De zomer is in Nederland beter dan ooit! Veel mensen genieten van de zomer: lekker de deur uit om te wandelen bijvoorbeeld. Of zonnebaden in de tuin met de kat tevreden naast je. De zon heeft alleen ook zo zijn nadelen, zo zijn de Uv-stralen schadelijk voor je ogen. Pas onderstaande tips toe om te zorgen dat ook je ogen goed de zomer doorkomen.

1)     UV-bescherming

Draag een zonnebril met goede UV-bescherming. Zorg ervoor dat de bril je ogen beschermt tegen UVA en UVB stralen.

Vergeet daarnaast niet om de huid rondom je ogen ook goed te beschermen. Je huid is hier erg dun en gevoelig en kan gemakkelijk beschadigen. Bescherm je huid door een grote zonnebril op te zetten en de huid goed in te smeren met zonnebrand.

2)     In het zwembad

Iedereen kent het wel: je hebt verkoeling gezocht in het zwembad en komt eruit met rode, geïrriteerde ogen. De chemicaliën die in het zwembad worden gebruikt, hebben invloed op je traanvocht. Je ogen gebruiken dit vocht om te hydrateren, te reinigen en te beschermen tegen schadelijke bacteriën.

Zonder voldoende traanvocht, zijn je ogen kwetsbaar voor irritatie en zelfs ontstekingen. Erg vervelend. Draag daarom een zwembril en spoel je ogen gelijk na het zwemmen met koud water uit de kraan.

3)     Drink genoeg

Verrassend genoeg bestaan je ogen en tranen voornamelijk uit water. Blijf daarom in de zomer goed drinken: minstens 2 liter per dag. Neem altijd een flesje water mee als je op pad gaat.

4)     Negeer oogproblemen niet

Zijn je ogen geïrriteerd? Jeuken ze en zijn ze rood? Daar kun je gelukkig gemakkelijk wat aan doen. Droge ogen kun je verzorgen door oogdruppels toe te dienen, zodat de vochtbalans wordt hersteld. Heb je last van een allergie, zoals hooikoorts? Dan kunnen antihistamine verlichting bieden.

Mochten de klachten niet overgaan, ga dan naar de huisarts. Beter voorkomen dan genezen!

5)     Wees verstandig met contactlenzen

Contactlenzen zijn een goede oplossing als je een oogafwijking hebt. Hierdoor zie je weer scherp. Maar omdat contactlenzen zo vertrouwd zijn, vergeten sommige mensen weleens dat er ook risico’s verbonden zijn aan het dragen van contactlenzen. Het is belangrijk dat je ze niet langer inhoudt dan de aanbevolen periode en dat je ze goed schoon houdt. Daarnaast kan je in de zomer meer last hebben van droge ogen door het zomerse weer en de airco. Zorg daarom dat je altijd druppels bij je hebt.

Een andere oplossing is een ooglaserbehandeling. Lees meer over ooglaseren.

Redacteur