Het is zover! Al je afspraken zijn geweest, alle kleding is gewassen en de inpaklijst ligt klaar. Je kunt beginnen met het verzamelen van je spullen voor die heerlijk verdiende vakantie. Maar wat is nou het verstandigst? Neem je die grote rolkoffer mee of de compacte zachte tas? En dan heb je ook nog die backpack liggen op zolder. Hier lees je welk type bagage het best bij jouw vakantie past.

De bestemming
Bij de overweging om koffers mee te nemen of juist voor de zachte tas te kiezen, moet je rekening houden met de bestemming van je reis. Voor een vakantieland met veel onverharde wegen doe je er het verstandig aan om een backpack te kiezen. De wieltjes van koffers zijn op onverharde wegen en zandpaden echt een blok aan je been. Ook is het een stuk handiger om trappen te beklimmen met een tas op je rug dan een koffer in je armen. Daarentegen is het op een tropische bestemming misschien toch lekkerder geen extra zware kilo’s op je rug te hebben.

Soort vakantie
Hoe ziet je vakantie eruit? Hoef je na aankomst niet meer te verplaatsen? Een koffer zal hierbij een betere keuze zijn. In koffers kun je net wat extra kilo’s meenemen en in één oogopslag heb je overzicht van al jouw spullen. Je kleding kreukt minder en er is genoeg plaats voor die leuke souvenirs.

Tijdens een rondreis kan een backpack ervoor zorgen dat jij je veel flexibeler voelt. Je kunt vrijer bewegen en hoeft geen rekening te houden met de ondergrond die zal komen. Je zult wel iets compacter in moeten pakken om te zorgen dat het gewicht goed draagbaar is voor je rug.

Duur van je reis

Het is altijd lastig om in te schatten wat je nou allemaal nodig hebt. Tijdens een korte citytrip of een zonvakantie van 10 dagen wil je niks hoeven te wassen. Kies voor een koffer die voldoet aan jouw verwachtingen. Reis je meerdere weken of misschien wel een aantal maanden? Beperk jezelf dan met het pakken. Je kleding zal je nu eenmaal moeten wassen dus pak compact en laat je grootste koffer thuis.

Hoe reis je?
Een autovakantie kent niet veel eisen. Pak vooral wat jij zelf het fijnst vindt. Wel kan een zachte tas makkelijker zijn in de kofferbak en zorgen voor minder krassen. Ook valt deze makkelijker op te bergen. Ga je met de bus of de trein? Dan zal de backpack een uitkomst zijn. Een vliegvakantie kent meerdere opties. Let goed op de toegestane afmetingen en controleer  of je bagage hieraan voldoet. Tijdens een vliegreis worden hardcase koffers minder snel vies en zijn je spullen beter beschermd. Die koffer op slot en gaan! Geen gerommel met beschermingshoezen en losse slotjes. Je hoeft ze alleen maar achter je aan te laten rollen.

Waar je jouw spullen in meeneemt, hangt dus vooral af van de soort vakantie. Laat al die stress thuis en kies wat jij het fijnst vindt. Het is tenslotte vakantie!

Kun je niet wachten op de volgende bestemming? Neem dan een kijkje in onze top 3 verre reizen nu te maken.

Redacteur