Rubriek

Musea

Rubriek

In Museumpark Orientalis kun je deze zomer de échte Romeinse sfeer beleven. De Romeinse straat in Orientalis, gebaseerd op een Romeinse stadstraat in Jeruzalem, komt van 6 juli t/m 25 augustus tot leven. Er zijn verschillende optredens, activiteiten voor jong en oud en festivals uit verschillende periodes van het Romeinse Rijk, met re-enactors uit heel Europa.

De hele Romeinse Zomer kunnen kinderen zich verkleden als Romein en meedoen aan een Romeinse soldatentraining. Een Romeinse legionair gaat testen wie er geschikt zijn als rekruut voor zijn leger. Hij beoordeelt met een leuke test hoe snel, fit en slim de kinderen zijn. Er kan ook een legionairsdiploma worden verdiend.

Bij de kassa kan er een Romeinenrugzak worden meegenomen (max. 2 per volwassene), waarmee aan de hand van leuke opdrachten een route door het park kan worden afgelegd. De hele zomer worden de rugzakjes gratis aangeboden.

Aan de ouders is ook gedacht, want zij kunnen heerlijk ontspannen bij de Romeinse schoonheidssalon. Hier staat een Romeinse dame voor je klaar en kun je genieten van een gratis massage of je haar laten opsteken in Romeinse stijl. De schoonheidssalon is vanaf 9 juli elke dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Om je bezoek in Romeinse stijl af te sluiten, kun je bij de Romeinse herberg neerstrijken voor een drankje of maaltijd.

Vanaf 6 juli is er dus van alles te doen in Orientalis.
Het Via Romana festival vindt plaats van 6 t/m 11 augustus 2019 en het Romani Festum van 24 t/m 25 augustus 2019.

Kijk bij Museumpark Orientalis voor alle tijden en volledige programmering. Tijdens de Vierdaagseweek van 15 t/m 19 juli 2019 is Museumpark Orientalis gesloten.

Bezoekers van het Maritiem Museum Rotterdam kunnen in de kerstvakantie oog in oog komen te staan met een echte robot. Het museum staat van 22 december t/m 6 januari namelijk in het teken van ontdekkingsreizen en er is dagelijks een speciale familierondleiding door een slimme robot.

In de kerstvakantie ontdekken bezoekers van het Maritiem Museum welke eigenschappen ze nodig hebben om een ontdekkingsreiziger te worden in ‘Expeditie Knappe Koppen’ met astronaut André Kuipers. Maar ze kunnen de wereld ook op andere manieren ontdekken: bijvoorbeeld vanuit een luie dekstoel op een cruiseschip in ‘Zeekastelen’. Er zijn verschillende themaworkshops te volgen en iedere dag vindt de robotrondleiding plaats, vanaf 14.00 uur. Deze tour duurt 40 minuten.

Tekenen als een ontdekkingsreiziger

Bij een workshop op 27 december en 4 januari leren kinderen een landkaart tekenen. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestond het fototoestel nog niet. Wie op reis een nieuwe plant, een onbekend dier of iets anders tegen kwam, moest het heel precies natekenen. Ook zee- en landkaarten werden met de hand getekend. De cartografen tekenden wat ze zagen, maar gebruikten ook hun fantasie. Welke vorm krijgt het land? Zijn er vulkanen of bijzondere dieren?

Welke wereld ontdek jij?

Op 28 december, 2 en 3 januari maken kinderen, bij een andere workshop, hun eigen verrekijker of fototoestel. Dat zijn belangrijke apparaten voor moderne ontdekkingsreizigers. Als de verrekijker of het fototoestel af is, kunnen de kinderen op ontdekkingstocht gaan door het museum en de museumhaven.

Museum van het jaar

Begin dit jaar won het Maritiem Museum de BankGiro Loterij Museumprijs. Daarom mag het zich ‘museum van het jaar’ noemen. Deze grootste culturele publieksprijs vindt jaarlijks plaats: ruim 42.000 mensen stemden op het Maritiem Museum als hún favoriet.

