Iedere zijde langs de voormalige Zuiderzee, het huidige IJsselmeer, is uniek. Het gebied langs dit schitterende water herbergt talloze boeiende geheimen en kostbare schatten.

Het IJsselmeer is gelegen tussen de provincies Noord-Holland en Flevoland en heeft 25 IJsselmeerhavens. Het is niet alleen een belangrijk gebied voor de visserij maar ook een mooi natuurgebied.

Ondanks deze feiten proberen diverse steden en gemeenten gedeelten van het IJsselmeer in te polderen. De Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer (VBIJ) is hier fel op tegen en heeft ook al  de aanleg van markerwaard voorkomen. Amsterdam die de wijk IJburg in het IJmeer wil aanleggen of de gemeente Makkum die een uniek natuurgebied wil opofferen voor woningbouw. Ook willen ze een 2e luchthaven in het IJsselmeer stationeren.

Gelegen aan de westkant van het IJsselmeer vindt u vele oude vissersdorpjes als Andijk, Hoorn en Enkhuizen. En aan de oostkant vindt u prachtige haven plaatsen als Hindelopen en Makkum.
Geniet van de eigen sfeer van Hindeloopen en loop door de smalle straatjes. Hier vind je fraaie doorkijkjes, typische houten bruggetjes, karakteristieke geveltjes, schildersateliers en uiteraard het Friese schaatsmuseum.  Aan de oude vissershaven vindt u gezellige cafés en restaurants.

Bent u niet zo’n zeiler maar wilt u op een andere manier het IJsselmeer verkennen? Dan kan dat bijvoorbeeld ook met een kano, op een waterfiets of een surfplank. Ook hiervoor zijn er ter plaatse voldoende mogelijkheden.

Fantastisch Idee
Als u een keer echt wilt genieten van het IJsselmeer, moet u eens een dagje gaan varen over het uniek water met een zeilboot. U kunt via het het IJsselmeer uiteraard ook de Waddenzee op, varen langs eeuwenoude steden en natuurgebieden.

Voor speciale zeilarrangementen kijkt u hier!

Redacteur