Dutch Mountains
Nederland zo plat als een dubbeltje? Ga maar eens kijken op de Veluwe en verbaas je over de toch wel indrukwekkende bulten die de ijstijd daar heeft achtergelaten. In de jaren ’80 had de legendarische band The Nits een hit met “In the Dutch mountains”. En die bestaan wel degelijk! Liefhebbers van fietsen in een bergachtig landschap hoeven niet per se naar Frankrijk of Italië. Recreatie op hoog niveau is ook gewoon in ons eigen Gelderland mogelijk.

Fietsprovincie 2012
Onlangs is door bezoekers van een grote site voor recreatieve fietsers in Nederland, Gelderland gekozen tot fietsprovincie van 2012. Bos, water, weide; waar je je ook begeeft in Gelderland, je bent er nooit ver vandaan. Dit spannende en afwisselende landschap wordt als zeer aantrekkelijk ervaren en dat in combinatie met fietspaden van zeer hoge kwaliteit zorgt er voor dat die keuze volkomen terecht is. Nu steeds meer Nederlanders de fiets ontdekken om te genieten van de natuur en in een goede conditie te blijven, is het niet verwonderlijk dat door de provincie veel aandacht aan de paden is gegeven, maar ook het natuurlijke karakter met respect benaderen. Zowel de berijders van gewone fietsen, als van mountainbikes en racefietsen hebben hier een plek.

Sportief fietsen doet u op een Bikester
Sportief fietsen doet u op een Bikester

Sportiviteit
Maar het zijn niet alleen de fietspaden die het gebied mooi maken! Buiten het recreatief fietsen dat puur gericht is op het gevoel van vrijheid, is het in Gelderland, en met name op de Veluwe, heel goed mogelijk om juist niet die mooie fietspaden te volgen. Een fietstocht wordt dan een mountainbikerit. Door het reliëf in dit gebied kunnen de mooiste routes worden uitgestippeld over zandpaden, smalle boswegen en heuvelachtig gebied. Sportiviteit staat dan voorop, maar het is zeker niet zo dat je een doorgewinterde extremesporter moet zijn om off the road te gaan.

Het is vooral het op een avontuurlijke manier kunnen genieten van een magnifiek stuk natuur dat Gelderland rijk is. Ga dus een keer mountainbiken in Gelderland!

Redacteur