Met een diversiteit aan landschappen, komt u als wandelliefhebber helemaal aan uw trekken tijdens een prachtige wandelvakantie in Overijssel! De natuur wisselt zich af met heide en bossen maar ook met historische Hanzesteden. Dus ontdek nu de prachtige natuur van Overijssel tijdens een heerlijke wandelvakantie!

Wandelvakantie Overijssel

Even lekker uitwaaien en uw gedachten verzetten. Dit kan tijdens een heerlijke wandelvakantie in Overijssel. U komt  helemaal tot rust in de prachtige natuur die deze provincie rijk heeft. Er lopen talloze wandelpaden door Overijssel en ook is het mogelijk op de verschillende knooppunten te volgen. Hiermee komt u langs de meest mooie plekjes van dit stukje Nederland. Maak tijdens uw wandeltocht ook eens een tussenstop bij één van de mooie bezienswaardigheden of breng een bezoekje aan de historische Hanzesteden. Er zijn genoeg redenen waarom een wandelvakantie in Overijssel een super mooie wandeltip is! 🥾

Maar waarom wandelen?

Er zijn een aantal redenen waarom wandelen zo goed voor ons is en waarom het ook steeds populairder wordt. Zowel voor onze mentale als fysieke gesteldheid kan wandelen een positief effect op ons hebben. U maakt u hoofd even helemaal leeg en denkt nergens anders aan. Deze ontspanning is uiteindelijk ook weer goed voor een betere nachtrust. Daarnaast doet het ook een heleboel goed voor ons lichaam. Onze botten en spieren worden sterker, de conditie wordt verbeterd en uiteraard helpt het ook bij die extra kilootjes die u misschien graag nog kwijt wilt raken. Dus tijdens uw wandelvakantie in Overijssel geniet u niet alleen van de prachtige omgeving, maar u denkt ook nog eens aan uw gezondheid! Dat is nog eens een win-win situatie 😜.

Nu ik u meerdere redenen heb gegeven waarom een wandelvakantie in Overijssel zo’n goed idee is, is het tijd om eens te gaan wat deze provincie dan allemaal te bieden heeft. Dit leest u allemaal in dit wandelartikel!

wandelen overijssel

De natuur in Overijssel

Overijssel beschikt over zeer diverse landschappen met wel 56 prachtige en afwisselende natuurgebieden. Deze provincie, in het oosten van ons land, staat natuurlijk vooral bekend om haar boerderijen met akkers. Maar er is ook een hoop water te vinden, denk maar eens aan de Vecht, de Regge en het Zwartewater. Daarnaast kent het populaire Giethoorn ook mooie wateren. Tevens vinden we hier stuwwallen die ontstaan zijn in de ijstijd. De bekendste plek hiervan is de Sallandse Heuvelrug dat ook een zeer populaire plek is om te gaan wandelen! Door de diverse landschappen die Overijssel kent, staat u het ene moment in een moerasgebied en het andere moment wordt u omringd door akkers en veen 🌾. Daarnaast kent deze provincie 2 Nationale Parken die ik graag voor u uitlicht.

Verken de Nationale Parken tijdens uw wandelvakantie in Overijssel

Overijssel kent 2 Nationale Parken; Nationaal Park Weerribben-Wieden en Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Beide natuurgebieden vertellen ieder op prachtige wijze de historie van de regio’s. Tijdens uw wandelvakantie in Overijssel kan een bezoek aan één van de Nationale Parken dan ook zeker niet uitblijven!

Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Hier vindt u o.a. kleurrijke hooilanden en een doolhof aan slootjes, meertjes, plassen en moerasbossen. Zo komen wandelliefhebbers hier zeker aan hun trekken. Want dit Nationale Park is uitermate geschikt om te wandelen. Ook vindt u in de Weerribben prachtige maar vooral ook bijzondere flora en fauna. Voorbeelden van fauna zijn de grote vuurvlinder 🦋, de otter en de zwarte stern. Qua flora kunt u vooral de parnassia, de groenknolorchis en de moeraswolfsmelk tegenkomen. Er is dus een hele boel te zien en ontdekken tijdens uw wandelvakantie in Overijssel

weerribben

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
In Nationaal Park Sallandse Heuvelrug kunt u urenlang ronddwalen. Hier lopen namelijk talloze wandelroutes midden in de prachtige natuur. Tevens is dit één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van heel Europa. Het maakt dus niet uit waar u kijkt, overal zal u uw ogen uitkijken. Er zijn niet alleen een heleboel heide te vinden maar onder andere ook zandverstuivingen en naaldbomen. Daarnaast heeft Sallandse Heuvelrug nog meer bijzondere flora en fauna te ontdekken tijdens uw wandelvakantie in Overijssel. Bijvoorbeeld de zandhagedissen 🦎, vossen, raven, en de korhoen zijn hier te vinden.

