Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we op deze dag in 1945 zijn bevrijd van de Duitse bezetting, onderdrukking en vervolging. En we vieren, met 5 mei als symbolische datum, het einde van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië, een oorlog die nog voortduurde tot in augustus 1945.

Bevrijdingsdag is bovendien een dag om ons te bezinnen op het belang van de vrijheid die je hebt en ons te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten, zelfs met de dood tot gevolg en de noodzaak hebben om de begrafenis Oude IJsselstreek.

Op de Bevrijdingsfestivals staan we samen stil bij dit gegeven, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn, en steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

Thema-activiteiten
Het Bevrijdingsfestival Gelderland is niet zomaar een muziekfestival. De organisatie wil bezoekers stimuleren om meer na te denken waarom Nederland op 5 mei feest viert en wat de waarde van vrijheid is. Om dit te bewerkstelligen worden – naast de muziekpodia –zogenaamde thema-activiteiten gerealiseerd. De doelstelling is om door middel van een thema-activiteit de bezoeker bewust(er) te laten worden van het belang van vrede, vrijheid, veiligheid en mensenrechten in het verleden en de toekomst. Juist in een klimaat van verharding, desintegratie en terreurdreiging is het dus heel belangrijk dat mensen minstens één keer per jaar stilstaan bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Alle thema-activiteiten staan in het teken van het thema van 2018 ‘Geef vrijheid door’ met als invalshoek ‘Jaar van Verzet’.

Klik hier voor meer informatie over het Bevrijdingsfestival in Wageningen op 5 mei!

Redacteur