Overijssel, de tuin van Nederland, heeft heel wat te bieden. Niet alleen zijn er prachtige natuurgebieden en landschappen, maar ook leven er bijzondere planten en dieren te ontdekken.

Natuur in Overijssel is vervat in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dit is een netwerk van natuurgebieden en landbouwgronden met veel natuurwaarden. Denk hierbij aan water, oevers, houtsingels, bossen, heidevelden en struweel, maar ook kruidenrijk grasland en graanakkers.

Parken en landschappen
Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug
De Sallandse Heuvelrug ligt tussen Hellendoorn en Holten. Het is een gebied met on-Nederlandse vergezichten over de grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. Lang geleden vormden schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap. Daarnaast heeft ook de mens in de loop van de jaren zijn sporen achtergelaten in dit gebied. De oudste sporen dateren van zo’n vijfduizendjaar geleden. Vandaag de dag probeert men het prachtige landschap, de planten- en dierenwereld zo veel mogelijk te behouden.

De Weerribben en De Wieden
In dit stille gebied, dat zowel door de natuur als door mensenhanden is gevormd, is genoeg te beleven. U kunt er schakeringen ontdekken in de ontwikkeling van open water tot moerasbos, oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden, maar ook voedselarm grasland. Daarnaast zijn er tal van typische moerasbewoners te spotten, zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en insecten.

Nationaal Landschap IJsseldelta
Voor liefhebbers van poldergebieden zijn gebieden heeft de IJsseldelta veel te bieden. Denk hierbij aan het Zwarte Water en het Zwarte Meer met de historische stadjes. Er worden steeds meer routestructuren en arrangementen samengesteld, waardoor steeds meer mensen deze plek leren kennen en waarderen.

Nationaal Landschap Noordoost-Twente
Landschap Noordoost-Twente wordt gekarkteriseerd door een afwisselend, kleinschalig en reliëfrijk fraai landschap. Ook zijn er veel cultuurhistorische elementen te vinden, waardoor deze regio een echte eigen identiteit heeft en het gebied bij toeristen goed in de smaak valt.

Even bijkomen in de natuur, heerlijk weekendje weg of dagje uit. Geniet hier van de prachtige natuur in Overijssel.

Redacteur