Bijzondere stadjes en dorpjes kent ons land voldoende. Zoveel zelfs, dat sommigen overbekend zijn en door toeristen worden overspoeld. Giethoorn en Volendam zijn zeker een bezoekje waard, maar grote kans dat u niet de enige bent en vaak achteraan de rij mag aansluiten. Bij een kraampje of in een winkeltje betaalt u dan ook de hoofdprijs en dat vaak voor artikelen als een sleutelhanger in klompvorm of een pak stroopwafels. Best leuk, maar niet noodzakelijk. Er zijn talloze leuke dagjes uit in Nederland waarvoor u vaak maar een uur hoeft te reizen en zeker geen persoonlijke lening hoeft af te sluiten, omdat het prijsniveau niet op een grote toeloop van kooplustige (buitenlandse) toeristen is ingericht.

Bronkhorst

Dit oude, piepkleine stadje in de Achterhoek doet aan als een klein openluchtmuseum. En dat is het feitelijk ook, want dit stadje heeft sinds 1482 stadsrechten en is sinds die tijd weinig veranderd en vooral weinig gegroeid. Nog steeds herbergt deze kleine verzameling huizen en boerderijen slechts een kleine 100 inwoners. Dit stadje is nooit meegegaan in de vaart der volkeren. Het plaatsje is een paar horecagelegenheden rijk, net als een heus Dickensmuseum. Iets verderop, in Rha, kan de brouwerij van de bekroonde Bronckhorster Brewing Company bezocht worden. Het bijzondere verhaal achter deze brouwerij wordt daar uit de eerste hand verteld door de oprichter ervan.

Brielle

Wederom een compact stadje dat verrassend compact gebleven is. Deze oude vestingstad, onder de rook van Rotterdam, wordt door toeristen vaak overgeslagen en dat is onterecht. In het middeleeuwse hart van het stadje waant u zich honderden jaren terug in de tijd en ook de imposante vestingwerken zijn een attractie op zich. Deze zijn, ondanks een restauratie in de 20ste eeuw, in nog vrijwel oorspronkelijke staat. Buiten de historische binnenstad biedt Brielle weinig recreatie, maar vanuit het stadje bent u zo in Zeeland of in Rotterdam.

Dwingeloo

In Dwingeloo ervaart u Drenthe op zijn best. Het gemoedelijke dorp is zelf een regionaal centrum en bevat de nodige horeca en recreatie. De omgeving van het dorp leent zich voor prachtige (fiets)tochten over de karakteristieke Drentse plattelandswegen, die op sommige plaatsen met klinkers verhard zijn. In de directe nabijheid van het dorp bevindt zich Nationaal Park Dwingelderveld met daarin een radiotelescoop en het Planetron, waar in het verleden sterrenkijkavonden georganiseerd werden en educatieve films werden getoond op de binnenzijde van de koepel. U kunt een bezoek aan Dwingeloo eventueel combineren met een bezoek aan het nabije oude vestingstadje Coevorden, dat net iets groter is en waar u zich zeker een hele dag kunt vermaken.

Redacteur