Geld lenen kost geld. Dat weet iedereen. Een lening afsluiten doe je niet snel, of althans dat zou de bedoeling moeten zijn. Het is een onomstotelijk feit dat je een bepaalde periode lang een vast bedrag moet aflossen, én dat je meer betaalt dan wanneer je geen geld zou lenen. Geld lenen voor een vakantie is voor velen waarschijnlijk in eerste instantie echt een no-go. Maar toch zijn er een aantal redenen om te overwegen om hier wel voor te kiezen. Wanneer is dit het geval

Vakantie maakt gelukkig
Vakanties maken een mens gelukkig. We kunnen even opladen en hebben iets leuks om naar uit te kijken. Je wordt uit de dagelijkse sleur van het leven getrokken en je ontdekt nieuwe plekken. Niet te vergeten; als je naar het buitenland gaat – of goede dagen in Nederland treft – pak je ook nog even wat zon. En die zon, met de vitamine D die deze levert, maakt ook weer gelukkig. Even bijkomen, de (werk)zorgen thuislaten je echt richten op jezelf, je partner en/of je gezin. Zo’n vakantie hoeft overigens niet lang te duren. Het schijnt nog leuker te zijn om vaker een korte tijd op vakantie te gaan. Of in elk geval maakt een lange vakantie niet per se gelukkig. Dit zegt geluksexpert Patrick van Hees. Vooral herinneringen zijn belangrijk en het gelukseffect duurt vaak maar kort. Geestelijke foto’s zijn belangrijk en vooral het eind van de vakantie onthouden we. Goed nieuws dus, voor iedereen die zich een lange vakantie niet kan veroorloven. Een weekendje weg of midweekvakantie is ook al geweldig.

Iedereen heeft vakantie nodig
Je bent, omdat je vaak behoorlijk op de centen moet letten, al jaren niet op vakantie geweest. Ook niet in eigen land, en een trip naar het buitenland zit er voor je gevoel al helemaal niet in. Weet dat je via vakantiewebsites vaak goedkope trips op de kop kunt tikken en dat het zeker de moeite waard is om hiernaar te zoeken. In combinatie met een goed spaarplan, kun je er misschien wel eindelijk een keer even uit. Iedereen heeft het nodig om er eens in de zoveel tijd écht even uit te gaan. Hiervan krijg je nieuwe energie en word je gelukkiger. Om deze reden kan het zelfs de moeite waard zijn om een lening aan te vragen, al valt de vraag of de aanvraag wordt geaccepteerd te betwisten.

Hét moment voor de grote reis
Je wilt een grote, verre reis maken en dit is hét moment om dit te gaan doen. Dit omdat je op het moment geen baan, geen relatie en wellicht geen woning hebt. Het enige probleem is; je hebt geen – of niet genoeg – geld om de reis te gaan maken. In dat geval kun je ervoor kiezen om een bedrag te gaan lenen. Wel is het de vraag of je het geld ook daadwerkelijk van de bank mag lenen, want hoeveel, en of, je kunt lenen hangt onder andere af van het soort contract dat je hebt, de woonsituatie en je inkomen. Zijn je kansen op een goede baan bij terugkomst groot en ga je op reis om jezelf te verrijken om daarna klaar te zijn voor een wat burgerlijker leven? Overweeg de optie geld lenen dan daadwerkelijk. Zo’n goed moment voor een wereldreis doet zich niet altijd voor. Zorg er wel voor dat je dat lenen zo goedkoop mogelijk doet en doe research. Ook naar het bedrag dat je denkt nodig te hebben.

Geld maakt niet gelukkig..?
Wat voor reden je ook hebt om er echt even uit te moeten; het geluksgevoel dat een vakantie je kan geven is veel meer waard dan het geld dat je eraan uitgeeft. Geld maakt niet gelukkig. Al is het wel van belang dat je na zo’n trip niet krom hoeft te liggen en extra geldzorgen hebt, en daarmee extra stress. Zoek goed uit wat voor jou de mogelijkheden zijn en weet dat je bij Recreatief veel leuke inspiratie op kunt doen. Leen verantwoord, maar geniet ook van het leven.

Redacteur