Musea

Nationaal tinnen figuren museum
In Ommen vindt u dit museum met meer dan 200.000 tinnen figuurtjes, allemaal thematisch opgesteld in diorama’s, tableaus en losse groepen. Het grootste diorama ter wereld ‘de Slag bij Waterloo’ is er ook te vinden met meer dan 10.000 tinnen figuurtjes.

Rijksmuseum Twente
In dit museum in Enschede is zowel oude als moderne kunst te bekijken.

Natuurdiorama Holterberg
Dit museum in Holten beschikt over een van de grootste collecties Europese diersoorten van Nederland en laat meer dan 500 dieren zien.

Zoutmuseum
In het Zoutmuseum in Delden ontdekt u wat men vroeger deed met zout en waarom het nu nog steeds belangrijk is voor ons land.

American Motorcycle museum
In het American Motorcycle museum in Raalte vindt u een collectie bestaande uit bijna 150 Amerikaanse motorfietsen. Het grootste deel hiervan is een Harley-Davidson of Indian motorfiets.

Internationaal Brandweermuseum
In Rijssen vindt u het Internationaal Brandweermuseum met niet alleen de basiscollectie, zoals straalpijpen en verdeelstukken, maar ook modelauto´s, leren emmers, knopen en oude brandbluswagens zijn hier te bewonderen.

Klompen- en Zompenmuseum
In een als museum ingerichte boerenschuur vindt in Enter vindt u honderden handgemaakte en machinaal vervaardigde klompen uit zowel binnen- als buitenland.

Bezienswaardigheden
Waterdorp Giethoorn
Giethoorn, ook wel genoemd: ‘Het Venetië van het Noorden’ is gelegen in Overijssel. Giethoorn staat bekend als een waterdorp waar het bijzonder gezellig kan zijn op en bij het water. Met de vele bruggetjes over en langs de grachten en daarlangs de fraaie tuintjes van oude 18e en 19e eeuwse boerderijtjes, vervenershuisjes, rietkappen en andere gepotdekselde gebouwtjes voel je je hier al varend gauw thuis. Om de omgeving en het vele natuurschoon van Giethoorn goed te kunnen bekijken ben je aangewezen op een vaartuig. Er zijn namelijk weinig asfaltwegen in Giethoorn zelf. En dus ligt een vervoermiddel op het water voor de hand.

Het klompen-atelier
Hier kunt u ook een demonstratie klompen maken bekijken.  Tijdens de demonstratie wordt de klomp handmatig gemaakt en wordt er over de geschiedenis van de klopt verteld.

Molen De Hoop
Korenmolen uit 1854, die in 1978 is gerestaureerd, wordt sinds 1985 weer gebruikt door een beroepsmolenaar en wordt er weer graan gemalen. Het meel wordt verpakt en verkocht aan zowel eindgebruikers als aan wederverkopers. Er zit ook een winkeltje bij de molen. Een leuke plek om te zien hoe hier vandaag de dag geld wordt verdient met dit Ambachtelijke beroep.

Biologische sier-(kruiden)tuinen van stichting De Kruidenhoeve
De Kruidenhoeve is gelegen in het buitengebied van Balkbrug, grenzend aan het mooie Reestdal, vlakbij het oude Jodenvonder. In het Reestdal staat ook een ooievaarsnest, waar sinds enkele jaren ooievaars hun vaste stek hebben gevonden. Op deze mooie plek staat een oude Saksische boerderij.

Zin in een dagje cultuur proeven in Overijssel? Kijk dan hier voor de leukste stads en cultuur arrangementen in Overijssel!

Redacteur