Ons eigen land kent veel verborgen schatten en prachtige bezienswaardigheden. Parkvakanties tipt je vijf plekken die je in het noorden van Nederland zéker niet mag missen.

De veelzijdigheid aan iconische landschappen komt je tegemoet in het noorden van ons land. Dat we in veel reisgidsen te boek staan als ‘het land zo plat als een pannenkoek’ doet niets af aan de enorme diversiteit in natuurschoon. Dit zijn vijf parels in Noord-Nederland die jij op je netvlies wilt hebben.

1. De stad Groningen

Eén van de noordelijkste provinciale hoofdsteden zal je, met zijn interessante historie, inspirerende musea en bruisende nachtleven, boeien van begin tot eind. De ruim 95 meter hoge Martinitoren is het toonbeeld van de stad. Trotseer de 311 treden en wordt beloond met een indrukwekkend uitzicht over dit levendige studenten-oord. Maak een stadswandeling met gids, picknick in het Noorderplantsoen, prik een harinkje op de vismarkt, stand-up-paddle over de kanalen, laat je bij ophaalbruggen verrassen door de kunstwerken die eronder hangen en proost op het goede leven op de Grote Markt. Er gaat niets boven Groningen!

2. De Friese meren

Liefhebbers van watersport halen hun hart op in het zuidwesten en midden van gastvrij Friesland. Voor een uitdagend dagje zeilen, (kite)surfen en kanoën zit je hier dan ook gebakken. Doe je het liever rustiger aan? Verken dan de omgeving met een romantisch ronkende motorboot, luxe sloep of (zeil)jacht. Ook wanneer je je voeten graag droog houdt, ben je hier op je plek. Het uiteenlopende landschap met glooiende heuvels, bosrijke paden en uitgestrekte weide leent zich perfect voor gave fiets- en wandeltochten en buitenritten te paard. Een bezoek aan de authentieke dorpjes Langweer, Terherne en Echtenerbrug maken je Fantastisch-Fryslân-ervaring compleet. Overnachten in Friesland kan uitstekend in verschillende bungalowparken, luxe villa’s of een goed hotel.

3. Provincie Drenthe

Cultuurrijk Drenthe staat vooral bekend om haar sfeervolle brinkdorpen, mysterieuze hunebedden en fascinerende musea. Het landschap is evenzo divers. Trek eropuit in een omgeving van vennen, zandverstuivingen, bos en heide. Fiets of wandel van knooppunt naar knooppunt, volg een uitgestippelde route of laat aan het toeval over waar je terecht komt en sta onderweg regelmatig oog in oog met ‘Drentse Hooglanders’ en heideschapen. Wandel op de Hondsrug over het Boomkroonpad, breng een bezoek aan een schaapskooi, aanschouw in Borger het grootste hunebed en pak een terrasje in Assen. Voor de ultieme beleving boek je een weekendje of midweek in één van de vele mooie vakantieparken in Drenthe. Dan wordt je ‘s ochtends wakker in je eigen bungalow midden in de natuur en kun je daarna heerlijk op pad om de omgeving te verkennen.

4. Giethoorn

In de kop van Overijssel, temidden van veel water en groen, ligt het pittoreske Giethoorn. Vanwege de vele kanalen en smalle wandel- en fietspaden wordt het ook wel ‘het Venetië van Nederland’ genoemd. In de zomer krioelt het hier van de – veelal Aziatische – toeristen. En terecht! Wanneer je dit historische dorp bezoekt, is het water opgaan een must. Laat je ontspannen voortvaren met een traditionele Gieterse punter, stille fluisterboot of comfortabele sloep óf stap in een kano en peddel zelf door het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden. Kom je met je eigen boot? Meer dan aan in haven De Zuiderkluft waarvandaan je met een paar stappen zó het dorp inloopt. Struin door de gezellige straatjes en maak een stevige wandeling in de richting van Wanneperveen dwars door het natuurgebied. Giethoorn is genieten!

5. De Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden word je eindeloos getrakteerd op brede goudgele zandstranden, lange brandingen, prijkende vuurtorens, prachtig groen, paarse heide, buitengewone stiltes, kilometerslange fiets- en wandelpaden en schilderachtige dorpen. Naast de unieke eilanden, waartussen je met kleine moeite prima heen en weer hopt, wordt het gebied tevens geroemd om wisselende getijen, stromingen en geulen. Zie je jezelf ook al met je voeten in de verse modder over het wad lopen? Dichter bij de natuur kan je niet komen: wadlopen is het devies! Of je nu Texel, Schiermonnikoog, Ameland of één van de andere waddeneilanden bezoekt: je bent even écht helemaal weg en kunt heerlijk uitwaaien op de stranden of de duinen. En ook handig: op ieder eiland vind je wel één of meerdere vakantieparken om te kunnen overnachten. Hier slaap je niet alleen in een fijne bungalow, maar kun je vaak ook nog lekker laten verwennen bij de beauty en wellness of een plons nemen in het zwembad.

Redacteur