Bijna iedereen die op het punt staat om op vakantie te gaan heeft het wel eens ervaren: het gevoel dat je iets vergeten bent. Wat je vergeten bent weet je niet, dus je gaat in je hoofd direct het lijstje af. Heb ik de deuren op slot gedaan? Staat het gas uit? Is de reisverzekering geregeld? Allemaal vragen die bijdragen aan de welbekende vakantiestress. Gelukkig kun je dit soort twijfel met een goede voorbereiding makkelijk voorkomen en met een gerust hoofd (en hart) op vakantie gaan. Met deze super handige tips zorg je ervoor dat je altijd goed voorbereid op vakantie gaat!

Ruim voor de vakantie

1. Zorg voor een mobile VPN

Een VPN is altijd aan te raden, maar kan zeker goed van pas komen wanneer je op vakantie gaat. Een mobile VPN zorgt ervoor dat jouw IP-adres verborgen blijft en dat je veilig en anoniem gebruik kunt maken van het internet. Ideaal wanneer je jouw vakantie gaat boeken: zo kunnen aanbieders van vliegtickets geen cookies opslaan en krijg je altijd de meest voordelige tarieven voor je neus. Daarnaast is die mobile VPN ook super handig wanneer je op vakantie bent: zo kun je jouw Nederlandse programma’s zonder problemen ook in het buitenland bekijken. Jij schakelt je VPN in op een server in Nederland, en ‘het internet’ denkt dat jij je gewoon in Nederland bevindt waardoor jij jouw programma’s gewoon kunt bekijken. Er zijn allerlei verschillende VPNs voor je Android smartphone af te sluiten – aan jou de taak om even te kijken welke het beste bij jouw vakantie past!

2. Maak kopietjes

Krijg jij ook altijd de zenuwen wanneer je aan belangrijke papieren als je rijbewijs en paspoort denkt? Wat als je ze vergeten bent of nog erger, ze onderweg verliest? Door kopietjes van dit soort belangrijke documenten te maken heb je altijd iets op zak. Maak bijvoorbeeld een kopietje van je bankpas, je paspoort en rijbewijs, maar ook van je reisverzekering. Zo sta je nooit met lege handen!

3. Pak een universele adapter en powerbank in

Dikke kans dat jij jouw smartphone onderweg nodig hebt of wilt gebruiken om op je gemakje wat films te kijken in het vliegtuig. Maar wat als je ineens zonder batterij zit? Bereid jezelf hier goed op voor door niet alleen een powerbank, maar ook een universele adapter in te pakken. Mochten ze in het buitenland gebruik maken van andere stopcontacten, dan kun jij jouw telefoon met behulp van die universele adapter gewoon opladen!

4. Betaal de rekeningen

Om echt met een gerust gevoel op weg te gaan is het belangrijk om alle rekeningen van die periode vast te betalen. Zo weet jij precies wat voor bedrag er overblijft om van de vakantie te kunnen genieten, en hoef je bij terugkomst geen aanmaningen uit de brievenbus te rapen.

5. Zet je out of office aan

Zet op tijd een out of office melding aan zodat iedereen die via de mail contact met je opneemt weet dat je even niet bereikbaar bent. Voeg eventueel contactgegevens toe van de personen die jou tijdelijk vervangen tijdens je vakantie.

6. Zorg voor huisbezoekjes

Ga een paar weken voor je vakantie al op zoek naar iemand (of meerdere personen) die af en toe even bij je woning langs willen gaan. Zo kunnen ze de planten water geven, de post sorteren, eventuele dieren verzorgen en even kijken of alles nog in orde is. Zo hoef jij je op vakantie geen zorgen te maken!

Voor vertrek

7. Haal alles uit het stopcontact

Het idee van kortsluiting in huis geeft je geen rustig gevoel, en gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen. Haal alle elektrische apparatuur uit het stopcontact zodat je zeker weet dat hier geen problemen door kunnen ontstaan. Niet alleen heb jij zo een gerust gevoel wanneer je op vakantie bent (en hoef je geen tien keer na te denken of je de wasmachine wel uit hebt gezet) én blijft de energierekening lekker laag!

8. Haal de koelkast (en vriezer) leeg

Nu hoef je apparatuur zoals de koelkast en vriezer niet persé uit het stopcontact te halen; maar het kan ook zeker geen kwaad. Zorg er hoe dan ook voor dat zowel koelkast en vriezer helemaal leeg zijn; en maak ze meteen even schoon. Zo hoef je bij terugkomst geen beschimmelde voedselwaren weg te gooien en kun je meteen de vriezer weer eens laten ontdooien.

9. Zorg voor de nodige verlichting

Mocht je een slim verlichtingssysteem in huis hebben dan zit je gebakken, maar ook simpele timers kunnen al veel doen. Door regelmatig wat lampen aan en uit te laten gaan gedurende je vakantie ziet je huis er bewoond uit, en verklein je de kans op inbraak.

10. Doe een laatste check

Is iedereen de deur uit? Blijf dan nog even achter om een laatste check te doen. Gebruik eventueel een lijstje waar je alle belangrijke zaken op af kunt vinken. Apparatuur uit de stopcontacten? Check. Ramen en deuren dicht en op slot? Check. Automatische verlichting ingesteld? Check.

Onderweg

11. Vermaak voor onderweg

Wanneer je jouw woning met een goed gevoel achter hebt kunnen laten, is het tijd om je op de reis te focussen. Zorg voor voldoende entertainment onderweg. Denk aan leuke spelletjes, het downloaden van een aantal films op Netflix, een goed boek of een handige spelcomputer. Zeker bij een lange reis is het verstandig om voor zoveel mogelijk vermaak te zorgen: en dat geldt natuurlijk al helemaal wanneer je met de kinderen op pad gaat!

12. Houd je waardevolle spullen dichtbij

Neem je waardevolle spullen zoals belangrijke papieren of dure sieraden met je mee op reis? Bewaar deze dan altijd in je handbagage. Mocht er onderweg een koffer verloren gaan (of in het verkeerde vliegtuig geladen worden) dan weet jij in ieder geval zeker dat jij jouw waardevolle items bij je hebt.

13. Zorg voor een back-up setje

Naast je waardevolle spullen kan het ook verstandig zijn om een back-up setje kleding mee in de handbagage te nemen. Mocht een koffer verloren raken dan heb je in ieder geval een setje kleding bij je om jezelf om te kunnen kleden. Je kunt dit back-up setje natuurlijk uitbreiden met dingen als een tandenborstel, tandpasta, een oplader en een pyjama.

Met al deze handige, praktische tips kun jij gegarandeerd met een gerust hart van je vakantie gaan genieten! Heb je zelf nog tips? Laat ze dan vooral achter in de opmerkingen.

Redacteur