Het is altijd fijn wanneer je met je familie een paar dagen op vakantie kunt gaan. Het is nog fijner wanneer je je eigen vervoer hebt en niet op anderen hoeft te rekenen. Maar wanneer je van plan bent om lange afstanden af te leggen, moet je er zeker van zijn dat je auto ook helemaal ready is om je veilig van en naar huis te brengen. Je wilt een betrouwbare auto. Velen kiezen er dan ook voor om hun huidige auto te verkopen en een nieuwe aan te schaffen hiervoor.

Je kunt je auto alvast naar een garage brengen om een vakantiecheck te laten doen. Ze gaan je auto dan van binnen en buiten checken om te zien of alles helemaal in orde is. Ze checken de bandenspanning, oliepeil, remmen, de airco, uitlaat, schokdempers, enz. Je betaalt er natuurlijk voor, maar je bent er dan verzekert van dat je auto nagekeken is.

Als je wilt dan kun je zelf ook je auto controleren. Het is helemaal niet moeilijk. Je maakt gewoon een checklist en gaat een voor een alles checken:

  • De banden zijn heel belangrijk. Zorg ervoor dat het niet beschadigt is en check de spanning. Als een band kleiner lijkt dan de andere 3, dan kun je het zelf laten pompen bij een tankstation.
  • Zorg ervoor dat je een reserveband hebt en de juiste tools om de band te verwisselen.
  • Check de verlichting van je auto. De voorlichten, knipperlichten, rijlampen, enz. Reserve verlichting zou ook heel handig zijn. In sommige landen is dat een verplichting.
  • Natuurlijk moet je ook naar de vloeistoffen kijken zoals brandstof, koelvloeistof en ruitenspuiersvloeistof. Als je wilt, dan kun je ook reserve met je meenemen om ze bij te vullen.
  • Er bestaat altijd een kans dat je je autosleutel verliest. Neem een reservesleutel mee om ergens in de auto te bewaren of aan iemand anders te geven om voor je te houden.
  • Zorg ervoor dat je veiligheidshesjes in je auto hebt voor het geval er iets mocht gebeuren.
  • Zorg tevens dat je autoverzekering in orde is.

Verder kun je ook flashlights, een verbanddoos, brandblusser en andere voorwerpen meenemen. Vergeet natuurlijk niet je autopapieren bij je te hebben, want dat is natuurlijk ook belangrijk. Als je de auto laat checken of zelf checkt, dan weet je zeker dat je je best hebt gedaan om je familie een veilige vakantie te garanderen. Je zult ook voorbereidt zijn wanneer er iets mis mocht gaan.

Bespaar tip voor onderweg
Ga je met de auto een eindje reizen? Dan zul je ook een keer moeten tanken. Landen als Nederland en België zijn één van de duurste landen op het gebied van brandstof. Maar als je reist naar Kroatië of Polen maak daar dan ook goed gebruik van. Landen in Oost-Europa zijn voor brandstof goedkopere alternatieven om te tanken. Blijf je toch in Nederland? Vraag dan een tankkaart aan. Zo kun je bij elke tankbeurt korting krijgen en enkele tientallen euro’s per jaar besparen. Zonde om er geen gebruik van te maken.

Redacteur