Nederlandse pretparken zijn dit jaar in trek bij bezoekers uit onze buurlanden. Dit komt door de hoge kwaliteit van de pretparken in Nederland. De grootste groei van bezoekers komt uit Duitsland en België. In totaal kunnen de Nederlandse attractieparken een groei van 3 procent in bezoekers verwachten in 2017, en in 2018 nog 2,5 procent meer. Op wereldniveau staan de pretparken hoog aangeschreven. De buitenlandse toeristen worden vooral getrokken door de kwaliteit, de relatief lage prijzen en de mogelijkheid tot overnachten bij de parken.

De Efteling

De Efteling werd dit jaar uitgeroepen tot het beste pretpark ter wereld door Theme Park Insider. Het pretpark bouwde dit jaar ook een tweede vakantiepark en een nieuwe attractie, de duurste attractie in de geschiedenis van het park. Door de bouw van het tweede vakantiepark beschikt de Efteling nu over ruim 3000 slaapplekken. Het park wist deze prijs in de wacht te slepen door om elke attractie een verhaal te vertellen, en te zorgen dat het personeel een persoonlijk contact houdt met de bezoeker. Met deze twee kenmerken zorgt de Efteling voor een zo goed mogelijke beleving bij het bezoeken van het park. De Efteling ziet wel een trend bij de buitenlandse bezoekers, de bezoekers die 3 a 4 nachten bij het park doorbrengen geven gemiddeld een betere beoordeling dan bezoekers die maar 1 dag in het park doorbrengen.

Nederlandse attractieparken zijn relatief goedkoop

Doordat de competitie onder de Nederlandse pretparken vrij hoog is blijft de prijs op een relatief laag niveau hangen. Ter vergelijking, een gemiddeld pretparkkaartje kost in Duitsland 45 euro en in Amerika zelfs 110 euro. In Nederland ligt de gemiddelde prijs voor een kaartje net boven de 33 euro. Dit komt mede door de vele kortingsacties die gedaan worden door de Nederlandse parken. Ook in onze buurlanden worden dit soort acties regelmatig uitgezet door de parken. Buitenlandse bezoekers komen ook steeds vaker van verder weg. Zo zien we een flinke toename in het aantal Amerikanen en Aziaten die de Nederlandse attractieparken bezoekt.

Nederlandse dierentuinen

De Nederlandse dierentuinen blijven nog wat achter bij de pretparken als het gaat om buitenlandse bezoekers. Maar ook hier is een groeiende trend te zien. De Nederlandse dierentuinen investeren flink in vernieuwing en lopen daardoor vaak voorop ten opzichte van de dierentuinen in onze buurlanden. Toch zit er in de pretparken een groter verschil dan in de dierentuinen. Daarom proberen dierentuinen als Wildlands Emmen deze twee facetten met elkaar te combineren en attracties te plaatsen in hun dierenpark.

Redacteur