Hoewel je in iedere outfit een blokje om kunt lopen, heb je voor een echte wandeling toch wel een speciale outfit nodig. Zo weet je zeker dat je optimaal kunt genieten van de natuur en voorbereid bent op allerlei weersomstandigheden. In dit artikel geven we handige tips om zelf de perfecte wandeloutfit samen te stellen. We vertellen onder andere over het nut van laagjes, de beste wandelsokken en gaan wat dieper in op duurzame kleding voor mannen en vrouwen.

Tip 1. Koop goede wandelschoenen

Je hoeft helemaal niet op vakantie om te kunnen genieten van mooie natuur. Wandelen kan altijd! Gewoon in het plaatselijke bos, langs het strand of op een andere rustige plek in jouw omgeving. Welke wandelroute er ook bij jou in de buurt is, goede wandelschoenen mogen nooit ontbreken. Stevige wandelschoenen geven ondersteuning en meer grip op iedere ondergrond. Tegenwoordig zijn er ook goede sneakers verkrijgbaar waar je comfortabel een goede wandeling mee kunt maken. Kies een model dat het beste past bij jouw voeten en wensen.

Tip 2. Vergeet de wandelsokken niet

Wandelschoenen kunnen pas écht goed het werk doen in combinatie met de juiste wandelsokken. Wandelsokken (of sportsokken) zijn vaak naadloos, waardoor je niet snel last hebt van drukplekken. Daarnaast nemen deze sokken vocht op om zo blaren te voorkomen. Tijdens de koude periode kun je kiezen voor thermosokken om de voeten extra warm te houden.

Tip 3. Ga voor duurzaam

Duurzame kleding is niet noodzakelijk voor een goede wandeloutfit, maar wel een belangrijk aandachtspunt. Waarschijnlijk geniet je tijdens de wandeling van de prachtige natuur om je heen. Hoe mooi is het om dan door middel van je kleding bij te kunnen dragen aan deze natuur? Bij duurzame mode wordt er namelijk niet alleen gekeken naar het product, maar ook naar de impact op het milieu, het dierenwelzijn en ethische werkomstandigheden. Veel duurzame kledingstukken zijn daarnaast van hoge kwaliteit, waardoor je er lang plezier van kunt hebben.

Tip 4. Draag meerdere laagjes

Laagjes zijn het toverwoord voor de perfecte wandeloutfit. Door te werken met het lagensysteem, ben je op alle weersomstandigheden voorbereid. Je kunt altijd een kledingstuk aan- of uittrekken. Begin de outfit met een duurzame top van sneldrogend materiaal. In de koude periode draag je hier een ademend fleecevest of een softshell jas overheen. De buitenste laag van de outfit moet een zogenaamde hardshell jas zijn: winddicht en waterafstotend. Neem deze eventueel mee in een waterdichte rugzak als het aangenaam warm en droog is.

Redacteur