Nederland zit vol met potentiële dagjes uit, maar lang niet allemaal zijn ze handig te bereiken met het openbaar vervoer. De actieradius per fiets is uiteraard ook beperkt, maar heb je beschikking over een auto, dan ligt heel Nederland aan je voeten. Reden genoeg om daar dan ook gebruik van te maken en de vrolijke plekken die Nederland te bieden heeft te gaan bezoeken.

Racen in Zandvoort

Inmiddels mogen we het circuit in Zandvoort een officieel Formule 1 circuit noemen. Hoe gaaf is het dan om met je eigen auto deze racebaan op te gaan en eens flink het gas in te trappen? Het kan echt, dus als jij een liefhebber van snelheid bent en jouw auto te allen tijde naar jou kan laten luisteren, dan kan dit een uitje worden dat je niet snel meer vergeet. Vanuit de meeste plekken in Nederland ben je niet meer dan twee uur onderweg om er te komen. Een mooie bijkomstigheid is dat je voor een paar tientjes al twintig minuten het circuit op mag; het kost je dus geen bakken met geld om deze wens van je bucket list af te kunnen strepen. Eerst natuurlijk nog even lichtmetalen velgen kopen voor je auto om je de blits te maken, natuurlijk.

Kleine kids achter het stuur

Wil je juist de kinderen achter het stuur zetten, terwijl ze ondertussen nog eens wat leren? Pak dan het hele gezin in de auto en sjees naar het Noord-Hollandse Bennebroek, waar de trein je niet kan brengen. Daar vind je namelijk een heus verkeersdorp in de enorme speeltuin Linnaeushof. Het is geschikt voor kleuters en peuters, waar de kunnen fietsen in een trapauto die bijvoorbeeld een politieauto of een brandweerwagen moet voorstellen. Onderweg moeten ze zich natuurlijk aan de verkeersregels houden, wanneer ze zebrapaden en rotondes tegenkomen. Even langs het tankstation is ook een optie. Vergeet niet te filmen!

Eén van de vreemdste plekken van Nederland

Waar de trein je ook niet brengt, is bij Radio Kootwijk in de buurt van Apeldoorn en het nabij gelegen gehucht Hoog Buurlo. Radio Kootwijk is een nederzetting midden op een heide in de Veluwe, waarvandaan tijdens de koloniale tijd geluidsverbindingen met het toenmalige Nederlands-Indië gemaakt werden. Dit werd gedaan vanuit een werkelijk bizar gebouw midden op de heide, dat eruit ziet alsof het in de Sovjet-Unie had moeten staan. Het is één van Nederlands vreemdste plekken die je echt een keer gezien moet hebben. De auto brengt je niet tot aan Hoog Buurlo, een oude plattelandsnederzetting waar de tijd heel erg stil heeft gestaan. Met een wandeling van een kilometer of twee vanuit Radio Kootwijk kom je er.

Kunst en natuur in Nederland

Kunst en natuur

We noemde de Veluwe al even. De Hoge Veluwe is een uitstekende bestemming voor een prachtige natuurwandeling, en je kunt er gemakkelijk komen met de auto (en aanzienlijk moeilijker met het openbaar vervoer). Met een beetje geluk zie je verschillende dieren in het wild. In ieder geval adem je er verse zuurstof, en dat is voor de stedeling ook wel eens prettig. Houd je van mooie kunstwerken, dan kun je een bezoek aan de Hoge Veluwe ook nog eens prima combineren met het Kröller-Müllermuseum. Ook dat is een absolute aanrader.

De nationale parken in Nederland

Maar we hebben meer nationale parken in Nederland die je pas echt goed kunt zien als de auto je er middenin brengt. De Biesbosch is een prachtig, waterrijk gebied waar je de auto kunt inruilen voor een bootje om de opmerkelijke natuur vanaf het water te kunnen bekijken. Ook het Nationaal Park Weerribben-Wieden in het noordwesten van Overijssel is op een mooie dag zeker het bezoeken waard. Ook hier is veel water, maar het is een compleet ander gebied, omdat het een laagveenmoeras is.

Het Venetië van Nederland

Als je dan toch in het noordoosten van Overijssel bent, kun je net zo goed een bezoekje brengen aan het Venetië van Nederland. In Giethoorn, waar de trein ook al niet stopt, zal je echt niet de enige toerist zijn, maar dat neemt niet weg dat iedere Nederlander er een keer geweest moet zijn. Je parkeert de auto aan de rand van het dorp om te voet verder te kunnen gaan langs de kanaaltjes en de vredige huizen die daaraan gesitueerd zijn. Vanaf het water is het ook erg leuk, alleen is de kans dat je daar in file komt te staan daadwerkelijk groter dan op de bruggetjes en de voetpaden.

Redacteur