Op zoek naar een leuke vakantiewoning? Mogelijk dien je voor de bekostiging hiervan een hypotheek af te sluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Let bijvoorbeeld niet alleen op de hypotheekrente van ING of de Rabobank, maar kijk ook naar de voorwaarden van de hypotheek. Mogelijk kun je maar een klein deel van de hypotheek boetevrij aflossen op jaarbasis, of blijkt dat de keuze uit rentevaste periodes zeer beperkt is. In dit artikel lees je meer over het vergelijken van hypotheken. 

Lage hypotheekrente maakt hypotheek aantrekkelijk

Het feit dat de hypotheekrente momenteel laag staat, maakt dat het afsluiten van een hypotheek voor de bekostiging van een woning interessant kan zijn. Een hypotheek kost door de lage rente relatief weinig, waardoor het je eigen vermogen wellicht liever gebruikt voor de inrichting van de recreatiewoning of een investering in andere projecten. Houd er hierbij rekening mee, dat het inbrengen van eigen vermogen voor een verdere daling van de hypotheekrente kan zorgen. Je valt met het inbrengen van eigen vermogen mogelijk immers in een lagere risicoklasse. Dit geldt al, wanneer je 5% van de woningwaarde zelf bekostigt. 

Vergelijk de voorwaarden van hypotheken

Eerder werd al aangehaald, dat het belangrijk is om te kijken naar de voorwaarden van hypotheken. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je een hoger percentage van de hoofdsom boetevrij aflossen, dan bij andere hypotheekverstrekkers. Een hoog percentage is interessant voor mensen die in de komende jaren een financiële meevaller verwachten. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van een boot, een bonus op het werk, een schenking in de familie, enzovoorts. Door dergelijke meevallers te gebruiken voor de aflossing van je hypotheek betaal je mogelijk minder belasting en profiteer je van een goedkopere hypotheek. 

Vraag om onafhankelijk advies bij een adviseur

Het is sterk aan te raden om je persoonlijk te laten adviseren bij het afsluiten van een hypotheek. Er zijn verschillende onafhankelijke hypotheekadviseurs, die begeleiding kunnen bieden bij het vergelijken van hypotheken. Door voor een online adviseur te kiezen bespaar je vaak op de kosten voor het advies. Samen met de adviseur bepaal je of het interessant is om een hypotheek af te sluiten voor de aankoop van een recreatiewoning. De reeds beschreven factoren zullen hierbij zeker besproken worden. Dat geldt ook voor de keuze tussen verschillende hypotheekvormen en tal van andere voorwaarden die aan de hypotheek gesteld worden. Kun je een hypotheek bijvoorbeeld meeverhuizen naar een nieuwe woning?

Redacteur