Het is alweer veel te lang geleden dat jij op vakantie bent geweest. Helaas laat de financiële situatie het niet erg toe. Toch is het echt tijd voor wat ontspanning. Juist door de financiële moeizaamheid en het constante letten op de kosten heb je stress en wat minder plezier in wat je doet. Wat doe je in zo’n geval? Niet op vakantie gaan, een creatieve oplossing bedenken in de zin van oppassen op een woning, iets boeken via een voordeelsite of geld lenen voor een tripje?

Sparen altijd beste
Zit je krap bij kas? Dan ben je waarschijnlijk erg bewust bezig met wat er binnenkomt en hoe dit wordt uitgegeven (zo niet dan is het raadzaam om daarmee te beginnen). Begin met sparen en probeer ruimte te maken voor een maandelijks klein bedrag dat je op een aparte rekening zet. En begin daar na je vakantie meteen weer opnieuw mee. Zo weet je wat je kunt uitgeven aan en op de vakantie én heb je het geld ook binnen handbereik. Op die manier kun je zoeken naar mooie aanbiedingen en deze meteen zelf betalen. Zo heb je de touwtjes in handen. Wat wel zo fijn is, want zo loop je niet tegen extra kosten aan, zoals bij een lening.

Goedkope deals zoeken
Er zijn tegenwoordig zat websites waarop je voordelige tripjes kunt scoren. Zoals Groupon en VakantieVeilingen. Hier vind je deals tegen een lager bedrag, maar op deze manier kun je net zulke leuke vakanties vinden als die er voor het normale tarief worden aangeboden. Van een uitje worden er vaak meerdere aangeboden, waarop je binnen een bepaald aantal uren kunt bieden. Hier vind je verre reizen, maar ook dagjes uit. Kijk elke dag even op zulke koopjessites of meld je aan voor de nieuwsbrief. Voordeel is dat je er op die manier aan wordt herinnerd te kijken en dat je soms aanbiedingen krijgt die anderen niet zien. Kijk wel altijd goed naar de voorwaarden en de datum die voor een bepaalde trip staat. Het komt vaak voor dat er voor de reis al een datum vaststaat of dat je de bon voor een bepaalde datum moet gebruiken.

Oppassen op woning
Het komt soms voor dat mensen tijdens hun afwezigheid – als ze zelf op vakantie gaan bijvoorbeeld – op zoek zijn naar iemand die op hun huis wil passen. Om de planten water te geven, de kat te verzorgen of om het huis te bewaken. Verspreid het woord onder bekenden dat je voor dergelijke klussen openstaat en wie weet vind je op die manier een mooi huisje in een vakantieachtig deel van Nederland (of misschien zelfs wel in het buitenland) waarop je kunt passen. Zo is er een win-winsituatie voor meerdere partijen. Jij hebt een gratis vakantie en een ander heeft de zekerheid van een oppas in huis.

Geld lenen voor vakantie
Wil je een reis maken die je niet kunt vinden via een voordeelsite of een andere voordelige, of gratis, oplossing en is sparen echt geen optie? Dan kun je ervoor kiezen om een lening af te sluiten voor de trip. In dat geval kun je het best een persoonlijke lening nemen. Je krijgt dan eenmalig een gekozen bedrag op je rekening en je kunt niet meer extra bijlenen (lenen bij deze lening kan wel pas vanaf 2.500 euro). Je betaalt de lening met een maandelijks vast bedrag terug, tegen een vaste rente. Bereken vooraf wat de vakantie je zal kosten, wat de lening je extra kost en hoeveel je per maand kunt missen om terug te betalen. Advies: zie geld lenen voor een vakantie wel als een laatste optie en probeer eerst andere mogelijkheden. Geld lenen kost geld, dus zorg ervoor dat je niet even bijkomt tijdens een mooie trip en vervolgens krom moet liggen voor de geweldige reis die je hebt gemaakt.

Redacteur