Net als bij een gewone vakantie komt er ook bij een zakenreis van alles kijken. Hoewel ontspanning tijdens de zakenreis wat minder centraal staat dan tijdens een familievakantie of een leuke citytrip, is het wel zo fijn om hier zo ontspannen mogelijk aan te beginnen. We geven je dan ook graag een aantal handige tips.

  1. Een goede voorbereiding

Er komt natuurlijk van alles kijken bij het maken van een zakenreis. Van de handover tot het vervoer naar locatie. Net als bij een normale vakantie moet je er natuurlijk voor zorgen dat alles op kantoor goed achtergelaten wordt. Denk dus na over zaken als je automatische antwoord in geval van het gebruik van e-mail, het overdragen van lopende zaken en eventueel het inschakelen van een directiechauffeur om je naar het vliegveld te brengen en je bij terugkomst ook netjes weer op te halen. Deze zaken zorgen er allemaal voor dat je zorgeloos op reis kunt, en bij terugkomst direct weer aan de slag kan.

  1. De juiste planning

Hoewel een zakenreis natuurlijk vooral om zaken draait, is de kans groot dat je ook nog wel wat dingen wilt zien en doen. Maak dus een lijstje van alle zakelijke afspraken en alle bezienswaardigheden die je wilt bezoeken of activiteiten die je wilt ondernemen. Maak vervolgens een goede planning waarbij de activiteiten niet te kort op elkaar gepland zijn. Houd natuurlijk rekening met de reistijden en mogelijke tegenvallers; je wilt je zakenreis niet in stress doorbrengen!

  1. Doe wat onderzoek naar het land

Doe vooraf wat onderzoek naar de gewoontes in het specifieke land waar je naartoe gaat. Je wilt natuurlijk geen slechte indruk achterlaten omdat jij bepaalde do’s en dont’s niet in de gaten had.

  1. Houd sterk contact met het management

Om je zakenreis zo soepel mogelijk te laten verlopen kun je het beste een sterk contact met het management onderhouden. Waar moet je zijn, wanneer en met wie spreek je af? Wat moet er precies besproken worden en wat als je contactpersoon bepaalde vragen stelt? Zorg dat jij beslissingsbevoegdheid voor belangrijke zaken krijgt, zodat je niet iedere keer weer opnieuw contact op hoeft te nemen.

  1. De inhoud van je koffer

Hoewel het een zakenreis is, wil je natuurlijk ook even lekker in een korte broek kunnen ontspannen. Zorg dus dat je koffer gevuld is met zowel zakelijke kleding, als kleding die je in je vrije tijd kan dragen.

Redacteur