Ja je leest het goed: duurzaam recreëren is tegenwoordig een ding. Steeds meer toeristen kiezen ervoor en hechten meer waarde aan een goed contact met de gastheer op kleinschalige accommodaties. Daarnaast investeer je zo in een duurzame aarde en dat is natuurlijk ook niet verkeerd.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse reizigers goed op de hoogte zijn van de negatieve en positieve invloeden van toerisme op de samenleving en de omgeving. Het grootste deel van de reizigers neemt bij het boeken van een vakantie het milieubeleid van de aanbieders en touroperators mee. En 85 procent van de reizigers zit het liefst in een kleinschalige accommodatie. Er is dus een nieuw type reiziger.

Duurzaam toerisme voor alle doelgroepen

Duurzaam toerisme is niet langer alleen voor de eco/rugzak-toerist, maar gaat door naar alle doelgroepen. Op dit moment gaan veel babyboomers met pensioen en zij zoeken meer naar op maat gemaakte en persoonlijke reizen. Dus ontstaat er een nieuw type reiziger. Die bestaat uit milieubewuste ouderen met een goed inkomen, die hun ecologisch verantwoorde activiteiten graag willen combineren met kleinschalige, sfeervolle accommodaties met goed eten. Ze vinden het fijn om goed contact te hebben met hun gastheer- of vrouw en hun accommodatie is echt een belangrijk onderdeel van de hele reiservaring.

Daardoor kiezen steeds meer accommodaties en bed & breakfasts ervoor duurzaam te werk te gaan. Door bijvoorbeeld weinig te bouwen, te kiezen voor duurzaam materiaal en spullen een tweede leven te geven. Ben je van plan duurzaam te gaan recreëren? Kies dan voor een accommodatie met een milieukeurmerk zoals de Green Key of het Ecolabel. In het Gelderse dorp Gaanderen is zelfs een energieneutrale bed & breakfast geopend. En daar zullen er vast meer van volgen.

Zo kies je een duurzame accommodatie

Wil je het goed doen? Let dan goed op de faciliteiten. Is de accommodatie voorzien van groene stroom? En maken ze gebruik van waterbesparende douchekoppen? Ook de afkomst van het eten zegt veel over de duurzaamheid van de accommodatie. Een plek die biologische producten aanbiedt heeft natuurlijk de voorkeur. Je kunt van te voren bellen met de accommodatie en kijken hoe ze er tegenover staan. Of misschien staat er op hun website al van alles.

Bron: UnitedConsumers

Redacteur

Hallo ik ben Christel, redacteur van Recreatief.nl en al ruim 25 jaar eigenaar van deze site. Ik ben gek op reizen en heb al veel van de wereld gezien maar Nederland heeft toch wel echt mijn hart veroverd. We hebben in ons kleine land zoveel groots dat ik er dagelijks over kan vertellen en dat doe ik dan ook graag in mijn blogs over al het leuks wat er in Nederland te doen is en al het moois wat je kunt verkennen en ontdekken. De diversiteit van Nederland is ongekend en blijft mij, zelfs na 25 jaar schrijven, nog vaak verrassen.