Kamperen met een camper is erg populair. Met name vrijgezellen en vijftigplussers trekken er steeds vaker op uit met een camper. Een camper biedt namelijk het comfort van een caravan, maar dan met veel meer vrijheid. Want waar je met een caravan op een camping dient te parkeren, hoeft dat niet altijd als je met je camper op stap gaat. Bovendien mag je ook passagiers meenemen in de camper, terwijl dat niet mag in de caravan als je aan het rijden bent. Een camper heeft dus verschillende voordelen. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je nog een beginner bent?

1.      Oriëntatie

De ene camper is de andere niet. Als je een camper huurt voor een enkele vakantie maakt het meestal niet echt heel veel verschil, maar als je overweegt er een te kopen moet je je goed oriënteren. Adria campers zijn bijvoorbeeld heel goed geschikt voor vijftigplussers omdat er bij elk ontwerp goed is nagedacht over comfort en ergonomie.

2. Kennis van de camper

Of je nu een camper huurt of koopt: je moet weten wat waar zit. In elk geval moet je de meest voorkomende problemen kunnen oplossen. Dus zoek je uit waar de zekeringen zitten, hoe het zit met de watervoorziening en of de koelkast goed werkt. Verder berg je alle belangrijke papieren op in een map en die neem je altijd mee als je met de camper op stap gaat. Het liefst berg je ze op in een camperkluis, zodat je zeker weet dat ze veilig zijn.

3. Voldoende reserves

In een camper heb je verschillende reserves nodig. Vooral de reservelampjes, reserve zekeringen en de reservesleutels reizen mee. Overigens doe je er goed aan om de reservesleutels aan je sleutelbos (of die van je partner) te doen. Reservesleutels die in de kluis liggen zijn niet erg nuttig als je zonder sleutels komt te zitten!

4. Drinkwater

Het is nooit verstandig om het water uit de tank van de camper te drinken. Het kan namelijk legionellabacteriën bevatten, ook bij een nieuwe camper. Je kunt het wel eerst koken en dan drinken, bijvoorbeeld als je thee zet. Neem dus altijd flessen drinkwater mee. In het buitenland kun je ook het leidingwater beter niet drinken.

5. Zet de camper zoveel mogelijk horizontaal

Het is niet alleen voor jezelf wel prettig om horizontaal te staan: ook voor de camper is dat beter. Maar ja, niet elk land is zo vlak als Nederland, dus is het soms moeilijk een horizontale plek te vinden. Daarom neem je altijd een waterpas en stelblokken mee. De blokken kun je gebruiken om de camper iets op te hogen als dat nodig is.

6. Schrijf de maten op

Het zal je verbazen hoe vaak een gloednieuwe camper beschadigd terugkomt van zijn eerste tripje. Dat komt niet omdat de bestuurder zo slecht heeft gereden, maar omdat een camper soms vreemde afmetingen heeft. De hoogte is erg praktisch om bij de hand te hebben als je moet kijken of je wel onder een viaduct / tunnel door kunt. Belangrijker nog zijn de breedtematen: de spiegels en luifel worden vaak vergeten en raken beschadigd.

7. Kies een goede fietsendrager

De camper is ideaal om van plek naar plek te reizen in alle vrijheid. Er is echter ook een nadeel: hij is meestal niet heel erg praktisch midden in een stad. Dus is het handig om een stevige fietsendrager mee te nemen zodat je op de fiets even wat boodschapjes kunt doen. Heb je een elektrische fiets? Koop dan een fietsendrager voor elektrische fietsen! Een gewone fietsendrager past dan meestal niet en kan de fiets zelfs beschadigen.

Met deze 7 tips kun je als beginner zonder watervrees de camper in. Het is altijd goed om eerst een of meer keren een buscamper te huren voordat je overgaat tot het kopen ervan. Het is namelijk nogal een uitgave, dus moet je al wel een beetje weten wat je wilt. Bij de buscamper specialist vind je heel veel verschillende soorten en maten. Je kunt hier ook informatie vinden over de verschillende modellen en je kunt ze huren om uit te proberen of ‘jouw’ camper erbij zit. Zo voorkom je een miskoop en kun je helemaal relaxt en ontspannen genieten van je campervakanties. Wil je op campervakantie in het buitenland? Dan is het goed om je hier van tevoren even speciaal op voor te bereiden. Dit zijn bijvoorbeeld 5 praktische tips voor een campervakantie door Australië – heel wat anders dan wanneer je in Europa blijft!

Redacteur