Met de testdagen in Bahrein is het Formule 1 seizoen officieus begonnen. Op zondag 5 maart staat de eerste race van het overvolle seizoen op het programma, eveneens in Bahrein. Gaat Max Verstappen voor zijn derde titel op rij, of zal een van de andere rijders er met de titel vandoor gaan?

Liefhebbers van wedden op Formule 1 kunnen het komende seizoen weer hun hart ophalen. Er zijn liefst 23 races en er zal Mercedes en Ferrari veel aan gelegen zijn om Red Bull weer van de troon te stoten.

 

De concurrentie voor Verstappen

Red Bull zal na het uiterst succesvolle vorige seizoen, waarin de racer- en constructeurtitel gepakt werd, opnieuw de beste willen zijn. De concurrenten zitten echter niet stil en zullen absoluut weer mee willen doen in de titelstrijd.

Vermoedelijk zal de grootste tegenstand weer komen van Ferrari en Mercedes. Afgelopen seizoen lukte het topteam Mercedes niet om in de buurt te komen van Verstappen. Alleen tijdens de laatste races konden George Russel en Lewis Hamilton echt indruk maken. Verstappen was toen echter al (zo goed als) kampioen en hoefde niet meer alles te geven.

Toch is de verwachting dat Mercedes en Ferrari de boel dit seizoen weer wat beter op orde zullen hebben. Toen duidelijk werd dat Verstappen vorig seizoen de beste was hebben zij het vizier al op het nieuwe seizoen gericht en zijn ze flink gaan investeren in de auto voor 2023. Daar zouden ze nu de vruchten van moeten gaan plukken.

charles

Of er naast de traditionele topteams nog andere teams zijn die zich kunnen mengen in de strijd is zeer de vraag. Vorig jaar eindigde Alpine als 4e in de eindstand, kort voor McLaren. Het gat met de top drie was echter immens en de kans dat dit gedicht is deze winter lijkt niet zo groot.

Als Nederlanders zijn we natuurlijk ook benieuwd naar de prestaties van Nyck de Vries komend seizoen. Als tweede Nederlander in de koningsklasse van de autosport mag hij zich bij Alpha Tauri laten zien. We mogen geen wonderen verwachten van dat team, maar wellicht kunnen ze als zusterteam van Red Bull profiteren van de sterke auto van afgelopen seizoen.

Meer races dan ooit

Er staan dit seizoen in totaal 23 races op het programma. De start is daarom al een paar weken eerder dan normaal en het einde van het seizoen is pas op 26 november in Abu Dhabi.

Door het overvolle programma zijn er meerdere opeenvolgende weekenden waarin er geracet wordt en het Formule 1 circus zich dus snel zal moeten verplaatsen. Zo zit er tussen de race in Azerbeidzjan (race 4 op 30 april) en Miami (race 5 op 7 mei), slechts een week. Een flinke verhuizing voor de hele karavaan dus. Na een pauze van twee weken volgen daarna achtereenvolgens de GP’s van Italië, Monaco en Spanje op 21 en 28 mei en 4 juni.

Na een dubbel programma in Hongarije en België, de GP vindt daar plaats eind juli in plaats van eind augustus, is er een zomerstop van één maand. Op 27 augustus wordt het seizoen hervat met de veertiende race op Zandvoort.

Na Zandvoort volgen er nog negen races tot en met eind november. Een vol programma dus, en meer dan genoeg om naar uit te kijken.

Redacteur