Sinds enkele jaren is het mogelijk om een visum heel gemakkelijk via het internet aan te vragen. Naar de ambassade toe gaan en vervolgens een hele dag in de rij te staan, om je visum in te ontvangst te nemen. Dat hoeft niet meer! Steeds meer landen ontdekken het gemak van een E-visum. Dit is een digitaal aanvraagformulier wat nadat het ingevuld is direct verstuurd kan worden. Het wordt in de meeste gevallen verwerkt binnen 24 uur.

De meeste landen hebben geen meertalige website, maar bieden het aanvraagproces in het Engels aan. Dit kan voor sommige klanten een drempel zijn, de betaling geschiedt via een creditcard. Wij merken dat het betalen met een creditcard voor veel klanten een drempel is, omdat zij geen creditcard hebben. In de volgende kopjes zal ik enkele voordelen van het aanvragen van een visum via het internet bespreken.

Visum aanvragen
Gelukkig zijn er genoeg Nederlandstalige visumdiensten waar je eenvoudig een visum kan aanvragen. Je kan op de website betalen met Ideal of een andere gangbare betaalmogelijkheid. De aanvraag wordt binnen 24 uur verwerkt en in de meeste gevallen dezelfde dag nog opgestuurd via de mail. Het is mogelijk om het visum fysiek opgestuurd te krijgen, dit kan tijdens de aanvraag aangevinkt worden.

Handige weetje over de aanvraag?

  • Is het een 0 of een o. Dit is een veel voorkomende fout die gemaakt wordt op het aanvraagformulier. In het paspoortnummer staat nooit een 0, dus het is in alle gevallen een o.
  • Uiteraard vul alle gegevens correct in, de eerste keer. Deze worden namelijk letterlijk overgenomen en als er dingen niet kloppen, kan de aanvraag afgewezen worden.
  • Paspoort moet minimaal 6 maanden geldigheid hebben ten tijde van de aanvraag.

Voor welke landen kan een visum online aangevraagd worden? Turkije, Amerika, Sri Lanka, Australie, Cambodja, Kenia, Egypte, Myanmar (Burma), India, Canada, Vietnam. Via de website visumvoor.com kan je een aanvraag indienen. Voor bijvoorbeeld Amerika en Canada heet het visum een ETA of ESTA, dit is een elektronische aanvraag waarbij een schifting wordt gemaakt in personen die het land willen binnenkomen.

Enkele jaren geleden is er in de Europese Unie gesproken over een soortgelijk systeem voor mensen die vanuit niet EU-landen binnen willen komen. Helaas is dit systeem nog niet actief en dient er voor elk afzonderlijk land een visum aangevraagd te worden.

Net zoals een verzekering voordat je op vakantie gaat, kan het visum ook mobiel aangevraagd worden. De website van visumvoor.com is volledig geschikt gemaakt voor mobiel gebruik.

Redacteur