De op een na grootste provincie van Nederland is de provincie van de gezelligheid. Brabant biedt naast de schitterende steden Den Bosch, Eindhoven en Tilburg ook prachtige natuurgebieden. In het zuiden en zuidoosten liggen de relatief hoge Kempen en de Peel, en in het noordwesten onder de zeespiegel de waterrijke Biesbosch. Uniek zijn de stuifzanden van het monument de Loonse en Drunense Duinen.

Cultuur
Brabant is een provincie die vele gezichten kent door zijn rijke geschiedenis en ongerepte natuur. De binnensteden van ‘s-Hertogenbosch en Brede en de pittoreske vestingstadjes Heusden en Willemstad bezitten grote historische waarde. Het van Abbemuseum in Eindhoven, De Wieger in Deurne en vele andere musea bieden een ruim cultuuraanbod.

Het Nederlandse Textielmuseum
Het Nederlanse Textielmuseum in Tilburg is gevestigd in een voormalige textielfabriek, doet de geschiedenis van de textielnijverheid uit de doeken en toont hoe het textiel werd vervaardigd.

Natuur
Evenals het grootste deel van Nederland is Noord-Brabant relatief vlak en bestaat het uit dekzandgebieden, doorsneden door beekdalen. In het noorden vinden we de rivierkleigebieden en in het noordwesten vinden we nog restanten van het vroegere Hollandveen. De grote hoeveelheden woeste gronden (heidevelden en stuifzanden) uit het verleden zijn grotendeels in cultuur gebracht, bijvoorbeeld door bebossing. Enkele stuifzand- en heidegebieden zijn bewaard gebleven, zoals in het Nationaal Park Loonse, de Drunense Duinen en de Kampina. In het oosten van de provincie vinden we nog enkele hoogveenrestanten in de verschillende reservaten van de Peel. De grens van de provincie wordt in het noorden gevormd door de rivier de Maas. De Maas loopt uit in de Maasdelta en vormt daar het Nationaal Park De Biesbosch.

Steden
s-Hertogenbosch
‘s-Hertogenbosch is de hoofdstad van de provincie Brabant, de stad telt naast een groot aantal interessante gebouwen en musea een ruime keus aan horecagelegenheden. In het veelzijdige Den Bosch is er veel te doen en te bezichtigen zoals een dagje winkelen in een historische ambiance of het bewonderen van de Binnen dieze of het bezoeken van diverse festivals… Voor iedereen is er genoeg te doen in de bruisende cultuurstad!  Kijk hier voor de leukste uitjes in ‘s-Hertogenbosch!

Tilburg
De zesde stad van Nederland heeft een bloeiende textielindustrie gekend, die in de 19de eeuw haar hoogtepunt beleefde. Tilburg is bij uitstek geschikt voor uitjes met gezinnen. Bezoek bijvoorbeeld het Festival Mundial, of geniet van een dagje uit of weekendje weg in deze gezellige stad in Noord-Brabant. Ontdek hier de leukste uitjes in Tilburg.

Breda
Breda is een veelzijdige stad met karakter. Breda biedt een bijzondere combinatie van cultuur, natuur en activiteiten. U kunt er de beroemde Onze Lieve Vrouwe Kerk, Kasteel van Breda of het rustieke Begijnhof bewonderen maar ook heerlijk ontspannen in stadspark Valkenberg, naar het Chassé Theater of winkelen in een unieke combinatie van middeleeuwse winkelstraten en splinternieuw ontwikkelde winkelgebieden. Breda ademt een gemoedelijke Bourgondische sfeer uit die duidelijk tot uiting komt in de vele cafés terrasjes en restaurants. Bekwaam u in de kunst van het genieten tijdens een stedentrip of dagje weg in Breda, kijk hier voor de leukste uitjes in Breda!

Eindhoven
De Brabantse stad Eindhoven wordt ook wel “de lichtstad” genoemd en is uitgegroeid tot een zeer moderne industriestad. Eindhoven is nu mede dankzij Philips en Daf de vijfde stad van Nederland na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Maar ook op recreatief gebied is er genoeg te beleven in Eindhoven. Feestelijke evenementen, vele uitgaansgelegenheden, ontelbare winkels en cultuur op hoog niveau. Kijk hier voor de leukste uitjes in Eindhoven!

Kaatsheuvel
Kaatsheuvel staat voornamelijk bekend om de Efteling met haar jaarlijks miljoenen bezoekers. Maar hier vindt u ook de grootste zandverstuiving van Europa waar vele recreanten genieten van de goed gemarkeerde wandelroutes, fietspaden en ruiterpaden. Tijdens een etentje voelt u de Brabantse gezelligheid en de verschillende kampeerboerderijen bieden de mogelijkheid tot een onvergetelijke doe-vakantie. Heeft u zin in om een paar dagen naar de sprookjeswereld van de Efteling te gaan? Kijk dan hier voor de leukste arrangementen van de Efteling!

Roosendaal
Roosendaal is het hart van West-Brabant. Roosendaal is omringd door uitgestrekte bossen en rustige natuurgebieden waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen. De charme van de binnenstad zorgt er voor dat u ook in Roosendaal een heerlijk weekend weg kunt beleven. U kunt er onbezorgd winkelen een terrasje pakken of een museum bezoeken. En dat is niet alleen leuk voor u maar ook voor de kinderen want Roosendaal biedt onder andere een Brandweermuseum en in museum Tongerlohuys ontdekt u naast zilver, glas en servies een unieke speelgoedverzameling. Wilt u er actief op uit trekken of bent u op zoek naar een ontspannende stedentrip. Ontdek hier wat Roosendaal u te bieden heeft.

Highlights – onze Hotspots

Binnendieze
De Binnendieze is de trots van de Bosschenaren én toeristische trekpleister van formaat. Vele bezoekers hebben zich al laten verrassen door zijn spannende waterloop, unieke stilte en prachtige doorkijkjes. Trakteer uzelf, uw gezin en uw vrienden op een uniek uitje.

De Efteling
Wereld vol Wonderen, een belevenis voor het hele gezin. Waarmee kunt u uw kinderen gelukkiger maken dan met een bezoekje aan het gezelligste familie pretpark van Nederland, de Efteling. Ontdek het magische sprookjesbos, stap in de magische attractie de Vliegende Hollander of laat uw fantasie tot leven komen in de Fata Morgana.

Redacteur