Wanneer mensen op vakantie gaan, gaat de hond vaak naar een speciaal pension. Toch gebeurt dat lang niet altijd. Sommigen laten hun hond gewoon thuis en vragen de buren om erop te passen. Of de hond mag mee op vakantie. Dat is ook wel zo gezellig, zeker als je met het gezin op vakantie gaat of als je alleen bent. Maar hoe neem je een hond eigenlijk mee? Wij geven 7 praktische tips als je je hond mee wilt nemen op vakantie.

1. Vertrouwd voer
Zeker als je naar het buitenland gaat, is het belangrijk dat je voldoende hondenvoer van thuis meeneemt. Honden kunnen behoorlijk last krijgen van hun darmen als ze ineens ander voer krijgen. Het beste neem je dus gewoon het standaard hondenvoer dat je nu gebruikt, mee op vakantie. Bestel even wat extra voer op www.platinum.com, zodat je genoeg bij je hebt. Je hebt tenslotte geen zin in een hond met diarree als je lekker op vakantie bent!

2. Check of de bestemming honden toelaat
Zeker hotels hebben meestal regels tegen honden of je moet meerprijs betalen. Op campings mogen honden meestal wel mee. Bij het huren van een huisje staat het vaak in de reglementen of huisdieren wel of niet mee mogen. Soms kun je de regels afkopen, in veel gevallen zal je extra schoonmaakkosten moeten betalen.

3. Autorijden
De meeste honden vinden autorijden geen probleem. Dit kun je natuurlijk van tevoren oefenen. Is jouw hond een beetje bang in de auto? Dan kun je ook een speciale hondentraining volgen die gericht is op het oefenen met bepaalde problemen. Zo kan jouw viervoeter ook relaxt mee op vakantie!

4. Pauzes houden
Honden vinden autorijden dan misschien niet zo’n probleem, maar lang stilzitten is dat wel. Daarom moet je elke 1,5 tot 2 uur een flinke pauze houden, waarin de hond buiten de auto kan rondrennen. Zo voorkom je dat de hond te lang stil moet zitten en vervelend gaat worden tijdens het rijden.

5. Bench meenemen
Als je in een huisje of in een hotel gaat logeren, is het verstandig om een bench mee te nemen. Dan weet je zeker dat je hond niet ’s nachts dingen beschadigd in huis. Honden kunnen soms onrustig reageren op een vreemde omgeving. Een bench helpt de hond door een rustig plekje te creëren. Op een camping is dit meestal niet direct nodig.

6. Niet vergeten te wandelen
Als je op vakantie gaat, vergeet je soms dingen omdat je buiten je normale routine zit. Maar voor een hond blijft altijd de normale routine gelden. Ook tijdens vakantie dient hij uitgelaten te worden. Vergeet dit dus niet! Ben je bang dat je het vergeet, zet dan een melding in je telefoon zodat je je herinnert af en toe een rondje met de hond te gaan doen.

7. Ken de regels
Zowel in Nederland als in het buitenland kunnen er bijzondere regels gelden voor honden. Zo zijn er (delen van) stranden waar je niet mag komen met je hond. Belangrijk om hier goed op te letten, want je kunt er een hele hoge boete voor krijgen! Ga je naar het buitenland, dan check je online even de regels zodat je weet waar je aan toe bent. Vaak heb je een dierenpaspoort nodig!

Op vakantie gaan met je hond is hartstikke leuk. Je viervoeter geniet er net zo van als jij om in een andere omgeving te zijn. Zeker wanneer je je goed hebt voorbereid, is er niets op tegen om je hond mee te nemen op vakantie. Voor de meeste andere huisdieren is dat een heel stuk lastiger. Ga jij op vakantie met je hond? Dan weet je nu waar je aan moet denken!

Redacteur