Nu het warmere weer er langzaam maar zeker weer aankomt, komen veel Nederlanders in de voorjaarsstemming. Vakanties worden geboekt, de tuinstoelen krijgen een sopje en zelfs de barbecue wordt alvast uit de schuur getrokken voor een grondige inspectie. De echte optimisten beginnen zelfs al na te denken over zomerse temperaturen en de vraag hoe je die heerlijke zomerse dagen optimaal door kunt komen. Nu zijn daar heel veel mogelijkheden voor, maar een eigen zwembad is misschien wel één van de leukste opties. Zo kun je ieder moment van de zomer heerlijk afkoelen als het jou uitkomt en ook voor de kinderen is het natuurlijk een bron van inspiratie en speelplezier. Daarmee kom je wel uit op een lastige vraag, want welk zwembad is nu het beste? 

Zwembaden zijn er namelijk in alle soorten en maten. Variërend van een vast, betegeld zwembad in je eigen tuin, met alles erop en eraan, tot een klein opblaasbadje dat je kunt vullen met de tuinslang. Daartussen in zit natuurlijk nog een enorme variëteit aan tussenmodellen. Bovendien zijn sommige modellen zwembad erop gericht om voor langere tijd te worden opgezet, terwijl anderen juist bedoeld zijn voor een paar dagen plezier waarna je ze rustig weer kunt opbergen. Afhankelijk van je gezinssituatie, je budget en je behoefte aan een koele plons is er voor iedereen en voor iedere portemonnee een bijpassend zwembad te vinden. In dit artikel een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden.

Het vaste zwembad

Een eigen zwembad in de tuin, waarin je een lekkere koele duik kunt nemen wanneer jou dat het beste uitkomt. Dat is voor veel mensen een reden waarom ze er eentje laten aanleggen. `Vaste` zwembaden hebben veel voordelen, ze zijn namelijk veel groter dan welk soort mobiel zwembad dan ook. Wil je echt kunnen zwemmen, dan is het eigenlijk de enige serieuze optie. Bovendien is een vast zwembad ook een investering die waarde toevoegt aan je huis, mocht je die ooit willen verkopen.

Daar staat echter wel het één en ander tegenover. Ten eerste moet je natuurlijk genoeg ruimte in je tuin hebben om een eigen zwembad te laten aanleggen. Een beetje zwembad waar je fatsoenlijk in kunt zwemmen is rond de zes bij drie meter. Dat is bij elkaar een aardige hap uit de oppervlakte van je tuin. Daarnaast zijn de kosten van een inbouwzwembad natuurlijk veel hoger. Die loopt al snel in de duizenden euro`s. Daarnaast zijn er de kosten en de moeite van het onderhoud.

Frame zwembad

Voor wie iets minder ambitieus is, zowel wat ruimte in de tuin als budget, is het ook mogelijk om voor een frame zwembad te gaan. Dit is eigenlijk de tussenvariant tussen een vast zwembad en een opblaasbaar zwembad. Het gaat hierbij om een zogenoemd mobiel bad, die na de zomer kan worden ingeklapt. Zo neemt hij geen vaste ruimte in beslag. Ook de kosten zijn een stuk lager. Een frame zwembad bestaat uit vaste wanden die aan elkaar worden bevestigd en verder uiteraard een bodemplaat. Zo ontstaat vanzelf een bad. De mogelijke afmetingen zijn erg variabel. Een frame zwembad kan een diameter hebben tot ruim vijf meter. Dat is genoeg voor een flinke plons. Bovendien is er dan ook genoeg ruimte voor meerdere mensen tegelijk om een frisse duik te nemen. Het wordt dan ook wel een familiebad genoemd.

Maar ook een frame zwembad heeft de nodige nadelen. In een gemiddeld zwembad, met een diameter van drie meter en een diepte van 76 centimeter gaat een kolossale plas water van ruim 4300 liter. Voordat je die vol hebt gekregen met de tuinslang ben je echt wel even bezig. Een frame zwembad is dan ook duidelijk niet bedoeld voor een dagje fun als het buiten warm is. Het is wel echt de bedoeling dat je die voor een tijdje buiten laat staan wil je dit enorme waterverbruik kunnen rechtvaardigen. In dat geval is het belangrijk om het zwembad continue goed af te dekken om te voorkomen dat er bladeren of ander vuil in terecht komt. In tegenstelling tot de meeste vaste zwembaden heeft een frame bad natuurlijk ook geen pomp of een verversingssysteem.

