Op Recreatief.nl vind je veel tips voor een dagje of een weekendje weg. Gezellig met vrienden of familie weg als je niet heel veel vrije tijd hebt, maar er toch even uit wil. Een origineel -ontspannend, sportief of uitdagend- uitstapje in een andere omgeving kan je veel energie en vernieuwde inzichten geven. Maar wil jij een grote reis maken, zoals een wereldreis? Dan zijn er wel wat meer dingen die je moet plannen. Hieronder vind je zeven praktische tips.

1.      Een lijst met landen samenstellen

Er zijn teveel landen om allemaal te bezoeken, dus zul je een shortlist moeten maken. Zijn er dingen ergens ter wereld die je perse wil zien? Neem dan in ieder geval die landen op in de planning, en kijk of aangrenzende landen een bezoek waard zijn.

2.      Een vast reisschema?

Heb je de lijst met landen klaar, ga dan beslissen of je je aan een vast reisschema wil houden. Wil je alle vrijheid tijdens je wereldreis, dan boek je alleen een heen- en terugvlucht. Als je al wat meer vastigheid (en waarschijnlijk goedkopere vliegtickets) zoekt, kun je ook al in ieder geval al de vliegtickets tussen de verschillende landen boeken. Als je het liefst al zoveel mogelijk vooraf geboekt hebt zodat je daar ter plaatse geen tijd meer aan kwijt bent, kun je ook al eventueel accommodaties boeken.

3.      Financiën voor en tijdens de wereldreis

Een wereldreis is niet goedkoop. In sommige landen ben je voor vervoer, overnachting, eten en lokale excursies of entreetickets maar een paar tientjes per dag kwijt, maar vaak zal het wel duurder zijn. Daarom is het belangrijk vooraf echt een goed bedrag bij elkaar gespaard te hebben en vooraf te budgetteren hoeveel je hebt en kunt uitgeven. Het is erg handig om een creditcard te hebben waarmee je wereldwijd overal kunt betalen of geld mee kunt opnemen. Lees meer over onder andere betalen en geld opnemen in het buitenland, zodat je niet tijdens je wereldreis zonder geld komt te zitten.

4.      Benodigde inentingen halen

Het is natuurlijk vervelend als je ziek wordt tijdens je wereldreis. Niet overal is de hygiëne zo goed als hier, en je ook een ziekte oplopen die in ons land niet of zelden voorkomt. Laat je daarom goed informeren welke inentingen nodig zijn, aan de hand van de lijst met landen die je wil gaan bezoeken. Soms zijn meerdere inentingen nodig, dus wacht niet met inenten tot het laatste moment.

5.      Een reisverzekering afsluiten

Tijdens je wereldreis zullen er vast wel eens wat onverwachte dingen gebeuren. Leuke, maar ook minder leuke. Om goed voorbereid te zijn op bijvoorbeeld ziektekosten in het buitenland, of diefstal of beschadiging van je bagage, is het sterk aan te raden een reisverzekering af te sluiten.

6.      Nadenken over je bagage

De meeste mensen die reizen, nemen een koffer mee. Tijdens een wereldreis ben je echter veel onderweg. Daarom is het handiger als je bagage wat handzamer mee te nemen is van a naar b. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een backpack, al heeft deze vaak ook een kleinere inhoud dan een koffer. Koop ook een flightbag voor om je backpack om deze veilig tijdens een vlucht te kunnen vervoeren. Ben je van plan binnenlandse vluchten te maken? Houd er dan ook rekening mee dat in sommige kleine vliegtuigjes geen koffers mee mogen.

7.      Visa aanvragen

In de EU mogen mensen vrij reizen. Veel mensen zijn daar al zo aan gewend, dat ze haast vergeten dat voor veel andere landen een visum aangevraagd moet worden. Dit kan wel enkele weken duren (vooral tijdens drukke vakantieperiodes), dus doe dit tijdig.

Er zijn nog zoveel dingen meer die horen bij de voorbereiding van een wereldreis, maar met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Veel plezier en succes met de voorbereidingen. En geniet natuurlijk van je wereldreis zelf, een ‘once-in-a-lifetime-ervaring’ die je nooit meer zult vergeten!

Redacteur