Iedereen vindt het fijn om een weekendje weg te zijn. Even lekker kunnen genieten van de rust en een andere omgeving. Maar een weekendje erop uit betekent ook dat er veel zaken geregeld moeten worden, denk aan het inpakken van de bagage en reisdocumenten. U kunt pas echt genieten van een weekendje weg wanneer het allemaal geregeld is en het ook veilig is. In dit artikel worden tips gegeven die ervoor zorgen dat u veilig een weekendje weg kan en op deze manier op en top kunt genieten.

Tips om veilig op reis te gaan

Gezondheid
Het kan altijd gebeuren dat u tijdens een tripje ziek wordt of dat u medische ondersteuning nodig heeft vanwege andere redenen. Van belang is dat u voordat u een weekendje weg gaat, controleert of u eventueel vaccinaties nodig heeft. Mocht u online geen informatie kunnen vinden, neem contact op met het reisbureau of de boekingssite waar u het uitje heeft geboekt. 

Natuurgeweld
Op vakantie kunt u ook last hebben van natuurgeweld. Onder natuurgeweld vallen onder andere overstromingen, aardbevingen en sneeuwstormen. Om voorbereid weg te kunnen gaan, is het van belang dat u zich inleest over mogelijke rampen die zich kunnen voordoen op uw vakantiebestemming en hoe u het beste kunt reageren op natuurgeweld. Het is ook verstandig om op voorhand te checken of er op de vakantiebestemming sprake is van natuurgeweld en of de reis wel door kan gaan. 

Criminaliteit
Criminelen kunnen uit een mensenmassa de toeristen er gemakkelijk uit halen. Zij weten precies wie zij moeten hebben om te rollen of op te lichten. Van belang is om na te gaan hoe u criminelen te slim af kunt zijn. Eén van de manieren om criminelen te slim af te zijn, is om uw handbagage te voorzien van kabelbinders. Tegenwoordig zijn er kabelbinders die hersluitbaar zijn, zodat u de handbagage weer kan afsluiten wanneer u iets uit de handbagage heeft gepakt of wanneer u weer terug gaat naar huis. 

Douane & documenten
Wanneer u op reis bent, heeft u vaak te maken met de douane. Bij de douane wordt gevraagd of u uw reisdocumenten en paspoort of identiteitskaart kan laten zien. Zowel in de Europese Unie als daarbuiten heeft u in sommige landen een reisvisum nodig. Bij het boeken van een reis wordt weergegeven welke reisdocumenten u mee dient te nemen. Tijdens het reizen kan het zijn dat u uw reisdocumenten verliest of dat zij worden gesloten. Meld dit bij de lokale politie en vraag nieuwe of tijdelijke reisdocumenten aan. Hiermee voorkomt u dat anderen misbruik maken van uw reisdocumenten en kunt u uw reis vervolgen.

Een weekendje weg is op zich al een veiligheidsrisico. De risico’s zijn vooral te vinden in een slechte voorbereiding, voertuigen, slechte weersomstandigheden en de factor geluk. Zorg dat u goed bent voorbereid op de veiligheidsrisico’s, zodat u veilig een weekendje weg kan gaan.

Redacteur