Een autovakantie met het hele gezin, de partner of alleen. Voor een paar dagen weg of toch voor 3 weken? Een autovakantie geeft veel meer mogelijkheden door de vrijheid die je hebt. Zelf bepalen waar en wanneer je vertrekt of aankomt. Het maken van uitstapjes is eenvoudiger en bovendien geeft reizen met de eigen auto je een vertrouwd en veilig gevoel. Goed voorbereid op reis gaan is hier belangrijk in, want wie op alles voorbedacht is heeft een geweldige vakantie.

Meenemen voor onderweg

Voor kinderen kan een autoreis soms erg vermoeiend of zelfs saai zijn. Maar ook voor volwassenen kan de reis zwaar zijn. De rijder en bijrijder om de beurt laten rijden zorgt ervoor dat beiden uitgerust de reis aan kunnen. Het is ook belangrijk om voor afleiding en comfort te zorgen, zowel voor de bestuurder als de passagiers. Flesjes water en een deken mogen nooit vergeten worden, want pech onderweg of een file kan de reis aardig vertragen. Denk ook aan eventuele babyvoeding. Wie in de zomer reist doet er ook goed aan om zonneschermen achter in de auto te plaatsen.

Spelletjes en muziek

Wanneer de reis op een leuke manier verloopt dan lijkt deze ook veel sneller te gaan. Afleiding dus. Dit kan in de vorm van muziek zijn. Vergeet daarom niet vooraf wat favoriete muziek op cd of usb te zetten. Voor de kinderen zijn tablet, dvd-speler of smartphones geschikt om zich even te vermaken. Vergeet de opladers niet, die aan te sluiten zijn op de sigarettenaansteker of een verdeler met usb-aansluiting. Ook leesboeken, tijdschriften, auto-gezelschapspelletjes of een favoriete knuffel mogen niet vergeten worden.

Ken je tussenstops

Regelmatig een pauze inlassen is niet alleen een vereiste voor de bestuurder, maar ook voor de passagiers erg prettig. Even de benen strekken en een frisse neus halen doet een mens goed. Zorg voor muntgeld wanneer er een plaspauze gemaakt moet worden. Zoek vooraf uit welke tussenstops een toilet, winkel of restaurant hebben. En welke absoluut vermeden moeten worden. Maak je gebruik van tolwegen of kies je voor de binnenwegen? Stippel de route van tevoren uit en reken uit hoe lang je met welke route onderweg zou moeten zijn. Bekijk ook eens wat de tolwegen kosten.

De auto in orde laten maken

Ga nooit op reis met een auto die niet in orde is. Zorg dat deze apk gekeurd is, dan weet je zeker dat deze veilig is. Waar je allemaal op moet letten? Onderstaand enkele tips:

  • Zorg ervoor dat het oliepeil op orde is. Grote afstanden rijden betekent automatisch ook meer olieverbruik. Neem voor de zekerheid ook een fles olie als reserve mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Aan de binnenkant van de autodeur zie je wat de juiste bandenspanning is. Controleer dit altijd voordat je een lange reis gaat maken.
  • Geblindeerde ramen kunnen uitstekend helpen tegen de brandende zon. Let overigens wel op de wetgeving omtrent het blinderen van ramen.
  • Remolie en koelvloeistof. Controleer dit altijd goed. Je zit er niet op te wachten dat je motor oververhit raakt.
  • Werken je ruitenwissers nog wel goed? Niets zo vervelend als slecht werkende ruitenwissers wanneer je in een plensbui terecht zou komen in een gebied wat je niet kent.

Om er zeker van te zijn dat je auto in orde is voor vakantie kun je het beste een onderhoudsbeurt laten uitvoeren voor vertrek. Airco in de auto? Ideaal wanneer je lange ritten in de warme zomermaanden maakt, maar laat deze ook goed nakijken bijvoorbeeld via een airco service. Reparatie in het buitenland kan immers duur uitvallen en is niet iets waar je de vakantietijd aan wil besteden. Bij de Nederlandse garage weet je zeker dat onderhoud en reparatie goed is uitgevoerd. Bovendien vallen dit soort zaken onder de Nederlandse garantie. Zo ga je met een goed gevoel de weg op.

Redacteur