Het Anne Frank Huis is een museum met een verhaal. Als bezoeker beleef je dit verhaal aan de hand van citaten, foto’s, filmpjes en originele voorwerpen. De sfeer in het museum is authentiek en ingetogen.

Voorhuis en Achterhuis

De familie Frank duikt op 6 juli 1942 onder in het pand aan de Prinsengracht 263. Dit is het bedrijfspand van Otto Frank. Later voegen de familie Van Pels en Fritz Pfeffer zich bij hen. Het bedrijfspand van Otto bestaat uit twee delen. Een voorhuis en een achterhuis. Op de bovenste verdiepingen van het achterhuis verblijven de acht onderduikers.Als Otto Frank in juni 1945 als enige van de onderduikers terugkeert uit Auschwitz, is het Achterhuis leeg en kaal. Vanaf het moment dat het Anne Frank Huis in 1960 haar deuren opent als museum blijft het Achterhuis op verzoek van Otto Frank leeg.

Fotocollectie: Aviodrome Luchtfotografie, Lelystad

Kamer Anne FrankAnne moet de kamer delen met Fritz Pfeffer en dat leidt regelmatig tot ruzies. Het valt haar zwaar dat ze niet naar buiten kan. In haar dagboek kan ze haar hart luchten. Om haar kamer op te vrolijken, hangt Anne plaatjes op.

Dagboekzaal

Bekijk hier het originele roodgeruite dagboek dat Anne Frank kado krijgt op haar 13e verjaardag op 12 juni 1942. Een paar weken later moet de familie Frank onderduiken. In het Achterhuis heeft Anne haar dagboek al snel volgeschreven en gaat zij verder in schriften.Als Anne in maart 1944 hoort dat na de oorlog dagboeken ingezameld worden, besluit zij om haar dagboek volledig te herschrijven. Haar grote droom is om een beroemde schrijfster en journaliste te worden. Haar herschreven versie bestaat uit 215 losse vellen waarvan er een aantal afwisselend te zien zijn in het museum. De twee andere schriften die worden getoond zijn het Mooie-zinnenboek waarin Anne citaten die ze mooi vond overschreef. En haar Verhaaltjesboek met zelfverzonnen korte verhalen.

Wilt u meer weten over Het Anne Frank Huis in Amsterdam?

Expeditie Speurneus 2.0

In deze familietentoonstelling nemen we alle bezoekers mee op wereldreis. Als een echte combat tracker worden er geheimen onthuld en opdrachten uitgevoerd.

Combat trackers zijn dé spoorzoekers van het Korps Mariniers die hele kleine veranderingen in een omgeving kunnen herkennen. Zij zien dingen die lang niet iedereen ziet. In Nederland maakt de politie graag gebruik van dit specialisme. Als er iemand wordt vermist, helpen de combat trackers van het Korps Mariniers met het doorzoeken van bijvoorbeeld bos- of duingebied. In het buitenland werken deze mariniers meestal in oorlogsgebieden. Daar onderzoeken ze of een gebied veilig is.

Sporen vinden, begrijpen en kunnen volgen is niet alleen handig voor een marinier. In deze tentoonstelling wordt er spelenderwijs geleerd hoe sporen herkend kunnen worden en wat ze betekenen. Net als de mariniers gaan de bezoekers op een avontuurlijke wereldreis door bos en jungle, om via de ijzige vlakten van Noorwegen uit te komen in een mysterieus sporenlab. Wie kan de geheimen ontrafelen en de spannende opdrachten tot een goed einde te brengen? Wie gebruikt al zijn zintuigen om op het juiste spoor te blijven?

Klik hier voor meer informatie over Expeditie Speurneus in het Mariniersmuseum.

