Op Curaçao komen bijzondere diersoorten voor, die soms alleen op het eiland voorkomen. Het meest in het oog springend zijn de vele hagedissen, die er indrukwekkend uitzien, maar ongevaarlijk zijn. Ze zijn gewend geraakt aan mensen, en komen daardoor soms wel heel dichtbij als je rustig ligt te zonnen! De smalle bruinelagadishi zijn de vrouwtjes, de wat grotere blauwgroene zijn de mannetjes. Ook komen er op Curaçao kleurrijke gekko’s voor, zoals de Anole, waarvan het mannetje met zijn felle geeloranje keelhuid vrouwtjes aantrekt en vijanden afschrikt.

Koning van de reptielen

Maar de ‘koning van de reptielen’ op Curaçao is toch wel de leguaan (yuana), die in groten getale voorkomt op het eiland. Zijn vlees en eieren zouden helpen bij vruchtbaarheidsproblemen. Daarom is leguaansoep een bekende lekkernij op Curaçao. Een ander reptiel dat veel voorkomt op het eiland, en dat misschien nog wel indrukwekkender is, is de schildpadden die in allerlei soorten voorkomt op het eiland. Onder andere in het prachtige Shete Boka-park komen zij hun eieren leggen, een bijzonder schouwspel.

Zoogdieren

Op Curaçao kun je maar liefst elf soorten zoogdieren zien, die alleen hier voorkomen. Zo zie je hier tijdens jeCuraçao vakantie de bijzondere witte-staartherten, veldmuizen, konijnensoorten en maar liefst acht soorten vleermuizen. Deze laatste spelen een belangrijke rol in de bestuiving van zuilvormige cactussen. Deze vormen een belangrijke bron van voedsel tijdens periodes van droogte. Ook is het heel normaal dat je in de dorpen wilde geiten of ezels tegenkomt.

Vogels

Overal op en om Curaçao zie je prachtig gekleurde vogels, waarvan er een aantal inheems zijn. Er komen maar liefst 168 vogelsoorten op Curacao voor, waarvan de Trupial (foto) een van de meest bijzondere is. Deze vogel is zwart, met een feloranje onderbuik en witte vlekjes op zijn vleugels. Andere bijzondere vogels zijn de Caribische spotvogel die op Curacao ‘chuchubi’ wordt genoemd, en de ‘barika geel’, dat ‘gele buik’ betekent.

Bron: Curacao Toeristen Bureau Europa

Redacteur