Noordwijk is een ‘Blauwe Vlag’ badplaats met één van de schoonste stranden van Nederland en wordt ook wel de bloemenbadplaats van Europa genoemd.

Noordwijkse strand
Noordwijk heeft een strand van 13 km lang met volop mogelijkheden om te genieten, sporten, fietsen en wandelen in de mooie natuur. Omringd door weidse bossen, ruige duinen én gelegen in het hart van de Bollenstreek doet Noordwijk zijn bijnaam eer aan.

Voor ieder jaargetijde …!
Noordwijk is een bestemming die u in ieder jaargetijde kunt bezoeken. In het voorjaar zijn het de bloeiende bollenvelden in de Bollenstreek. In de zomer is het strand natuurlijk dé trekker om te zonnebaden of een lekker strandwandeling te maken.  En de herfst en winter zijn jaargetijden om lekker uit te waaien op het strand, te genieten van de frisse lucht en een bezoek te brengen aan de musea.

Omgeving
In Noordwijk kunt u door de uitgestrekte duinen eindeloze wandel- en fietstochten maken.  Maar Noordwijk is een ideaal uitgangspunt voor het bezoeken van de nabijgelegen steden, Den Haag, Rotterdam, Leiden en Amsterdam.

Ontstaan van de toeristenstroom
Toen tussen Leiden en Katwijk een tramverbinding tot stand was gekomen, begon men ook in Noordwijk plannen te maken om te komen tot een dergelijke verbinding met Leiden. In 1885 werd De Noordwijkse Stoomtramweg Maatschappij opgericht en in 1909 kwam de lijn in handen van de NZHTM. Op 15 juni 1912 kreeg Noordwijk een elektrische tramverbinding met Leiden. Door deze tramverbinding beschikte Noordwijk over een prima infrastructuur op basis waarvan de badplaats zich verder heeft kunnen ontwikkelen.

De badplaats beschikte toen over twee badhotels, Konijnenburg en Huis ter Duin. Op het strand was een groot aantal bad-koetsjes aanwezig en er was een groot aangelegd villapark met boulevard en enkele villa’s. Nu is Noordwijk inmiddels uitgegroeid tot een badplaats dat alles te bieden heeft.

Noordwijkse TIP
Een bezienswaardigheid die u zeker niet mag missen als u Noordwijk bezoekt is het Space Expo. Een permanente tentoonstelling waar alles wordt verteld over de ruimte. Er zijn veel schaalmodellen van raketten, ruimtestations en astronauten.  En voor de kinderen …?

Die kunnen hun astronauten- diploma halen door een speurtocht te maken en vragen te beantwoorden. Ze krijgen dan een diploma ondertekend door Wubbo Ockels en André Kuipers, de twee Nederlanders die in de ruimte zijn geweest.

Voor arrangementen in Noordwijk, klikt u hier!

Redacteur