Ben je op zoek naar een uniek uitje? Ga dan naar het MuZIEum. Dit is een ervaringsmuseum over zien en niet zien. Hoe is het om blind te zijn? Of slechtziend? Ervaar zelf de wereld in absolute duisternis in het MuZIEum met de donkerbelevingen. Of laat je leiden door de straten van Nijmegen tijdens de Expeditie ribbelroute. Onder begeleiding van een blinde of slechtziende gids, is dit een uitje om niet meer te vergeten. Horen, ruiken, voelen en proeven spelen opeens een veel grotere rol dan je gewend bent.

Introductie
Je krijgt eerst een uitgebreide introductie. Deze bestaat onder andere uit de Blikopener, een 3D-audioshow en uitleg over het gebruik van de taststok. Hierdoor heb je wat hulp om je weg in het donker te vinden. Daarna kan je binnen starten met 1 van de 2 donkerbelevingen of buiten met Expeditie Ribbelroute.

Donkerbelevingen: Hoe is het om blind te zijn?
Stap binnen in de absolute duisternis van de twee verschillende donkerbelevingen, zodat je ervaart hoe het is om blind te zijn. Er zijn twee verschillende donkerbelevingen. Bij de donkerbeleving ‘Een dag uit het leven van…’ stap je in het dagelijks leven van iemand die blind is. Hoe doe je boodschappen als je niets ziet? Bij de donkerbeleving ‘Op vakantie met… kom je erachter hoe het is om zonder zicht op vakantie te gaan. Maar hoe kom je eigenlijk in vakantiesferen als je niets kunt zien?

Expeditie Ribbelroute: Hoe vind je de weg als slechtziende?
Of verlaat het MuZIEum om in de schoenen van een slechtziende de weg door de stad te vinden. Deze rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen is onder begeleiding van een gids die zelf ook slecht ziet. Tijdens deze stadswandeling draag je een virtualrealitybril. Hierdoor ervaar je tijdelijk hoe het is om slechtziend te zijn. Want hoe vind je de weg als slechtziende? Welke obstakels komt je tegen? Hoe ga je hiermee om? Na de expeditie heb jij de antwoorden op deze vragen.

Uniek uitje
Dit unieke uitje is geschikt voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje of vriendinnendag. Het is aan te raden om te reserveren voor het MuZIEum. Op die manier weet je zeker dat er een gids voor je klaar staat.

Reizen is veel meer dan je verplaatsen van a naar b. Bij reizen hoort avontuur, ontdekken, plezier. Dat is het uitgangspunt van ‘Het leukste reisje van Nederland’ dat van 22 juni t/m 1 juli in het Spoorwegmuseum plaatsvindt.

Tien dagen lang kunnen bezoekers in het Spoorwegmuseum het leukste reisje van Nederland maken langs zeven bijzondere bestemmingen. Met een dag vol entertainment, verrassingen en cultuur krijgt de bezoeker een unieke ervaring. ‘Het leukste reisje van Nederland’ is een initiatief van het Spoorwegmuseum en wordt gerealiseerd in samenwerking met diverse culturele partners, waaronder Naturalis, Eye Filmmuseum, Zuiderzeemuseum, Afrika Museum en TivoliVredenburg.

Een dag vol verrassing, verbazing en verwondering
Bij binnenkomst in het Spoorwegmuseum ontvang je een eigen paspoort dat zich zal vullen met stempels van de bezochte bestemmingen. Deze bestemmingen zullen op verschillende plekken in het Spoorwegmuseum te vinden zijn. Iedere bestemming heeft een ander thema zoals film, dans en muziek. De laatste stempel krijg je bij de eindbestemming, te vinden in een gigantische Dome voor het Maliebaanstation. Hier zal de Utrechtse kunstenaar Mondo Leone je op spectaculaire wijze meenemen op de ultieme reis. Genoeg te beleven dus!

Online kaartverkoop
Kaarten zijn online verkrijgbaar op www.hetleukstereisjevannederland.nl.
‘Het leukste reisje van Nederland’ wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de BankGiro Loterij.