Sallandse heuvelrug

Populaire wandelroutes

Er zijn zoveel wandelroutes te vinden in Overijssel, daar zou men een heel boek over kunnen schrijven. Om u die moeite en tijd te besparen, heb ik hier een aantal populaire wandelroutes voor u uitgelicht. Zo kunt u alvast goed voorbereid op pad en komt u langs de mooiste plekjes tijdens uw wandelvakantie in Overijssel.

 • Stadswandeling Zwolle (6 km, ca. 2 uur)
  Met deze mooie route in Hanzestad Zwolle duikt u niet per se de natuur in, maar ontdekt u Overijssel al wandelend op een hele andere manier. Tijdens deze wandelroute ontdekt u de geschiedenis van deze stad met haar hoogteverschillen, smalle stegen en eeuwenoude straten. De wandelroute start en eindigt aan de centrumzijde van het station. Tijdens deze wandeltocht komt u onder anders langs het Grote Kerkplein, Karel V Huis, de Wijndragerstoren en het Stedelijk Museum.
 • Wandelen in het Vechtdal (10 km, ca. 2,5 uur)
  De sleedoorns route in het Vechtdal start in Hardenberg bij De Koppel. Vanuit hier is de route bewegwijzerd aan de hand van keuzepunten en kleuraanduidingen. Wandelliefhebbers die wel van wat uitdaging houden, zullen hier zeker genieten. De bodem is namelijk niet overal vlak en ook komt u langs steile rivierduinen. Verder komt u prachtige bossen en weides tegen die in de lente- en zomermaanden volop in de bloei staan.
 • De bergenroute van Markelo (14 km, ca. 3,5 uur)
  Deze bergbeklimming ⛰ is het zeker waard, vooral als u bovenaan staat en van het prachtige uitzicht geniet. Tijdens deze beklimming komt u glooiende hellingen en boerderijen tegen. Markelo staat bekend om ”het dorp tussen de 5 heuvels”. Bent u niet erg fan van hoogteverschillen? Geen probleem, de heuvels zijn niet hoger dan 50 meter. De route begint en eindigt bij de VVV.

wandelvakantie overijssel

Maak een tussenstop bij één van deze bezienswaardigheden

Tijdens uw wandelvakantie in Overijssel wilt u natuurlijk niet alleen maar in het groen lopen maar ook de leuke bezienswaardigheden ontdekken. Maak tijdens uw wandeltocht een tussenstop bij een mooie kerk, een pittoresk dorpje of een historisch museum. Er zijn in Overijssel een heleboel mooie bezienswaardigheden te bezoeken en te bewonderen. Hieronder licht ik er graag een aantal voor u uit.

Hanzesteden

Hanzestad Deventer
De stad Deventer kent veel monumenten, bijzondere stadswijken, gevelstenen en snijramen die bewaard zijn gebleven. De historie is hier volop aanwezig! Niet alleen heeft deze stad een bijzondere historie, ook kunt u in deze stad heerlijk winkelen. De stad kent veel kleine en unieke winkeltjes. Tijdens uw wandelvakantie in Overijssel kunt u hier dan ook zeker een leuke souvenirs scoren. Bezoek ook eens de Botermarkt, het Stadhuis, de Bergkerk of de Lebuïnuskerk. ⛪️

deventer

Hanzestad Zwolle
Eerder heb ik u al een mooie wandelroute in Zwolle laten zien, namelijk een stadswandeling. Gaat u tijdens uw wandelvakantie in Overijssel deze route lopen? Bekijk dan ook één van de bezienswaardigheden die Zwolle rijk heeft. Bezoek bijvoorbeeld Museum de Fundatie of het Herman Brood Museum dat er pal tegenover ligt. Daarnaast vindt u diverse historische gebouwen zoals de Grote Kerk, Sassenpoort en Onze Lieve Vrouwen Toren.

Hanzestad Kampen
Kampen is wellicht niet de meest bekende Hanzestad maar toch is dit ook een mooie plek om te gaan bezoeken tijdens uw wandelvakantie in Overijssel 🚶‍♂️. De compacte, maar bruisende stad, ligt aan rivier de IJssel. De rijke historie van vroeger ziet u nog steeds terug tussen de stadsmuren. Oude pakhuizen, mooie monumenten, kerken en poorten sieren deze stad. Ook staat deze stad vol bezienswaardigheden die u niet mag missen: de Stadsbrug, de Nieuwe Toren, de Kamper Koge en de Bovenkerk. Daarnaast vindt u hier diverse musea en winkels die u kunt bezoeken.

