De zomer is begonnen! Het wordt steeds mooier weer in Nederland. In de zomer verbruik je natuurlijk een stuk minder energie in huis dan in de winter. Toch kun je ook in de zomer gemakkelijk besparen op de energierekening. Zéker als je niet thuis bent, want de zomer is natuurlijk een goed moment voor een weekendje (of langer) weg.

Stekkers uit stopcontacten
Apparaten blijven ongemerkt toch stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit. Ook als je de apparaten niet gebruikt. Haal daarom voordat je vertrekt alle stekkers uit de stopcontacten. Dit scheelt een hoop in het sluipverbruik.

Vriezer ontdooien
Vriezers en koelkasten slurpen veel energie, zeker als het buiten warm is. En een ijslaag in de vriezer zorgt voor een nóg hoger energieverbruik. De vriezer verbruikt dan namelijk meer energie om goed te koelen. Daarom is het verstandig om de vriezer eens in de zoveel tijd te ontdooien. Een weekendje weg is hier een goed moment voor, dan heb je de vriezer en koelkast namelijk toch niet nodig.

Zo kun je dat het best doen: Haal de vriezer en koelkast helemaal leeg en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Het ijs uit de vriezer ontdooit dan uiteraard, dus het is verstandig om handdoeken neer te leggen om het water op te vangen. Vervolgens kun je de vriezer en koelkast goed schoonmaken. Laat de stekkers tijdens het weekendje weg uit het stopcontact, dan bespaar je nog meer energie.

Kachel lager zetten
Als het buiten warm is staat de verwarming over het algemeen niet hoger dan 15 graden. Helaas is het in Nederland ook in de zomer niet altijd even warm. Was het net iets kouder voordat je vertrok, en had je de verwarming wél wat hoger gezet? Zorg er dan voor dat je deze lager zet voordat je weggaat.

Lampen niet continu aan
Sommige mensen laten als we weg zijn graag een lampje aanstaan zodat het voor inbrekers lijkt alsof ze thuis zijn. Doe dit niet, want hierdoor wordt er onnodig veel stroom gebruikt. Zorg ervoor dat je verlichting met een tijdschakelaar hebt, dan kun je de verlichting alleen op bepaalde tijdstippen aanzetten. Of ga voor verlichting die aangaat op beweging, dit schrikt ook inbrekers af.

Boiler uit of lager zetten
Een boiler verwarmt continu water en hierbij wordt veel energie verbruikt. Heb je thuis een boiler? Dan kun je deze tijdens je weekendje weg uitzetten of lager zetten. Een temperatuur van 60 graden is vaak voldoende. Maar let op: als je de boiler lager dan 60 graden zet of helemaal uitzet, moet je de leidingen daarna wel goed doorspoelen. Onder de 60 graden is de kans op bacterievorming namelijk groter.

Je kunt er ook voor kiezen om een tijdklok in te stellen op een elektrische boiler. Zo zorg je ervoor dat deze alleen aanstaat op het moment dat jij thuis bent. En als je een weekendje weg bent kan hij natuurlijk sowieso uit. Want het is zonde als het water ook verwarmd wordt als jij er geen gebruik van maakt. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat de boiler is opgewarmd als hij heeft uitgestaan.

Energie vergelijken
En dan de makkelijkste manier om veel te besparen op de energierekening: energie vergelijken. Door energiecontracten met elkaar te vergelijken en elk jaar over te stappen bespaar je jaarlijks zo’n 250 euro. En dat is natuurlijk een leuke bijdrage voor het volgende weekendje weg!

Redacteur