Het opblaasbare zwembad

Voor veel families, zeker met kinderen, is een opblaasbaar zwembad een ideale oplossing voor iedere warme zomerdag. Toch is het ook mogelijk om volwassenen blij te maken met een opblaasbaar zwembad. Wel is het dan belangrijk om er een goede luchtpomp bij te kopen. De meeste mensen worden er niet blij van als ze op eigen kracht een opblaasbaar bad met een diameter van ruim twee meter moeten gaan opblazen. Een goede voetpomp, of beter nog, een elektrische pomp doen dan wonderen. Een opblaasbaar zwembad is in de regel makkelijk en snel op te zetten en heeft ook een stuk minder water nodig. Het is dan ook ideaal voor het gemiddelde Nederlandse zomerklimaat waarin het vaak niet meer dan drie tot vier dagen achter elkaar warm weer is. Dreigt de verfrissende onweersbui er aan te komen, dan kieper je het water in je uitgedroogde tuin en is het zwembad zonder al te veel moeite weer in de schuur te proppen. Wachtend op de volgende zomerse periode.

Aan de andere kant heeft een opblaasbaar zwembad, hoe handig het ook is, toch zo zijn nadelen. Een opblaasbare wand betekent dat er nooit al te veel water in zo`n constructie kan. De druk van het water naar buiten toe zorgt er daarbij vooral voor dat opblaasbare zwembaden zelden tot nooit dieper zijn dan zo`n vijftig centimeter. Een beetje volwassene koelt daar natuurlijk niet heel erg vanaf. Een gemiddeld kind daarentegen zal er dolblij mee zijn. De vraag of een opblaasbaar zwembad dan ook een goede optie voor je is, hangt dan ook vooral af van de vraag wie je er blij mee wilt maken. Jezelf, of je kinderen? Daarnaast hangt boven een opblaasbaar bad natuurlijk altijd het risico op een lekkage. Net zoals bij een fietsband is dit een garantie voor urenlang puzzelplezier om uit vogelen waar de lekkage zich bevindt, om deze vervolgens met de meegeleverde reparatieset weer te verhelpen.

Opblaasbaar kinderzwembad/Easy setup

Een kinderzwembad is in principe een klein opblaasbaar bad, dat speciaal is bedoeld voor kinderen. Het model dat je koopt kun je daarbij precies afstemmen op de leeftijd van je kind. Je wilt natuurlijk niet dat hij of zij gevaar loopt kopje onder te gaan. Kinderzwembaden zijn er al voor kinderen vanaf anderhalf jaar en zijn dan niet meer dan 16 centimeter diep. Dat is precies genoeg om de bootjes en balletjes in te laten drijven. Voor iets oudere kinderen kom je al snel uit op een iets dieper bad waar ze zelf in kunnen zitten. Heb je meerdere kinderen? Dan is het zeker de moeite om een groter bad te kopen waar ze samen in kunnen zitten.

Accessoires

Behalve het zwembad is het natuurlijk ook belangrijk om de nodige accessoires aan te schaffen. Wat je nodig hebt hangt natuurlijk enorm af van het soort bad in je tuin. Bij een groot zwembad is het bijvoorbeeld leuk om een luchtbed aan te schaffen. Niet alleen is een luchtbed heerlijk om zonnebadend op rond te dobberen, voor kinderen is het ook een gewild speelobject. Bij vrijwel alle soorten zwembaden is het bovendien belangrijk om een afdekzeil te kopen. Wil je namelijk een paar dagen lang plezier hebben van het zwembad, dan is het belangrijk dat het water schoon blijft. Een afdekzeil is daarvoor onmisbaar. Vrijwel alle mobiele zwembaden zijn in de winkel te koop, maar ook online via internet.

Redacteur