Leiden is de studentenstad van Nederland, maar ook een stad met veel historie en diverse bekende attracties zoals de botanische tuinen gelegen bij de universiteit van Leiden, de chique gracht Rapenburg, de welbekende Pieterskerk, het Stedelijk museum de Lakenhal, het Nationaal Natuurhistorisch Museum (Naturalis) en het Rijksmuseum van oudheden.

Ook het uitgaansleven in Leiden heeft veel te bieden, dat mag ook wel met zoveel studenten. De Hortus Botanicus is een grote botanische tuin die is aangelegd voor de ontwikkeling van de studenten die destijds aan de universiteit medicijnen studeerden. Deze tuin is de grootste in ons land en één van de vier oudste hortussen ter wereld. Het is opgezet in 1590 en er staan enkele bomen uit 1601. Carolus Clusius was de eerste professor aan de Leidense universiteit. Als u een bezoek brengt zult u een systeemtuin, oude bomen, tropische kassen, orchideeën, vleesetende planten, een Japanse tuin en meer dan 6.000 soorten planten zien waarvan een bijzonder oude Goudregen en de Victoria Amazonica de meeste opvallende zijn. In de Leidse Hortus is de eerste tulp van ons land geplant door Carolus Clusius. De bloembollen kwamen uit Turkije. Tulpen werden later razend populair in Nederland, het ging er zo gek aan toe dat er meer dan 10.000 voor een paar bloembollen betaald werd.

Oorspronkelijk was de Hortus Botanicus aangelegd als een soort van systeemtuin. Iedere plantengroep stond ingedeeld in aparte vakken zodat men prima in de gaten kon houden wat er gebeurde.  Jaren later heeft men het idee van de systeemtuin verlaten door te kiezen voor een mooi samenspel van perken en paden waar men behalve botanische soorten ook minder bekende cultuurvariëteiten kan aantreffen. 10.000 verschillende soorten planten op 1 hectare grond kan men hier bezichtigen.

Het hortusterrein laat zich opdelen in het buitengebeuren en het kassencomplex. Het buitengebeuren omvat o.a. een zeer gevarieerde collectie vaste planten, een rotstuin, een varentuin, een grote hoeveelheid Kaapse gewassen, die van mei tot oktober buiten staan opgesteld en een fraaie Bonsai en Penjing-collectie.
Het kassencomplex bestaat uit een succulenten kas, een koude kas, een gematigde kas, een kleine tropische kas, een grote tropische kas en een cactuskas.

Japanse tuinen
In tegenstelling tot de kleurrijke Westerse tuinen zijn de Japanse tuinen zeer indrukwekkend door de eenvoud. Het eeuwige groene mos en het patina van de gebruikte stenen geeft rustige sfeer en tijdsloosheid; gevoelens die de Japanse tuinarchitect steeds naar voren laat komen. Door fraaie rotsen, het gebruik van water en de vele evergreens ziet de tuin er het gehele jaar door mooi uit, wat vooral in kleine tuinen aantrekkelijk is.  Om de seizoenen te accentueren worden voor ieder jaargetijde enkele planten met bijzondere kleuren gebruikt die een mooi contrast vormen tegen de donkere achtergrond van de dennen. Bijzonder geliefd zijn de witroze sierkersen in de lente en de roodgoudgeel verkleurende Japanse esdoorns in de herfst. Door het snoeien behoudt de tuin haar compositie. Daarnaast wil men de bomen een uitgebalanceerde vorm geven die zoveel mogelijk de natuurlijke groei moet weergeven.

Klik hier voor meer informatie over Hortus Botanicus.

Wilt u graag een groepsuitje organiseren Leiden of lekker een dagje uit? Klik hier voor de mogelijkheden.

Redacteur