzen blijkt uit cijfers van het CBS.

We hebben eigenlijk ook helemaal geen pandemie nodig om te realiseren dat ons eigen land hartstikke mooi is. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tocht door Nederland langs diverse historische begraafplaatsen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is een historische begraafplaats precies?

Wat veel mensen niet weten, is dat Nederland over meer dan 4.000 begraafplaatsen beschikt. Sommige begraafplaatsen bestaan al sinds de Middeleeuwen en een groot deel ervan is nog steeds in gebruik. Een deel daarvan heeft de stempel gekregen van een historische begraafplaats. Dat zijn plekken die al jarenlang worden beheerd en onderhouden door een stichting of een werkgroep en die meestal bij een kerk te vinden zijn. Zowel vrijwilligers als mensen in loondienst doen er alles aan om deze beschermde begraafplaatsen goed verzorgd te houden.

Door de jaren heen zijn er meer dan 1300 begraafplaatsen in Nederland die beschermd zijn door de rijksoverheid. Veel daarvan zijn nog in gebruik. Misschien zou je het zelf prettig vinden om bij een kerk op een historische begraafplaats begraven te worden. In dat geval is het aan te raden om een begrafenisverzekering af te nemen waarin je dergelijke wensen alvast vastlegt voor later. Voordat het zover is, is het eerst een must om een deel van de historische begraafplaatsen in ons land te bezoeken. Hieronder lichten we een paar bijzondere plekken uit voor een mooie wandeling.

Huis te Vraag en tuinen in Amsterdam

In het mooie Amsterdam vind je bijvoorbeeld de historische plek Huis te Vraag; een begraafplaats met een rijke geschiedenis. Het is mogelijk om die geschiedenis zelf te ontdekken, want Huis te Vraag is van dinsdag tot en met vrijdag te bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur. Bezoek je de plek tijdens Open Huis dan is het extra leuk om te weten dat de tuin op die dag ook geopend is voor bezoek. Mocht je de hoofdstad bezoeken voor een dagje uit of mocht je in de buurt wonen dan is het zeker interessant om meer te weten te komen over deze plek.

Oude begraafplaats Colmschate in Deventer

In Deventer vind je eveneens een bijzondere oude begraafplaats die stamt uit 1829. Deze begraafplaats is toentertijd met behulp van de lokale bewoners opgezet om een toegankelijk kerkhof te creëren. Hoewel de oude plek officieel niet meer in gebruik is voor mensen die net zijn overleden, is de locatie wel het bezoeken waard. Sommige stenen zijn nog goed leesbaar en er zijn nog steeds 152 stenen te vinden. Daarbij is er een aantal familiegraven te bekijken en kun je hier genieten van een bijzonder stuk natuur.

Bezoek Gouda voor Oude Begraafplaats Gouda

Ook in Gouda is een historische begraafplaats te vinden die door een stichting onderhouden wordt. Zij inventariseren alle grafstenen, conserveren en restaureren diverse graven en verzamelen alle informatie over de historische plek. Er worden regelmatig activiteiten op en rond de begraafplaats georganiseerd, maar gewoon langskomen om deze speciale plek te bekijken kan ook. De Oude Begraafplaats Gouda is van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 10:00 en 16:00 uur en op zondag van 12:00 tot 16:00 uur. Op de website van de begraafplaats staat een aan te raden wandelroute.

Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Een actieve historische begraafplaats is Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen. Stichting In Paradisum is verantwoordelijk voor het onderhoud van deze plek. Bij Daalseweg vind je talloze begraafplaatsen evenals stenen van oorlogsdoden uit de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt deze plek een redelijk druk bezochte plaats om iets meer te weten te komen over de plaatselijke historie. Daarbij is Begraafplaats Daalseweg nog steeds in gebruik voor nieuwe graven. Onze tip? Ga mee met een (gratis) rondleiding over de begraafplaats.

Begraafplaats Maria Rust in Rockanje

In Rockanje zijn er maar weinig plekken met historische waarde. Daarom valt de historische Begraafplaats Maria Rust extra goed op, omdat hier een groot deel van het verleden van Rockanje te vinden is. Tot 1950 was deze begraafplaats in gebruik; toen werd de Nieuwe Begraafplaats in het dorp gebouwd. Maar: Maria Rust bestaat nog steeds voor iedereen die op zoek is naar informatie over voorouders of familie, die meer wil weten over de geschiedenis van Rockanje of die interesse heeft in dergelijke historische plekken.

Redacteur