In Nederland kennen we minder officiële feestdagen dan in veel andere landen, maar dat betekent niet dat we niet graag een feestje vieren. Het tegenovergestelde juist! We hebben in ons land tal van feesten die een echte traditie zijn, en waar ieder wel zo zijn favoriet in heeft. Wat vier jij het liefst?

Kerst: tijd voor elkaar

Kerstmis, dat is vooral een feest van samenzijn. Met Kerst komen families samen, wordt er gezamenlijk gegeten, pakken we cadeautjes uit en hebben we het fijn. We praten bij met familieleden die we al te lang niet gezien hebben, gaan urenlang aan tafel en nemen uitgebreid de tijd voor elkaar. We sturen elkaar kaarten, om te laten weten dat we aan elkaar denken, en zorgen er wekenlang voor dat ons huis gezelligheid en warmte uitstraalt. Niet voor niets de fijnste tijd van het jaar voor velen!

Sinterklaas: een echt kinderfeest?

Sinterklaas is een feest dat vooral in gezinnen met jonge kinderen vaak uitgebreid wordt gevierd. De voorpret duurt vele weken, er worden schoentjes gezet en het is wachten tot de man en zijn hulpjes in Nederland aankomen. Op pakjesavond is het feest, en draait alles om de cadeautjes. Veel volwassenen vieren het feest echter ook met veel plezier, of genieten in ieder geval van al het lekkers dat deze periode te bieden heeft. Chocoladeletters, pepernoten en speculaas: zonder deze traditie wil bijna niemand!

Bevrijdingsdag: op naar de festivals

Op Bevrijdingsdag vieren we het einde van de bezetting, en dat vraagt om een groot feest. Traditioneel kun je op deze dag veel muziekfestivals verwachten, en dat maakt dat velen er ieder jaar naar uitkijken. Het fijne is dat het vaak rond deze tijd mooi weer is, de eerste echt zonnige dagen van het jaar, wat het feest extra mooi maakt.

Koningsdag: een echte traditie

Nog een typisch Nederlandse feestdag is Koningsdag. Alle volwassenen zijn opgegroeid met Koninginnedag, maar na het aantreden van Willem-Alexander stapten we moeiteloos over op Koningsdag; het concept bleef tenslotte hetzelfde. Struinen over de vrijmarkt, kinderen die volop spelletjes kunnen doen. Kijken naar Koningsdag op televisie, en gezellig met vrienden een kroeg in. Een typisch Nederlandse feestdag, die ieder jaar weer uitbundig gevierd wordt.

Carnaval: waar is dat feestje?

Lang niet iedere Nederlander heeft een band met carnaval, maar woon je beneden de rivieren dan valt het feest bijna niet te vermijden. Hier is het carnaval het hoogtepunt van het jaar. Feesten, drinken, verkleden en helemaal losgaan: een traditie die velen niet willen missen. Ook de carnavalsoptochten horen hier natuurlijk bij, en zijn in menig dorp en stad iets waar het hele jaar hard aan gewerkt wordt.

Redacteur

Hallo ik ben Christel, redacteur van Recreatief.nl en al ruim 25 jaar eigenaar van deze site. Ik ben gek op reizen en heb al veel van de wereld gezien maar Nederland heeft toch wel echt mijn hart veroverd. We hebben in ons kleine land zoveel groots dat ik er dagelijks over kan vertellen en dat doe ik dan ook graag in mijn blogs over al het leuks wat er in Nederland te doen is en al het moois wat je kunt verkennen en ontdekken. De diversiteit van Nederland is ongekend en blijft mij, zelfs na 25 jaar schrijven, nog vaak verrassen.