Tweede Pinksterdag 21 mei a.s. organiseert de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de elfde keer Dag van het Kasteel. Op deze dag openen meer dan 100 kastelen, havezaten, buitenplaatsen en landgoederen in Nederland, België en Duitsland hun poorten voor publiek. Ook poorten die normaal gesloten blijven gaan van het slot. Aansluitend op het jaarthema Verborgen Verhalen Verteld is er in Overijssel een Archeotrail uitgezet langs archeologische kasteelvindplaatsen.

“Alle locaties herbergen een schat aan verhalen” zegt Janneke van Dijk, projectleider Dag van het Kasteel, “Befaamde verhalen, maar ook een heleboel verhalen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Met het thema Verborgen Verhalen Verteld willen wij bezoekers deze minder bekende kanten van het leven en werken rondom dit bijzondere culturele erfgoed laten beleven”.

Gedurende Dag van het Kasteel zijn bezoekers van alle leeftijden welkom op activiteiten rond dit thema. Liefhebbers volgen in Overijssel kosteloos de Masterclass Archeologie van deskundigen Ben Olde Meierink en Diana Spiekhout. Zij nemen bezoekers mee op hun Archeotrail langs vier kasteelvindplaatsen en vertellen ter plekke alles over de locatie en het kasteel dat er ooit heeft gestaan.

Een verhalenbrochure en programmafolder met informatie en vijf prachtige fietsroutes die de lezer meenemen langs de verschillende locaties zijn te verkrijgen bij de verschillende aangesloten kastelen en buitenplaatsen.

In totaal doen er in Overijssel en Duitsland 25 locaties mee en daarnaast zijn er nog eens 14 archeologische locaties die deze dag uit de verborgenheid komen. Havezate Den Berg, Huis De Colckhof, Landgoed De Gelder, Havezate Den Alerdinck, Havezate de Haere, Herinckhave, Buitenplaats Landgoed Het Hakenberg, Landgoed Herinckhave, Burg Hohes Haus, Buitenplaats de Horte, Huis Klein Hoenlo, Buitenplaats de Leemcule, Tuinen van Marxveld, Landgoed Nieuw Rande, Het Nijenhuis in Diepenheim, Het Nijenhuis in Heino, Oldruitenborgh, Landgoed Overvelde, Huis Singraven, Buitenplaats Spijkerbosch, Ruïne van Kasteel Toutenburg, Kasteel Twickel, Landgoed Vilsteren, Huis Warmelo, Haus Welbergen.

Klik hier voor meer informatie over de Dag van het Kasteel.

Redacteur