Andere leuke steden

Giethoorn
Giethoorn staat bekend als het ”Venentië van het Noorden”. Bent u in deze omgeving aan het wandelen? Dan is het zeker de moeite waard om Giethoorn ook eens te gaan bezoeken. Zowel vanaf het land als op het water is Giethoorn een en al prachtig met haar unieke flora en fauna. Wandel over de bruggetjes heen en bezoek een leuk museum. Wilt u uw wandelvakantie in Overijssel uitbreiden? Boek er een leuke rondvaart bij! Tevens zijn er een heleboel gezellige restaurantjes aan het water te vinden voor een tussenstop met een lekkere kop koffie ☕️ of uitgebreide lunch.

giethoorn

Enschede
Wilt u tijdens uw wandelvakantie in Overijssel niet alleen de natuur opzoeken maar ook de gezelligheid? Dan bent u in Enschede aan het juiste adres. Deze bruisende studentenstad trekt ook steeds meer toeristen naar zich toe. U vindt hier het Roombeek Cultuurpark, met boordevol architectonische hoogstandjes. Daarnaast slentert u door de gezellige winkelstraatjes in Enschede, maakt u een stop bij de Twentsche Foodhal voor een lekkere lunch of snack of u zoekt de gezelligheid op op de Grote Markt met veel sfeervolle terrasjes. Heerlijk om even bij te komen na een lange wandeltocht.

Twickel
In het mooie Twickel vindt u Landgoed Twickel. Landgoed Twickel bestaat uit een indrukwekkend kasteel 🏰 dat wordt omringd door een brede slotgracht en een fraai aangelegde tuin. De omliggende bossen zijn het hele jaar gratis toegankelijk voor een mooie wandeling. Wilt u het kasteel of de tuinen in? Hiervoor kunt u dan een rondleiding aanvragen. Zeker de moeite waard!

twickel

Handige wandelapp

Voor wie handig is met een mobiele telefoontje, is het heel erg fijn dat er diverse wandelapps bestaan. Zo volgt u de mooiste wandelroutes en kunt u zelf ook een route uitstippelen tijdens uw wandelvakantie in Overijssel. Onderweg ontvangt u informatie over de omgeving waar u loopt. Een voorbeeld van zo’n handige wandel app is route.nl. 🗺

 • Hier vindt u meer dan 100.000 gratis wandelroutes
 • De app is gratis te downloaden voor zowel Android als IOS gebruikers
 • U heeft de mogelijkheid om uw eigen routes te maken met de routeplanner
 • Download de routes vooraf, deze kunt u offline gebruiken waardoor u geen internet nodig heeft

Wilt u niet alle routes afgaan maar alleen de routes bekijken van de omgeving waar u in de buurt bent? Met de handige filters kunt u specifiek zoeken op provincies, plaatsen, regio’s en ook de afstand kunt u zelf bepalen.

Bent u niet zo handig met een telefoontje of wilt u deze liever op zak houden? Geen probleem, wandel dan via de wandelknooppunten. De bordjes laten u de mooiste wandelroutes zien! 🥾

Mooie beoordelingen over een wandelvakantie in Overijssel

”Prima arrangement. Prachtige omgeving. Leuk hotel. Prettige kamer. Vriendelijk personeel. Aanrader!” – Over een wandelvakantie in Beuningen

”Uitstekend arrangement! Niets teveel gezegd met gastvrij Twente!! Kamer en faciliteiten dik in orde, ontbijt en 2x diner in het hotel was ook prima en smakelijk. Leuke extra’s voor onderweg als een heerlijke soep en interessant museum. We hebben een heerlijke wandelvakantie in Overijssel gehad! Wat een mooie omgeving zeg.” – Over een wandelvakantie in Delden

”Prachtig hotel en omgeving. Vriendelijk, behulpzaam personeel en keurige, schone kamers. Fijn verblijf gehad en uitstekend om te wandelen!” – Over een wandelvakantie in Boekelo

Boek nu zelf uw wandelvakantie in Overijssel

Onze mooiste wandeltrips in Overijssel boekt u hier! Geniet van de buitenlucht, de natuur en een heerlijk verblijf in een comfortabel hotel!

Met wandelende groet,

Kayleigh Stark
Recreatief.nl

Redacteur

Hallo ik ben Christel, redacteur van Recreatief.nl en al ruim 25 jaar eigenaar van deze site. Ik ben gek op reizen en heb al veel van de wereld gezien maar Nederland heeft toch wel echt mijn hart veroverd. We hebben in ons kleine land zoveel groots dat ik er dagelijks over kan vertellen en dat doe ik dan ook graag in mijn blogs over al het leuks wat er in Nederland te doen is en al het moois wat je kunt verkennen en ontdekken. De diversiteit van Nederland is ongekend en blijft mij, zelfs na 25 jaar schrijven, nog vaak verrassen.