We hebben het vaak over onze mobiele telefoon of kortweg mobiel, maar in feite hebben we niets minder dan een computer in handen. Het telefoneren is zelfs voor veel mensen de minst gebruikte applicatie van het apparaat. Het is wel de basisfunctie waarmee het allemaal is begonnen, maar vaak zijn we tegenwoordig vooral bezig met diverse andere applicaties. Feit is dat een mobiel heel wat technisch vernuft in zich herbergt. En dat is vooral erg handig als je een dagje weggaat. Want je mobiel is tijdens een recreatief dagje zowel je kompas als je persoonlijke gids en zowel je camera als je communicatiemiddel.

Netwerk

Zonder een goed netwerk zou je mobieltje waardeloos zijn. Je hebt immers verbinding nodig met het netwerk om de communicatie te laten slagen. Sinds 1994 is het GSM-netwerk in Nederland beschikbaar, dit is het 2G-netwerk, want het analoge netwerk dat hiervoor gebruikt werd, noemen we 1G. Via 3G en 4G zijn we inmiddels aanbeland bij 5G en dat biedt ongekende mogelijkheden. Een nieuwe technische ontwikkeling is de eSim, een ingebouwde, op afstand programmeerbare simkaart. Tot nu toe was een simkaart altijd een los kaartje, dat je van je provider krijgt. Je kiest een sim only aanbieding, wacht op het kaartje en stopt dat in je telefoon. In de toekomst hoeft dat niet meer. Je kunt dan gewoon de gegevens van je toestel naar je provider sturen en de ingebouwde simkaart wordt vervolgens automatisch geactiveerd. Dat betekent dus minder gedoe en ook minder kans op schade. Het mobieltje hoeft niet meer open en overstappen van provider wordt ook gemakkelijker.

Snel even opzoeken

Als je recreatief onderweg bent, wil je natuurlijk zo optimaal mogelijk genieten van wat de omgeving je te bieden heeft. Dankzij je mobiel hoef je niets te missen. Je kunt snel even de plattegrond raadplegen om te zien waar je precies bent. Ook kun je bezienswaardigheden in de omgeving op die manier snel vinden en de mooie plekjes die je bezoekt, leg je uiteraard meteen met je camera vast als mooie herinnering voor later. En wat dacht je van een wandeltocht, die je via een app kunt lopen, terwijl je de informatie over de omgeving als gesproken tekst beluistert via je hoofdtelefoon of oordopjes? En ben je met meerdere mensen op pad, dan is het mobieltje natuurlijk vooral handig als communicatiemiddel, vooral wanneer niet alle deelnemers dezelfde route volgen.

Redacteur