Het wordt weer winter. Een prachtig jaargetijde vol sneeuw, ijspret en soms flinke kou. De echte sportieve fietser laat zich door al deze omstandigheden natuurlijk niet afschrikken, en blijft gewoon op de pedalen staan. Als je je goed voorbereid is dit ook zeker mogelijk. Maar wat moet je nu eigenlijk allemaal doen om diefstal van je fiets in de winter te voorkomen? In dit artikel zetten we een aantal handige tips voor je onder elkaar.

Een sterk slot

Allereerst is het belangrijk dat je een degelijk slot, of beter nog, meerdere fietssloten koopt bij een erkende zaak waar ART gekeurde sloten worden verkocht, neem als voorbeeld slotenspeciaalzaak.nl. Als je bijvoorbeeld een sterk kettingslot combineert met een vloeranker, zal een dief weinig kans krijgen de fiets te ontvreemden. Bezuinig nooit op een slot als je echte zekerheid wilt. Koop daarom altijd een slot met een ART-keurmerk. Deze sloten geven de allerbeste garantie tegen diefstal.

Bevestiging

In de winter is het soms glad, en is het daardoor lastiger je fiets vast te maken aan bepaalde objecten. Toch is het erg belangrijk dat je je fiets aan een vast object bevestigt, aangezien de fiets anders zeer gemakkelijk naar een rustig plekje gesleept kan worden om daar opengebroken te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een paaltje of een brugleuning.

Op zoek naar een nieuw fietsslot? Bekijk de fietssloten van Slotenspeciaalzaak. Kies een type slot dat het beste bij je past, bijvoorbeeld een ringslot, kettingslot, muuranker, etc.

Stal de fiets binnen

Als je in de winter echt goed voor je fiets wilt zorgen, is de fiets binnen stallen een prima idee. Dit kost misschien wat extra geld, maar bedenk dat je fiets daar droog en veilig staat. De fiets kan in de bewaakte stalling niet gestolen worden, en tegelijkertijd is hij niet aan slijtage onderhevig door het slechte winterweer. Sneeuw kan bijvoorbeeld veel schade geven aan velgen, en roestvlekken veroorzaken.

Woon je in de randstad? Bij de meeste gemeenten is er meer informatie aanwezig over fietsstallingen, neem als voorbeeld de website van de gemeente Amsterdam.

Ook kan een dik pak sneeuw dat tussen de spaken vastraakt ervoor zorgen dat het lastig wordt om verder te fietsen. Mocht je de fiets toch buiten plaatsen, zorg er dan altijd voor dat je de fiets op een drukke plek zet waar veel mensen komen. Dit zal dieven, die graag anoniem hun slag slaan, afschrikken en hopelijk weg houden.

Redacteur